1

Temat: Tuner DVB-T USB pod OpenWrt - TP-Link WR1043ND

Witam

Czy próbował ktoś podłączyć tuner DVB-T USB do routera z systemem OpenWRT i go w jakikolwiek sposób użytkować.
Pytam się dla tego, bo zaciekawił mnie temat na elektrodziel, gdzie jeden z użytkowników stworzył Linux Media Server na procesorze AT91RM9200 gdzie po podłączeniu tunera DVB-T i odpowiednim skonfigurowaniu, może oglądać program TV poprzez streaming.
Może u Nas da się coś takiego zrobić?

2

Odp: Tuner DVB-T USB pod OpenWrt - TP-Link WR1043ND

Jak tylko znajdziesz działające sterowniki do tunera. Jeden taki wątek już tu jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jolero1000 2012-01-05 23:49:31)

A jeszcze lepiej gdyby to byla karta DVB-S/S2, co do kart T to widzialem gdzies karte i co ciekawe producent  (albo sklep sprzedawca) napisal miedzy innymi o mozliwosci odpalenia tego na wndr3700 albo 3500 juz nie pamietam , ale zdziwil mnie ten fakt dlatego to zapamietalem.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

4

Jest taki projekt, jak MuMuDvb. Może ktoś pokusi się o sprawdzenie, czy działa on z openwrt i kartą DVB-T na USB:
http://mumudvb.braice.net/mumudrupal/node/36

5 (edytowany przez Nimloth 2012-01-06 16:07:24)

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 20#p144920

EDIT: Moze cezary przygotowal by odpowiednie paczki pod ar71xx ? smile

6

ciekawe... ja mam USB Hybrid LV5HD ale głównie odbieram przez antenkę.. może router przez streaming coś poodbiera.

7

mumudvb pod ar71xx macie spakietowane. Moduły niedawno budowałem, leżą jeszcze u mnie na ecco. Tunera nie posiadam, więc cała  moc z Wami smile

8 (edytowany przez michal_dydycz 2012-01-06 19:36:31)

mumudvb bardzo fajnie dziala na tym wr1043 i dvb-t smiga nie mam czasu by robic paczki z modulami do dvb-s ale w wolnej chwili moze w tym roku wink moze wkrotce skoncze interface sterujacy w cgi do mumudvb to wrzuce i bedzie mozna ustawiac i sterowac tym z poziomu www ale czas.... pozatym jest jeszcze sporo innych platform na ktorych dziala ladnie streaming i inne zeczy jesli mial by ktos problemy z tym to jesli admin pozowoli to wrzuce krok po kroku co czeba zrobic zeby odpalic dvb-t na openwrt i tym routerze gdyz mam gdzies opis sciagniety czesciowo z netu nie po polsku ale moge dostosowac configi i wytlumaczyc co i jak zeby muxy lecialy wink Ps. mozna tez wykorzystac fajne zabawki zyxela i multicasty i mamy doma iptv wink sam mam media serwer ale na innej platformie pisalem na openrouter.info bodajze co czeba skad zeby sie bawic jest media wrt projekt z patchami itp wink
wiecej tutaj jest :
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=151985

9 (edytowany przez Nimloth 2012-01-06 20:03:14)

Obrazy od Czarka sa na kernelu:
cat /proc/version
Linux version 2.6.32.27 (cezary@eko.one.pl)

A te modoly z postu wyzej dla 2.6.39.4
Czy to stanowi problem ?

EDIT: Chyba ze to nie ma znaczenia i poprostu wrzucam je do /lib/modules/2.6.39.4

10

Tak. To moduły do trunka, nie będą działać.

11

ja te do 2.6.39.4 testowalem z af-kiem dvb-t i sa ok a tu musial bym przetestowac czy to co Cezary zrobil dziala tez szczeze powiedziawszy to z wrt na dobre zaczynam sie dopiero bawic wczesniej inne platformy cos wbudowane prosze tylko jak mozna od Pana Cezarego chyba ze moge pisac Cezary wink o jakies linki gdzie to lezy to potestuje smile

12

http://ecco.selfip.net/test/y.tar.bz2

Zainstaluj sobie jeden z moich obrazów, a z powyższego wyłuskaj to co jest potrzebne do działania.

13

ok juz sciagam wink a pytanko czy moge zrobic backup obrazu openwrt z routera zebym mogl pozniej sobie przywrocic to co juz na nim zrobilem? a tak off top to ktos stawial openwrt na TL-WA701ND? czy to dzial na tym ?

14

WA701N/ND są normalnie wspieranie. Po prostu zainstaluj sobie.

Jak chcesz backup całości: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd

15

Pytanko - porownuje modoly z Twojej kompilacji oraz te modoly z forum opewrt ... Twoje sa duzo wieksze ... rozumiem ze jest za duzo wkompilowanych opcji i dlatego tak duza roznica ?

16

Tak jest. Kompilowane wszystko co się ruszało (a co nie to na siłę).

17

sciagam wsio ok a tak of top jeszcze do wa701N jaki image ?

18

http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … actory.bin

jak z oryginalnego softu będzie upgrade.

19 (edytowany przez michal_dydycz 2012-01-06 23:00:56)

ok zainstalowalem to: http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/ … actory.bin i moduly z Twojej kompilacji i niestety ale nie idzie obciazenie procka 99% i sie wywala przy tym z openwrt image mam na poziomie 27% max i idzie stabilnie byc moze kwestia kompilacji v4l lub jajka tzn ja to testowalem z karta na af9015 byc moze inne beda ok ale mumudvb nie wyrabia procek i nie ma transmisji dostraja karte ale wywala bledy obciazenia wiec moze by jaka optymalizacja i jakis image typu media image jesli ktos chce pod ta karte gotowe image do wgrania przez restore piszcie tutaj to podesle na jakis serwer lub do Cezarego moze wrzuci gdzies dla potomnych wink a a nie da sie procka podciagnac w tym 1043 wyzej ? tzn podkrecic

20

Wyłącz na moim ftp i sambę, będziesz miał czysty system niczym nie obciążony.

Być może w nowszych jądrach jest zrobiona jakaś optymalizacją pod to, ale Backfire korzysta ze starej wersji i to się niestety nie zmieni.

21

wylaczalem wylaczalem wink no ale to samo byc moze kwestia obslugi tej karty w tym jajku moze jak dorwe sat to przetestuje ale narazie swoja usb sat oddalem znajomemu sad mam jeszcze na usb od N dongla ale nie pamietam czy nie trzeba bylo jakiegos patch nakladac do tego zobacze co sie da sprobowac wink

22

Tak właściwie to jakie moduły są potrzebne do obsługi tego tunera?

23

Mozna bazowac na informacji z forum openwrt (chipset af9015):
├── [4.0K]  modules
│   ├── [ 27K]  af9013.ko
│   ├── [115K]  dvb-core.ko
│   ├── [ 13K]  dvb-pll.ko
│   ├── [ 42K]  dvb-usb-af9005.ko
│   ├── [4.1K]  dvb-usb-af9005-remote.ko
│   ├── [ 32K]  dvb-usb-af9015.ko
│   ├── [ 27K]  dvb-usb.ko
│   ├── [6.1K]  mt2060.ko
│   ├── [ 38K]  mxl5005s.ko
│   ├── [ 14K]  mxl5007t.ko
│   ├── [6.9K]  qt1010.ko
│   ├── [ 27K]  rc-core.ko
│   ├── [6.9K]  tda18218.ko
│   └── [ 78K]  tda18271.ko

24

Ja dzięki pomocy - kompilacji sterowników przez Cezarego z powodzeniem uruchomiłem kartę DVB-S na WNDR 3700v2 i przez VTUNER po lan przenoszę ją do peceta. Śmiga wink

25

No to moze jakies mini howto ? smile