Temat: HAos kilka pytań.

Mam pytanie, do kolegów bardziej zaawansowanych i w temacie Linuxa i w temacie samego HomeAssistante.
Chcę u siebie wdrożyć HA w sieci. No i pojawia się kilka pytań.
Nie chcę proxmox - na chwilę obecną, a dlaczego, a to dlatego, że mój HP t620 nie obsługuje IOMMU, a serwerek ma stać w sypialni, gdzie podpięte są głośniki pod wyjście liniowe audio. Do tej pory stał sobie na tym Ubuntu Serwer z kilkoma dockerami, w tym Lyrion (dawniej Logitech) Media Serwer - jak dla mnie wystarczające rozwiązanie do audio.
HA chcę jako wirtualkę postawić na KVM/QEMU.
Postawiłem dzisiaj świeżego Ubuntu server 24.04 (dwa dni siedziałem na virtualbox i próbowałem rozgryźć netplana i opcję bridge i vlan - w końcu ruszyło. - choć na Debianie poszło od strzała wg dokumentacji samego debiana bo tutaj netplana nie ma lol ).
Jakoś przez kilka lat przyzwyczaiłem się do ubuntu i Mint opartego na nim (choć korzystam z omv).
Konfiguracja netplan:

network:
  version: 2
  renderer: networkd

ethernets:
    enp1s0:
      match:
        macaddress: ab:8d:fa:e5:12:0e
      dhcp4: false
      dhcp6: false

vlans:
    # vlan GUEST:
    enp1s0.10:
      id: 10
      link: enp1s0
      dhcp4: true

# vlan homeIoT
    enp1s0.20:
      id: 20

# vlan LAN
    enp1s0.99:
      id: 99
      dhcp4: false

bridges:

# Bridge LAN

br99:
      interfaces:
      - enp1s0.99
      addresses:
      - 192.168.99.99/24

nameservers:
        addresses:
        - 192.168.99.1
        - 1.1.1.1
        - 1.0.0.1
        search:
        - nethome

routes:
      - to: default
        via: 192.168.99.1
      parameters:
        stp: true
        forward-delay: 4

dhcp4: no
      dhcp6: no

# Bridge homeIoT:

br20:
      interfaces:
      - enp1s0.20

Dla takiej konfiguracji wywala mi błąd podczas rozruchu:

systemctl status systemd-networkd-wait-online.service
× systemd-networkd-wait-online.service - Wait for Network to be Configured
    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-networkd-wait-online.service; enabled; preset: enabled)
    Drop-In: /run/systemd/system/systemd-networkd-wait-online.service.d
            └─10-netplan.conf
    Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2026-05-09 19:35:42 UTC; 4min 12s ago
      Docs: man:systemd-networkd-wait-online.service(8)
    Process: 792 ExecStart=/lib/systemd/systemd-networkd-wait-online -i enp1s0.20:carrier -i enp1s0.10:degraded -i enp1s0.99:carrier -i br20:degraded -i br99:degraded -i enp1s0:degraded (co>
  Main PID: 792 (code=exited, status=1/FAILURE)
        CPU: 115ms

May 09 19:33:42 t620ubuntu systemd[1]: Starting systemd-networkd-wait-online.service - Wait for Network to be Configured...
May 09 19:35:42 t620ubuntu systemd-networkd-wait-online[792]: Timeout occurred while waiting for network connectivity.
May 09 19:35:42 t620ubunt

co objawia się, że system wisi przez 2 min.
dodatkowo:

systemctl status networkd-dispatcher.service
○ networkd-dispatcher.service - Dispatcher daemon for systemd-networkd
    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/networkd-dispatcher.service; enabled; preset: enabled)
    Active: inactive (dead)
  Condition: start condition unmet at Sat 2026-05-09 18:11:25 UTC; 28min ago
            ├─ ConditionPathExistsGlob=|/etc/networkd-dispatcher/*/* was not met
            └─ ConditionPathExistsGlob=|/usr/lib/networkd-dispatcher/*/* was not met

May 09 17:55:05 t620ubuntu systemd[1]: networkd-dispatcher.service - Dispatcher daemon for systemd-networkd was skipped because no trigger condition checks were met.
May 09 18:11:25 t620ubuntu systemd[1]: networkd-dispatcher.service - Dispatcher daemon for systemd-networkd was skipped because no trigger condition checks were met. 

Na OMV testowo bez vlan odpalałem HA jako wirtualna i szło bez problemów. Myślę, że tutaj vlan stanowi problem.

A co do samego HA, jak najlepiej to ustawić? Wiadomo, że wszelkiej maście czujniki lecą na osobnym VLAN. Czy HA dać w sieci VLAN z czujnikami, a na routerze w firewall dodać do sekcji LAN dostęp do sieci IoT (vlan), czy też HA postawić w sieci LAN a w jego wirtualce spróbować ustawić VLAN przekierowany z HOST-a??

2

Odp: HAos kilka pytań.

Mały updatede, może komuś się przyda. Rozwiązałem problem ze startem. Przy konfiguracji z vlan widocznie trzeba dodać opcje w każdej sekcji przy interfejsie

optional: true

"Bez tego optional: true oświadczenia interfejsy sieciowe Ethernet, które nie są w pełni gotowe, mogą wydłużyć czas rozruchu o dodatkowe 2 minuty.

Po tym optional: true poleceniu cykl rozruchu będzie kontynuowany bez opóźnień, a interfejsy sieciowe Ethernet zostaną uruchomione, gdy będą gotowe."