Temat: Sprawiedliwe dzielenie łącza

Witam, jeśli temat był poruszany to przepraszam, szukałem, ale nic nie znalazłem.
Mam router TP-LINK TL-WR1043ND a na nim najnowsze Gargoyle.
Chodzi mi konkretnie o to czy da się w jakiś sposób sprawiedliwie dzielić łącze pomiędzy komputerami podłączonymi do sieci. Często zdarza się, że laptop podłączony przez WiFi zabiera większość łącza i wtedy na PC podłączonym kablem praktycznie nie da się korzystać z internetu, o równoczesnym ściąganiu już nie ma co myśleć.

Screen z zakładki "Zużycie pasma":     (czerwony - laptop , niebieski - PC)
http://img809.imageshack.us/img809/9923/czei.png
Na obu komputerach włączone było ściąganie. Czy da się zrobić tak, aby każdy z komputerów dostawał po połowie, chyba że by był 3 komputer to po 1/3 łącza itd. ? Albo przynajmniej, żeby PC miał wyższy priorytet od komputerów połączonych przez radio, a nie na odwrót.
Pozdrawiam,

2

Odp: Sprawiedliwe dzielenie łącza

Jakie ustawienia qos'a zrobiłeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W momencie robienia screena QOS był wyłączony, nie do końca wiem jak go skonfigurować. Jak skonfigurować QOS i czy właśnie QOS jest lekarstwem na mój problem?

4

No tak, a jak chciałeś inaczej smile. eko.one.pl, masz link do mojego opisu qos w gargoyle. Jako kryterium dajesz po prostu adresy ip komputerów.

5

Nie wiem czemu, ale szukałem wcześniej na eko.one.pl rozwiązania i nie znalazłem tego tongue Dopiero teraz zaczęło się to rozjaśniać smile Dzięki za pomoc, dam znać o efektach big_smile

6

Przy okazji mam pytanie, czy to normalne, że żeby się zalogować do GUI muszę wpisać w przeglądarce oprócz adresu routera końcówkę "/login.sh", a jak się zaloguje to muszę usunąć tą końcówkę, bo inaczej pisze mi że "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony." Dzieje się tak i w FF i IE.

7

Twój firewall/antywirus. Jak zwykle w windowsie.

8

Czyli albo zostaje tak jak jest, albo całkiem musiałbym wyłączyć firewalla? Mam NOD'a32.