Temat: kilka pytan laika siec domowa cudy wr3000 openwrt 25

Czesc
Mam juz jakis czas rutery z wgranym openwrt caly czas sie ucze smile niczym nasz byly prezydent smile
Moja siec wyglada tak :
Ruter głowny Cudy wr3000p + dump ap spiete kablem Cudy wr3000s
W oba sprzety wgrałem openwrt 25.12
Ustawilem roamin ap
ustawilem wireguarda
dopisalem adresy dhcp
poblokowalem wyjscie kamer ip na zewnatrz
ustawilem nasluchiwanie ssh tylko na lan

teraz kilka pytan
w wersji 24 moglem poblokowac urzadzenia po mac a w wersji 25 moge tylko po ip ( przynajmniej przez strone www luci) jak zmienic blokade z ip na mac ?

jako ze wpisalem dzierzawy dhcp w glownym ruterze ladnie mi sie wyslwietlaja w "info panel " w sekcji "wifi" nazwy podlaczonych ap
w dump ap mam podlaczonych klientow i tu juz mi sie nazwy hostow niewyswietlaja , jak to zrobic ?

Czy to cale dhcp v 6 jest mi do czegos potrzebne ?

co i jak moge jeszcze skonfigurowac aby moja siec byla sprawna i bezpieczna ?

dzieki za cierpliwosc smile

2

Odp: kilka pytan laika siec domowa cudy wr3000 openwrt 25

dado000 napisał/a:

w wersji 24 moglem poblokowac urzadzenia po mac a w wersji 25 moge tylko po ip ( przynajmniej przez strone www luci) jak zmienic blokade z ip na mac ?

O czym piszesz? Jak i w czym mogłeś zmienić?

jako ze wpisalem dzierzawy dhcp w glownym ruterze ladnie mi sie wyslwietlaja w "info panel " w sekcji "wifi" nazwy podlaczonych ap
w dump ap mam podlaczonych klientow i tu juz mi sie nazwy hostow niewyswietlaja , jak to zrobic ?

Oczywiście, bo to nie ap przydzielił adresy więc nic nie wie o nazwach klientów. Tu na forum znajdziesz skrypt który kopie dane z jego routera do drugiego, zastosuj go i będziesz miał nazwy.

Czy to cale dhcp v 6 jest mi do czegos potrzebne ?

Pewnie nie skoro o to pytsz

co i jak moge jeszcze skonfigurowac aby moja siec byla sprawna i bezpieczna ?

Odpowiednio długie i skomplikowane hasło...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

O czym piszesz? Jak i w czym mogłeś zmienić?

siec -> zapora -> reguły ruchu sieciowego

znalazlem bylo w zakladce zawansowane  smile

Może ktos cos podpowie odnosnie konfiguracji , może podzieli sie swoimi trickami

4

Zbyt ogólnie pytasz. Nie ma uniwersalnych tipów bo były by już w systemie. Masz wifi, masz hasła, nie wiem, może fast roaming potrzebujesz a może nie.

Nadal możesz w ustawieniach zaawansowanych wybrać źródłowy adres MAC w luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dado000 napisał/a:

U mnie taka konfiguracja działa od ponad roku:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 19#p316419

6

Dzieki chrizy , wlasnie o takie cos mi chodzilo.
Super by bylo opisac , wyjasnic wszystko krok po kroku z wyjasnieniem co robia konkretne rzeczy , polecenia.
Wiem ze wszystko jest na forum smile
usteer wyglada bardzo ciekawie.

7

dado000 napisał/a:

No właśnie - też mi się tak wydawało.
Jednak po którejś aktualizacji nie chciało mi się już doinstalować 'usteer' i od tamtej pory AP chodzą bez tego pakietu.
Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu; sam roaming daje radę.

8 (edytowany przez dontonico 2026-07-28 09:07:51)

chrizy napisał/a:
dado000 napisał/a:

Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu; sam roaming daje radę.

Miałem podobnie, ale jednak do niego pokornie wróciłem. Po wyjściu z domu, że względu na wysokie położenie jednego z AP, telefony widzą sieć jak jestem już z 200m od domu. Net nie działa, aplikacje się zawieszają, było to wkurzające. Usteer pozwolił mi łatwo na poziomie AP rozłączać takich klientów ze słabym sygnałem. A do samego sterowania Bandem to on akurat spisuje się średnio, a na pewno wymaga dużo pomiarów i dostosowania do potrzeb, na zwykłej konfiguracji to szkoda ramu na niego, bo urządzenia teraz same potrafią korzystać z FR.

9

Puki co podzielilem siec na 3 vlany
1. Siec glowna z dostepem do rutera , same zaufane urzadzenia, mozliwosc wywolania np drukarki z sieci iot
2. Siec dla iot , tylko dostep do internetu , niewidzi pozostalych sieci.
3. Siec dla gosci , tylko dostep do internetu , izolacja klientow, niewidzi pozostalych sieci.