1

Temat: Jakiś działający sposób na wysyłanie kodów USSD?

Siemanko Wszystkim,

Pytanie odskocznia od Xunison-a smile. Znacie może działający sposób na wysyłanie kodów USSD? Ja od dłuższego czasu nie jestem w stanie wysłać kodu za pomocą sms-tool-a.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

2

Odp: Jakiś działający sposób na wysyłanie kodów USSD?

Zrób to ręcznie poleceniami at przez picocoma i zobacz co modem zwraca

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MiG25 2026-05-02 09:29:46)

Od czasu wyłączenia 3G pewnie.... ( Nie wiem ,czy teraz modem musi zejsc do 2G ,żeby to wysłać , a nie wszystkie 2G wogóle obsługują ...Czy to kwestia tego ,że przez LTE/5G nie wszystkie obsługują)

Niestety coś z tymi modemami jest, i to nawet nie kwestia wysłania a odbioru...
Przykładowo w Plush wysyła się kod USSD , i przez USSD zwracane jest tylko info , że  za chwilę dostaniesz SMSa z informacją...
No i w takim modemie tej informacji zwrotniej nie dostajesz , ale już SMSa za chwilę tak ( stąd wniosek ,że jednak kod USSD jest wysłany poprawnie).

Dodatkowo w MC889A PRO , dopuki miałem  fw B03 , to kody USSD działały poprawnie ( przez USSD dostawałem zwrotkę) , a po zmianie fw na B10 już nie działa....

4

Mam to zgłoszone dla pakietu luci-app-sms-tool-js

fildunsky napisał/a:

Hello Rafal @4IceG I have issues with USSD on T99W175 (I have two similar modems and two OpenWrt routers with it), 05c6:90d5, MBIM. 3ginfo-lite works fine with it, I also can recieve and send sms but when I am trying to request USSD I got No response from modem. - same via luci or via SSH using smstool. I am sure ttyUSB port is correct since 3ginfo-lite, modemband and luci-app-smstool-js for sms works with it.

If I do same thing via modemmanager e.g. mmcli -m 0 --3gpp-ussd-initiate="*100#" it works fine.
Do you think I can send some debug data to you to check if it's possible to fix that?

Nie sprawdzałem u siebie MM, sprawdzę to przy jakiejś okazji. U Nas to bym zrozumiał że wyłączyli 3G i to nie działa, ale rozumiem że tak robią też w innych rejonach. Inna sprawa że telefon kod ussd wyśle i odbiera, a modem zawiecha, czyli "No response from modem".

Próba wysłania polecenia kończy się

AT+CUSD=1,"*101#"

OK

+CME ERROR: 100

+CREG: 3

+CREG: 1,"0654","0662B41",13

+CREG: 1,"0654","0662B41",7
Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

5

100 to jakiś generic error. Znajdź pdf dla tego konkretnego modemu i zobacz czy jest opisany co on znaczy

6

Telefon może się przełączyć na 2G na chwilę ( bo on ciągle tą technologię obsługuje , a modem już 3G i wyżej...)

7

A no i sprawdźcie Plush-a , tam potwierdzenie wysłąnia dostanie się zwykłym SMSem... ( więc będzie wiadomo ,że przynajmniej wysłał).

8 (edytowany przez MiG25 2026-05-02 16:18:06)

I jeszcze może temu gościowi pójdzie ten kod po zamianie tekstu na PDU  ( sms_tool  z opcją  -R )
Ciekawie by było ,jakby komendą AT się nie dało a modemmanager ti umiał i tak wysłać...

9

W Quectelu RM500U-EA ussd nadal działają (to w tym zbt który opisywałem niedawno). Tylko co ciekawe nie zwraca czystego tekstu tylko HEXy które trzeba sobie przekonwetować na text.

Jeżeli nie działa sms_toolem a działa modemmanagera to zróbcie cat /dev/ttyUSB2 czy na wszystkie dostępne, wyślijcie ussd przez mm to powinno pokazać na konsoli co zostało wysłane do modemu.