Temat: rtorrent na kamikaze 8.09 czy już działa stabilnie?

Tak jak w temacie jest już zgodność pomiędzy rtorrentem a kamikaze 8.09 bo gdzieś wyczytałem ze lubi sie wysypywać? I jeśli już tego problemu nie ma to chciałbym wiedzieć jak to zainstalować. Dodam że na ubuntu i debianie używałem własnie rtorrenta. Wiec konfiguracji już nikt nie będzie mi musiał tlumaczyć smile

2

Odp: rtorrent na kamikaze 8.09 czy już działa stabilnie?

W 8.09 w ogóle nie ma rtorrenta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a da się jakoś go zainstalować żeby był bo skoro we wcześniejszej był czemu nie ma być teraz dostępny;p

4

Bo się nie kompiluje na 8.09 i jest zaznaczony jako broken.

W teorii możesz zabrać pakiet z 8.09rc1 i podobno nawet działa.

5 (edytowany przez KeFaS 2009-03-19 05:59:48)

Stabilnie działa wersja 0.7.9, którą możesz sobie gdzieś znaleźć (w repo starych wersji chyba jeszcze jest). Z wersją 0.8.2 były problemy.
Ale ostatnio komuś się udało skompilować najnowszą wersję 0.8.4 i zamieścił patcha i makefile, więcej info:
https://dev.openwrt.org/ticket/4667
Jeżeli skompilujesz, zainstalujesz i będzie działać stabilnie to podziel się plikiem *.ipk smile

Jak będę mieć z powrotem swojego Asusa to skompiluje, potestuje i napisze co i jak z rTorrentem.

6

Nie kompiluje się z tymi paczami. Jak posałem na openlinksys.info - jak się wywalał na kompilacji tak się wywala.

7 (edytowany przez KeFaS 2009-04-07 05:50:04)

A u mnie wywala teraz coś takiego:

mipsel-openwrt-linux-uclibc-g++: Internal error: Killed (program cc1plus)

O co z tym chodzi, jak to naprawić?

BTW. Co do tej wersji 0.7.9/0.11.9 to u mnie nie działa, tzn. po odpaleniu wywala tylko "Aborted" i nic więcej, żadnych błędów. Instalowałem z repo 8.09RC1.

8

Czasami nie zrobiłeś aktualizacji bibliotek? Wywala Ci się na wewnętrznych rzeczach kompilatora.

9 (edytowany przez KeFaS 2009-04-07 21:38:06)

Aktualizacje całego softu w Debianie (Testing/Squeeze) robię co kilka dni i zawsze jakieś biblioteki się zaktualizują (teraz się dużo nazbierało, bo nie robiłem z 10 dni), nie jestem w stanie wszystkich pamiętać, ale pewnie tak się stało. W takim razie co zrobić? Cofnąć jakieś pakiety?

Tylko to trochę dziwne, bo każdy inny program mi się kompiluje, wszystkie zależności rTorrenta i reszta pakietów, tylko sam rTorrent nie może przejść dalej.

10

Moment, a Ty debiana używasz? To po co kompilujesz rtorrenta jak masz to w pakietach?

11 (edytowany przez KeFaS 2009-04-07 22:33:53)

No dla OpenWRT tongue Poza tym w pakietach jest ciągle stara wersja 0.7.9, nowszą 0.8.4 sobie kiedyś skompilowałem, ale pod PC, a pod router, żeby zrobić paczkę *.ipk jakoś nie mogę.

A nawet ta stara wersja mi na Asusie nie działa (wyłącza się bez żadnego błędu), więc myślałem, że może nowsza zadziała.

12

W trunku się rtorrent kompiluje smile (ps - i działa, przynajmniej wersja przed paru dni)

13

No właśnie z trunka kompiluje, ale tamten błąd się wywala. A masz może .ipk dla brcm-2.4, jeżeli się u Ciebie skompilowało?

14

Mam dla brcm63xx. Skompiluję Ci po południu.

15 (edytowany przez KeFaS 2009-04-08 06:02:13)

Dzięki. Mam nadzieję, że nowa wersja u mnie zadziała, bo jak nie to chyba się wezmę w święta za kompilacje całego systemu na kernelu 2.6, tylko się obawiam, że Wi-Fi może działać niestabilnie, a na kartę miniPCI WLAN na Atherosie już nie mam kasy. Chociaż w przyszłości myślę, żeby sprzedać Asusa i kupić jakiegoś Alix-a (a na nim Debiana postawić) i wtedy karta by się przydała.

16

Na alixie znikają wszystkie problemu z wydajnością usb, brakiem pakietów czy czymś takim smile

17 (edytowany przez KeFaS 2009-04-08 06:25:29)

Zgaduję, że używasz takiego komputera? Czytałem Twoje HowTo na temat instalacji Debiana i OpenWRT na tym no i nie wydaje się to trudne, a żeby skonfigurować sieć to już nie problem. Tylko niestety droga zabawka (ok 500-600zł) i trochę mało popularna, bo jakoś na Allegro widzę tylko sam zasilacz. tongue No i nie wiem, którą wersję bym wybrał, ale chyba 2C3 (na interprojekt.pl za 580zł), bo jeden slot miniPCI by mi wystarczył (właśnie na Wi-Fi), a potrzebuję min. 3 portów Ethernet.
A jak jest ze stabilnością Alixa? Przy maksymalnym obciążeniu nie resetuje się, ani nie przegrzewa? Bo procesor nie ma żadnego chłodzenia to się trochę obawiam o stabilność takiego urządzenia.

18

Na allegro ich nie ma (i nie wiem dlaczego), są za to w sklepach internetowych. Ja mam 2c3, przemodelowaną płytkę ma 2d3, a wszystkie złącza (i2c, drygi rs) i baterię ma 2d13.

Tak, z racji kursów walut cena nie jest zachęcająca - ale za to całość jest stabilna jak skała - resetów nie uświadczyłem, grzeje się do ok 37st (są czujniki na płycie). Moja chodzi razem z atherosem cm9 obecnie. I o ile linksys kapitulował przy ustawienie ze 2000 peerów w programach p2p to alix chodzi i ma się świetnie. USB ma wydajność na poziomie 12MB/s (przy 16MB na normalnym komputerze) wiec jest super.

Możesz wystartować system z pxe lub normalnie z dysku, tu nie ma problemu. Po prostu działa, a rozmiarowo jest ~połową asusa wl-500gp.

19

Mój chodzi bez chłodzenia - za to zamknięty jest w aluminiowej obudowie (do alixów) razem właśnie z CM9 i MicroDrive 6GB. Ta temperatura to właśnie temperatura wnętrza.

20

Poprawka - rtorrent znów się nie kompiluje. Sorry, nie dostaniesz pakietu.

21

Dzięki za info. Znajomy z innego forum, który używa Alixa też potwierdził, że jest stabilny i wydajny. Czyli za jakiś czas sprzedaje Asusa (a przy dzisiejszych cenach i tak na nim jeszcze zarobię, bo kupiłem go za 220zł tongue ) i kupuje Alixa.

Co do rTorrenta to nie ma problemu, dzięki za sprawdzenie w ogóle sytuacji, bo już myślałem, że to tylko u mnie jest coś nie tak.