Temat: jaka gotowa stacje meteo do openwrt?
Czesc mam pytanie jaka z gotowych w sprzedazy stacji meteo da rade podpiac pod openwrt? chcialbym odczyt temperatury wiatru cisnienia opadow. Jest w ogole jakas istniejaca w rozsadnej cenie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Termometr → jaka gotowa stacje meteo do openwrt?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czesc mam pytanie jaka z gotowych w sprzedazy stacji meteo da rade podpiac pod openwrt? chcialbym odczyt temperatury wiatru cisnienia opadow. Jest w ogole jakas istniejaca w rozsadnej cenie?
Cała masa na allegro, zgodna z fowsr (http://code.google.com/p/fowsr/).
Ja mam taką:
http://allegro.pl/stacja-pogody-z-usb-n … 64253.html
i działa pod OpenWrt. Obsługa w OpenWrt tylko programem fowsr. Program ten odczytuje dane z pamięci stacji (ten model stacji zapisuje je 2 razy na godzinę), przepisuje je do katalogu /var w routerze w odpowiednim formacie, a następnie wysyła je do serwisów Weather Underground lub PWS Weather. Tam możesz sobie śledzić swoją pogodę. Ewentualnie druga opcja: zainstalować na routerze program do prezentacji danych ze stacji. Brak natomiast możliwości odczytu danych "na żądanie", jest tylko odczyt tego co jest w pamięci stacji. Z tego co zauważyłem gdy pamięć stacji się zapełni, stacja kasuje najstarsze dane i zastępuje je bieżącymi. Brak też możliwości zapisu danych w najprostszej formie - czyli data, godzina i wynik pomiaru w celu prostego odczytu np. za pomocą tel. komórkowego.
Jak je możesz odczytać, to późniejsze przetworzenie już nie stanowi problemu. Szkoda tylko że na bieżąco nie można odczytać.
<wsd date="2011-09-25 04:39:48" delay="30.0" hum_in="56.0" temp_in="20.300" hum_out="43.0" temp_out="16.000" abs_pressure="999.200" wind_ave="0.0" wind_gust="0.0" wind_dir="45.0" rain="3.000" status="00">
Tak wygląda zapis danych ze stacji. Co pół godziny przybywa jedna linia. Przy pełnej pamięci stacji mam dane z około 3 miesięcy wstecz, co daje ponad 4000 takich wpisów w jednym pliku. Automatyczne przetwarzanie tego do bardziej czytelnej postaci chyba nie jest takie proste. Chociaż w sumie wystarczyłoby samo wyciągnięcie pierwszego wiersza i zapisanie go do pliku /mnt/sda1/pogoda.txt. A może w skrypcie zapisującym dane coś pokombinować, żeby tworzył plik z tylko jednym najświeższym odczytem. Skrypt jest taki:
#!/bin/sh
# Delete the log and dat file to perform complete read out, then call fowsr
wsr="/usr/bin/fowsr -x"
dat="/var/fowsr.dat"
LOG="/var/fowsr.xml"
rm -f $LOG
rm -f $dat
$wsr
Przecież to zwykłe parsowanie tekstu. Podpowiedź:
tail -n1 bierze ostatnią linię
cut -f2 -d" pobiera drugie dane po "
a czym sie rozni ta WH1080 od tej WS1080 poza cena? czy taka bylaby ok? http://allegro.pl/ws1080-stacja-pogodow … 80776.html
a czym sie rozni ta WH1080 od tej WS1080 poza cena? czy taka bylaby ok? http://allegro.pl/ws1080-stacja-pogodow … 80776.html
Na pierwszy rzut oka niczym, ale będzie działać, bo każda stacja kompatybilna z EasyWeather jest kompatybilna z fowsr, a zatem będzie działać pod OpenWrt.
Przecież to zwykłe parsowanie tekstu.
No fakt. echo `head -n1 /tmp/fowsr.xml` > /mnt/sda1/pogoda.txt zapisze pierwszą linię czyli najświeższy odczyt w osobnym pliku, jeszcze tylko wrzucić do crona i mamy prosty odczyt aktualnej pogody. A usunięcie przy okazji określonych wyrazów jest możliwe?
Tak - sed/cut/grep/awk ![]()
A można jakoś head sed cut na raz wykonać?
Oj, coś nie czytałeś widać. Tak. head ... | sed ... | cut ...
Cezary, nie wiesz co to może być, że jak robię zapis fowsr'em do pliku .xml (polecenie fowsr -x), to w otrzymanym pliku mam godziny przesunięte o godzinę wstecz? W routerze czas mam dobry, w stacji pogody czas jest zsynchronizowany z DCF, ale nawet gdy się ustawi ręcznie dowolną, nawet nieprawidłową godzinę oraz dowolną strefę czasowa to nie ma to żadnego znaczenia. Gdy był czas letni to miałem przesunięcie o 2 godziny, teraz w zimowym czasie o 1 godzinę do tyłu.
To by znaczyło fowsr nie uwzględnia w ogóle strefy czasowej tylko w UTC jedzie.
Czyli błąd programu, albo specjalnie tak jest, tylko po co? Może nowsza wersja eliminuje tą niedogodność, mógłbyś zaktualizować? Z góry dzięki:)
Cześć,
podłącze się do tego tematu.
Mam stacje WH 2080 i Router TP-LINK 3420 z OpenWrt i zrobionym extroot.
Czy jedyną drogą aby odczytywać dane ze stacji i wystawiać je na www jest skorzystanie z fowsr i potem przetwarzanie danych samemu w celu tworzenia wykresów?
Może udało by się odpalić na OpenWrt wfrog (http://code.google.com/p/wfrog/)?
Wfrog to kombajn który zarówno pobiera dane ze stacji pogodowej jak i je publikuje. Z tego co piszą na stronie projektu działa nawet na NLSU2 który wydaje sie odpowiadać routerom pod względem pamięci/mocy obliczeniowej.
Niestety nie udało mi się znaleść nigdzie w sieci wersji na OpenWrt - co więc musiałbym zrobić żeby odpalić wfroga na moim routerze? Jest sens wogóle się za to brać?
@rombad - Pisałeś że stacja WH 2080 zapisuje dane co 30 minut - to jest wartość domyślna, można ją zmniejszyć nawet do 5 minut za pomocą aplikacji na PC dołączonej do stacji.
To czyste skrypty w pythonie są. Ściągnij, zainstaluj, uruchom i masz.
czy ktoś z Was testował ta stacje pod openwrt?? http://allegro.pl/dotykowa-stacja-pogod … 58866.html nie bardzo moge znaleźć gdzieś czy ten model będzie obsługiwany np przez fowsr
Jeżeli się przyjrzysz to zobaczysz że soft do tego to EasyWeather, czyli fowsr powinno z tym działać. Oczywiście o ile sprzedawca nie dał zdjęcia ot tak sobie.
faktycznie widać na płytce
ale zapytam dokładnie o to sprzedawce
Cezary, nie wiesz co to może być, że jak robię zapis fowsr'em do pliku .xml (polecenie fowsr -x), to w otrzymanym pliku mam godziny przesunięte o godzinę wstecz? W routerze czas mam dobry, w stacji pogody czas jest zsynchronizowany z DCF, ale nawet gdy się ustawi ręcznie dowolną, nawet nieprawidłową godzinę oraz dowolną strefę czasowa to nie ma to żadnego znaczenia. Gdy był czas letni to miałem przesunięcie o 2 godziny, teraz w zimowym czasie o 1 godzinę do tyłu.
No właśnie ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić? Odczytuje dane fowsr'em no i teraz w sezonie letnim mam 2 godzinne przesunięcie. Mało tego te dane które mi fowsr oczytuje niby jako aktualne też są sprzed 2 godzin. Wieczorem o 22 dziś mi pokazało 22 stopnie
a rzeczywiście było koło 10...
Na routerze mam czas dobry ustawiony w/g strefy, a na stacji pobiera sobie z dcf i też jest dobry. Tylko fowsr głupoty robi
Bierze się program, patrzy w kody źródłowe, sprawdza co ściągą i łoi programistów że coś źle zrobili. Poprawia się kody źródłowe, wysyła łatkę do nich. Ot, świat otwartego oprogramowania.
Lub sprawdźcie czy fowsr nie ma jakiś opcji ze strefami czasowymi związanej.
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo pewnie i tak skończy się na wykorzystaniu jakiejś gotowej stacji pogody (ze względu na koszty), ale czy znacie jakąś stację z której można pobierać dane w czasie rzeczywistym?
Interesuje mnie generalnie tylko prędkość i kierunek wiatru, ale stacje które podajecie wysyłają dane co xx czy xxx sekund - dla mnie to za dużo. Potrzebowałbym aby dane o kierunku i prędkości wiatru trafiały do mnie od razu.
no niestety ja tylko miałem do czynienia z tymi co przesyłają dane max najszybciej co 5min. Przy okazji wracając do problemu z czasem odczytów w fowsr. Zauważyłem że w cronie wpis który
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup robi to chyba źle. Bo z parametrem "-u" właśnie jest przesunięta o 2h dokładnie tak jak w fowsr... Tylko czy to ma coś wspólnego z odczytami fowsr?
root@Gargoyle:~# date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S"
2013.05.09-17:37:19
root@Gargoyle:~# date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S"
2013.05.09-19:37:31Nie. Po prostu czyta datę w utc i zapisuje to w backupie. Na potrzeby własne gargoyle i nic z fowsr nie ma wspólnego.
Po prostu fowsr czyta Ci w utc datę a nie wg lokalnego czasu.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Termometr → jaka gotowa stacje meteo do openwrt?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc