1 (edytowany przez Cezary 2026-06-03 18:54:59)

Temat: Inteno/Genexis Pulse EX400

Chyba się myliłem. Kiedyś, w dawnych czasach większość routerów z Chin napędzał SoC AR9331 - co rusz dotykając się nowego routera można było się spodziewać sprzętu opartego o ten układ. Myślałem że naturalnym sercem następnych routerów robionych na pęczki zostanie Mediatek MT7620 ale nie, chyba się myliłem. Bo teraz co otwieram jakąś starszą konstrukcję to uśmiecha się do mnie ze środka Mediatek MT7621.

I także nastąpiło to tym razem - Inteno Pulse EX400 który można spotkać także pod nazwą Genexis Pulse EX400 - jest kolejną konstrukcją opartą o SoC Mediateka. Oficjalnie był sprzedawany jako Wi-Fi extender z Wi-Fi 5, ale tak naprawdę jest (ideologicznie) zwykłym routerem z którym większość z Was miała już do czynienia.

https://eko.one.pl/files/images/inteno-pulse-ex400/ex400-1.jpg

Firma Inteno ma swoje korzenie w Szwecji i od lat specjalizowała się w sprzęcie oraz oprogramowaniu dla operatorów szerokopasmowych. W 2018 roku przejęła holenderską firmę Genexis, producenta rozwiązań światłowodowych, i pod tą nazwą sprzedaje obecnie swoje urządzenia.

Router/wzmacniacz Wi-Fi Pulse EX400 został zaprezentowany prawie dekadę temu jako urządzenie poprawiające zasięg sieci bezprzewodowej w domu. Oryginalnym oprogramowaniem była platforma programowa IOPSYS która jest stosowania także w innych urządzeniach i opierała się o OpenWrt ze specjalną nakładką graficzną. Obecnie te urządzenia można dostać na portalach aukcyjnych w stosunkowo dobrych cenach, więc sprawdźmy co one mają do zaoferowania.

Pierwsze co rzuca się w oczy to brak anten zewnętrznych. Dla niektórych będzie to zaleta, dla niektórych będzie to wada - wiadomo że zależy to od potrzeb i konkretnego zastosowania. Jednakże dzięki wewnętrznym antenom samo pudełko jest bardzo małe i kompaktowe. Na zewnątrz znajdziemy tylko dwa gigabitowe porty ethernet RJ45 (traktowane jako WAN i LAN), przycisk reset, sprzętowy przełącznik zasilania, gniazdo DC Jack (12V) oraz złącze USB 2.0. Na górze obudowy jest zestaw diod LED. Urządzenie można zarówno położyć na płaskiej powierzchni jak równiej zamocować na ścianie i to w dwóch pozycjach.

https://eko.one.pl/files/images/inteno-pulse-ex400/ex400-2.jpg

https://eko.one.pl/files/images/inteno-pulse-ex400/ex400-3.jpg

Na rynku można spotkać także odmianę tego urządzenia produkowaną dla DNA pod nazwą Valokuitu Plus EX400, które różni się tylko ilością/opisem diod LED.

Konstrukcja omawianego urządzenia jest dość "standardowa":

SoC: Mediatek MT7621 2C/4T
RAM: 256 MB
Flash: 256 MB
WiFi: 2.4GHz + 5GHz AC (Wi-Fi 5)
Ethernet: 2x 1Gbps
USB: 1x USB2.0

Podzespoły są wręcz jest wzorcowe i nie ma tu żadnych fajerwerków, poza jedną ciekawostką - diody LED są również panelem dotykowym - dioda WPS pełni rolę  przycisku WPS, dotykowe przyciski kryją się także pod ledami od WiFi (choć te nie chcą być obsługiwane w OpenWrt bo generują kody klawiszy A i B, a podsystem hotpluga takich przycisków nie obsługuje).
Po wgraniu dobrze doposażonego OpenWrt z LuCI, dla użytkownika zostaje ok 200MB wolnej przestrzeni. Port USB można przeznaczyć do podłączona nośnika danych, modemu komórkowego czy do dowolnego innego celu, jak to w każdym OpenWrt.

Zużycie energii w idle, tylko z podłączonym ethernetem, to ok 3.8W.

Rozkręcenie sprzętu nie stanowi problemu: cztery gumowe nóżki kryją pod sobą cztery wkręty, zdejmowania jest góra obudowy (ostrożnie! jest tam kabel do ledów i panelu dotykowego). W środku jest wszystko dość upakowane, ale pierwsze co rzuca się w oczy to radiatory. Nie jest to rzecz spotykana w tanich konstrukcjach, więc myślę że tu należą się duże brawa dla producenta. Anteny (cztery sztuki) są zakończone złączami uFL, więc jeżeli ktoś będzie potrzebował zrobić antena-mod i wyprowadzić je na zewnątrz to nie ma najmniejszego problemu.

https://eko.one.pl/files/images/inteno-pulse-ex400/ex400-4.jpg

Na Allegro znajdziecie urządzenia z wgranym już OpenWrt. Jest to "czyste", oficjalne OpenWrt i mimo że ma lekko brandowany motyw to pod spodem jest zwykłe OpenWrt 25.12.4, które normalnie można aktualizować. Skąd to wiem? Bo to ja ten soft składałem... Natomiast nie znajdziecie obrazów na to urządzenie w moich buildach, ponieważ wyrzuca mi błąd podczas kompilacji - tak jakbym przekroczył dopuszczony rozmiar, co nie jest prawdą. Sprawa przeznaczona do głębszego zbadania.
OpenWrt na tym sprzęcie nie przynosi jakiś większych niespodzianek i można zainstalować wszystko czego się potrzebuje, zwłaszcza że jest dostępne naprawdę dużo wolnej przestrzeni w pamięci flash. Jeżeli ktoś miał by oryginalne oprogramowanie producenta i zamierzał zmienić na OpenWrt to wystarczy wykonać zwykłe sysupgrade -n. W przypadku jakiś problemów można więcej informacji znaleźć w commicie dodającym wsparcie dla tego urządzenia.

inteno Pulse EX400 jest kolejny routerem dostarczonym przez użytkownika mobilny.net.pl, za co serdecznie dziękuję. Jeżeli potrzebujecie taki sprzęt - to wiecie już gdzie można go dostać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Inteno/Genexis Pulse EX400

Skąd ty Czarek bierzesz te wszystkie skarby?

3

Ten konkretnie jest od użytkownika mobilny.net.pl. a często jestem u kogoś i odkrywa się różne starożytne technologie

4

Znalazłem przyczynę czemu nie generują się obrazy - w plikach w sdk jest tworzenie systemu plików ubifs który ma rozmiar 96 bloków x 124KB, czyli niecałe 12MB i jest to za mało żeby zmieściła się zawartość tego co ja wrzucam (dla moich obrazów luci potrzeba 117 bloków). Czy mogę to zwiększyć? Tak, wtedy obrazy będą się generowały, ale nie znalazłem informacji dlaczego jest tylko 96 - przypuszczam że oryginalny soft ma tak zdefiniowane, więc żeby nie psuć layoutu w nandzie i zachować kompatybilność i możliwość aktualizacji z oryginalnego softu do OpenWrt jest tylko tyle a nie więcej.
I to jest powód dla którego nie ma moich obrazów - bo się nie mieści.