Temat: Most bezprzewodowy (RelayD oraz WDS) to żart (raczej nieśmieszny)
Edit: Muszę zwrócić honor OpenWRT. Winowajcą okazała się antena "2.4GHz" od pana Chińczyka. Na "zwykłych" patykach od routera działa na 30-40Mbit/s na jednej antenie i 60-70Mbit/s na dwóch antenach.
Męczyłem się parę ładnych godzin nad zrobieniem mostu bezprzewodowego żeby uzyskać prędkości rzędu 3Mbit/s.
Najpierw AP z MR3020 i klient WR1043ND (gargoyle). Myślę sobie sprzęt stary to nie wyrabia. Spróbowałem z głównym routerem (AX3000T, OpenWRT 25.12) i jako klient Xiaomi Router 3G (OpenWRT 25.12). Męczyłem się mocno w przeklikaniu na LuCI (jestem laikiem), ale w końcu udało się przy użyciu RelayD. Smuteczek, download 3Mbit/s upload 6Mbit/s. Zbliżone wyniki uzyskałem przy użyciu WDS tyle, że łatwiej ustawić. Włączyłem hardware offloading, ale poprawa w granicach błędy pomiarowego.
Pecha mam, nie potrafię tego ogarnąć czy to naprawdę tak słabo działa? Połączenie 2,4GHz, tryb N i użycie jednej anteny na każdym z routerów. Wiele nie oczekuję, ale te 20-30Mbit/s to chciałbym osiągnąć. Niewykonalne?
Router: Xiaomi AX3000T, Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748