Temat: Huawei E398 i obsługa sms-ów

Witam,

właśnie zapoznaję się z tematem obsługi sms-ów z tego poradnika http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii

Mam pytanie: jaki ustawić port w komunikacji. W przykładzie jest podany /dev/ttyUSB1 ale u mnie jest on wykorzystywany jako interfejs diagnostyczny dla 3ginfo.

Czy mogę podać kolejny, czyli ttyUSB2 czy jakiś konkretny?

2

Odp: Huawei E398 i obsługa sms-ów

a próbowałeś /dev/ttyUSB0?

3

Ten sam. Zresztą przecież 3ginfo ma to wbudowane jak zainstalujesz gnokii.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

poza tym za pomocą ls /dev/ttyUSB* zwróci ci wszystkie interfejsy i każdego spróbuj

5

Więc tak.

Kolego Cezary masz rację, ale można tylko wysyłać sms-y, a ja chciałbym też odbierać.

Kolego nitro2010, sprawdziłem to za pomocą 3ginfo-test. Na samym początku wyświetla wszystkie interfejsy urządzenia.

Kilka spostrzeżeń do konfiguracji gnokii.

1. Zgodnie z opisem (link w pierwszym poście) umieściłem plik konfiguracyjny w katalogu /etc, następnie polecenie gnokii --identify:

GNOKII Version 0.6.21
Couldn't read /root/.gnokiirc config file.
Couldn't read /root/.gnokiirc config file.
IMEI         : Unknown
Manufacturer : Huawei Technologies Co., Ltd.
Model        : E398
Product name : E398
Revision     : 11.243.25.01.69

2. Następnie po skopiowaniu /etc/gnokiirc do /root/.gnokiirc

GNOKII Version 0.6.21
IMEI         : XXXXXXXXXXXXXXX

3. oraz po usunięciu /etc/gnokiirc

GNOKII Version 0.6.21
IMEI         : XXXXXXXXXXXXXXX

Czyli wygląda na to iż plik konfiguracyjny musi być w /root/.gnokiirc natomiast nie jest wymagany w /etc/.

Za każdym razem zawartość pliku się nie zmieniała i wygląda tak:

[global]
model = AT
port = /dev/ttyUSB1
connection = serial

Niestety niezależnie od położenia pliku konfiguracyjnego przy próbie wysłania sms-a dostaję komunikat:

GNOKII Version 0.6.21
SMS Send failed (Command timed out.)

Następnie próbowałem zmienić interfejs modemu na inny (ttyUSB0,ttyUSB2-4), ale wtedy polecenie gnokii --identify bądź "wieszało się" (długo czekałem i nic, brak znaku zachęty w konsoli, brak reakcji na wpisanie czegokolwiek) bądź wyrzucało informacje o różnych błędach (time out bądź coś o niemożliwości otwarcia portów wejścia/wyjścia). Jeżeli trzeba to powtórzę próby na każdym interfejsie i zamieszczę wyniki identify.

Czekam na dalsze wasze sugestie.

6

ale ten plik wystarczy że będzie w jednym z tych lokalizacji.

aby wysyłać/odbierać smsy modem nie może być podłączony do internetu, znaczy się na nim, .... to widać że na USB1 to działa.

7

Ktoś tu pisał, że w plus lte żeby obsługiwać smsy należy najpierw wyłączyć lte i przełączyć się w zwykły 3g (UMTS).

8

E398 - może wysyłać i odbierać sms - ale wyłącznie w sieciach 3G, sieć LTE obecnie nie ma uruchomionej tej usługi.
Np. w Plusie otrzymujesz kartę bez nr telefonicznego.

9

nitro2010: samo rozłączenie z internetem nic nie zmienia. Chyba faktycznie trzeba modem przełączyć na 3G.

Cezary: napisz (jak możesz) jak wymusić połączenie przez 3G a następnie przywrócić LTE. Na twojej stronie znalazłem opisy jak to zrobić dodając wpis w pliku 3g.chat. Tam też jest odnośnik do forum bez-kabli.pl z komendami do modemów, ale nigdzie nie ma LTE, jest tylko przełączanie między GSM i UMTS.

10

Tu na forum jest. Już kilka razy było podawane smile syscfgex szukaj.

11

Dzięki wielkie za naprowadzenie, znalazłem i wszystko działa. Faktycznie po przełączeniu w 3G sms-y zaczęły działać tak jak powinny.

Mam pytanko jeszcze jedno: kiedy w 3ginfo pojawi się Plus LTE zamiast polsatu. Nie przeszkadza mi to wogóle, ale zawsze by ładniej wyglądało big_smile

Wielkie dzięki jeszcze raz smile

12

Jak ktoś podeśle wynik 3ginfo-test z plus lte.

13

Poszło na mail'a.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym roku smile

14

joker77 napisał/a:

Np. w Plusie otrzymujesz kartę bez nr telefonicznego.

Nic podobnego. Karta USIM do LTE ma normalny numer tel. i można z niej i na nią dzwonić o ile jest zalogowana do sieci 2G lub 3G.