Temat: Firewall i strona ostrzeżenie

Witam,

Dysponuję następującym setupem: TP-WR1043ND, OpenWRT, Gargoyle

Czy jest możliwość skonfigurowania firewalla tak, żeby w momencie próby wejścia na zakazaną / blokowaną stronę, adres IP itp w przeglądarce wyskoczyła przygotowana przez nas strona zawierająca np. ostrzeżenie o próbie wejścia na niedozwoloną stronę w tej sieci?

pozdrawiam
Rafał

2

Odp: Firewall i strona ostrzeżenie

Domyślnie nie. Jest po prostu blokowana.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Domyślnie nie. Jest po prostu blokowana.

Domyślnie? A "nie domyślnie"? Może można zrobić jakieś przekierowanie na serwer zainstalowany na routerze? Domyślnie jest zainstalowany prawda?

4

Po prostu nie ma takiej opcji w gui. Jest blokowane i tyle. Chcesz to zmienić to musisz samodzielnie ręcznie zmieniać reguły firewalla.

5

No właśnie nie tyle chodzi mi o łatwą metodę za pomocą GIU, ale jakąkolwiek - zaznajomiłem się z konsolą i edycją plików konfiguracyjnych za jej pomocą, możesz podrzucić mi więc jakąś podpowiedź? smile Dzięki!

6

Gargoyle blokuje strony wykorzystując moduł weburl. Zrób sobie jakieś ograniczenie w gui, zapisz, wyświetl reguły iptables i zobaczysz ją. Musiał byś samodzielnie zmieniać te reguły z DROP/REJECT na REDIRECT na lokalny serwer www ze stroną z komunikatem.

7

Ok... a gdzie mogę szukać potrzebnych plików konfiguracyjnych i iptables?

8

/etc/config/firewall - tam są reguły. gargoyle przerabia to swoimi programami, więc musisz sobie napisać skrypt/program i po prostu go uruchamiać na starcie.