1

Temat: Active Port Forwarder

Czy można tak skonfigurować tą usługę, żeby mieć do dyspozycji więcej niż jeden port? Na przykład tak:

SERWER:

listenport        21-8888
manageport    50126

KLIENT:

afclient -n publiczna_nazwa_hosta_w_sieci -m 50126 -p 21-8888

2

Odp: Active Port Forwarder

Po jednym porcie. Więc odpalasz tyle razy ile musisz (lub zmodyfikuj źródła...)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A dane zwrotne nie idą przypadkiem przez serwer? Bo jeśli postawię serwer na powolnym łączu podczas gdy klient ma szybkie to jaka będzie szybkość od klienta do internetu?

4

Wszystko idzie przez serwer. Inaczej by byłby niepotrzebny.

5

Sądziłem że tylko wysłanie zapytania do routera nie posiadającego zewnętrznego IP idzie przez serwer, natomiast router wysyła dane już bezpośrednio do komputera pytającego. Czyli w przypadku własnego serwera na wolnym łączu cała zabawa nie ma sensu. Tunele SSH pewnie też tak działają. Ale w tym przypadku można sobie wykupić konto SSH na szybszym serwerze i wtedy nie potrzeba posiadać ani własnego IP ani serwera. Czyli sposobu na wykorzystanie szybkości wychodzącej własnego łącza nie posiadającego zewnętrznego IP nie ma?

6

Jak siedzisz za natem, to nie ma dostępu do tego komputera.

7

Uruchomiłem odwrotny tunel SSH z routera do serwera SSH:
ssh -f -NT -R 1234:localhost:22 rombad@94.23.170.244
W serwerze wpisuję
ssh -p 1234 root@127.0.0.1
i łączy mnie tunelem do routera.

Wypróbowałem też zwykły tunel z komputera do tego samego serwera na porcie 4321.
Po podaniu w przeglądarce Socks 127.0.0.1:4321 zaczęła ona korzystać z tunelu.

To teraz chcę się dostać przeglądarką na port 81 routera, tworzę więc z routera taki tunel:
ssh -f -NT -R 1234:localhost:81 rombad@94.23.170.244
jednocześnie uruchamiam tunel z komputera do serwera na porcie 4321 i zmieniam ustawienia przeglądarki na Socks 127.0.0.1:4321, sprawdzam i działa.

To jaki adres ma teraz mój router z poziomu przeglądarki która wysyła wszystko do serwera? Próbowałem 127.0.0.1:1234 i nic. Może na serwerze trzeba połączyć oba tunele?