1 (edytowany przez Cezary 2026-03-02 14:19:54)

Temat: Zyxel LTE7480-M804 - zewnętrzny router LTE

Opisywany router otrzymałem od jednego użytkowników tego forum - mobilny.net.pl

Zyxel ma w swoim portfolio kilka modeli routerów LTE/5G które można bez problemu zainstalować na zewnątrz domu, na maszcie czy przymocować do ściany. Jednym z nich jest model LTE7480-M804, który posiada wbudowany modem LTE Quectela kategorii 12 (z agregacją trzech pasm, pozwalający na uzyskanie transferu do 600Mb/s).

https://eko.one.pl/files/images/zyxel-lte7480-m804/lte7480-m804-1.png

Widok ogólny Zyxel LTE7480-M804

Sam router umieszczony jest w takiej samej obudowie jak znany już Wam model NR7101 - plastikowy, biały, duży panel do skierowania w stronę odpowiedniego BTS'a, z drugiej strony mamy cztery śruby do przykręcenia cybantów, na dole mamy zaś dławik kablowy dla ethernetu (który jednoczenie zasila urządzenie - przez PoE) oraz pod zaślepką gniazdo karty microSIM, diodę LED oraz przyciski reset i WiFi. Obudowa ma klasę szczelności IP68, a samo urządzenie może pracować w zakresie temperatur od -40 do +60st. Konstrukcja dość typowa jak dla tego rodzaju urządzeń i raczej nie nadaje się do trzymania w salonie, choć poradzi sobie np. na poddaszu czy strychu. W celu osiągnięcia jak najlepszego sygnału, plastikowy panel należy skierować bezpośrednio w stronę BTSa do którego chcemy się podłączyć. Sprzęt zadziała także jeżeli będzie leżał na podłodze, ale to raczej tylko do testów - docelowo należy go umieścić w odpowiednim miejscu skierowanego na stację.

Oryginalne oprogramowanie Zyxela jest znów "typowe" dla tych urządzeń - znajdziemy w nim m.in. różne tryby pracy (zarówno bridge jak i router), funkcję AutoAPN (wkładamy kartę SIM i powinno wszystko zostać rozpoznane), mamy także podstawowe informacje diagnostyczne o modemie, stanie pracy urządzenia i parametry jego pracy. Jest także wyborów pasm oraz blokowanie na określonym BTSie (PCI). Wi-Fi jest domyślnie wyłączone (do włączenia przyciskiem lub odpowiednią opcją w oprogramowaniu) i służy bardziej do konfiguracji sprzętu (tym bardziej że jest to tylko 2.4GHz) niż do "normalnego korzystania z Wi-Fi". Oryginalne oprogramowanie producenta jest takie jest, nie będziemy się w niego zagłębiać. Jednakże jeżeli ktoś jest zainteresowany jego możliwościami to polecam do obejrzenia film na YouTube prezentujący jego możliwości. Opisywany router można spotkać jako wersję "oficjalną" od Zyxela, a także można spotkać wersje brandowane przez różnych operatorów. Tym samym menu, opcje i możliwości mogą się różnić w zależności od pochodzenia urządzenia.

https://eko.one.pl/files/images/zyxel-lte7480-m804/lte7480-m804-3.jpg

Firmware Zyxel LTE7480-M804

Jeżeli ktoś potrzebuje zewnętrznego routera LTE który po prostu działa to ten sprzęt może być dla niego przydatny. Tak, nie ma on ani sieci bezprzewodowej z AX, nie ma także nowoczesnego modemu 5G, ale nadal są miejsca jest Cat12 będzie wystarczającą technologią do uzyskania niezawodnego połączenia. Jeszcze mała informacja praktyczna - router zżółknie po pewnym czasie jak będzie wystawiony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych/UV. Jest to normalnie zachowanie tego plastiku i nie należy odbierać tego jako wadę sprzętową czy estetyczną, każdy plastik tego typu ostatecznie tak się zachowuje.

W środku znajdziemy panelową antenę/anteny LTE oraz dość niewielką płytkę samego routera z wlutowanym na stałe modułem modemu komórkowego.

https://eko.one.pl/files/images/zyxel-lte7480-m804/lte7480-m804-5.jpg

Antena LTE Zyxel LTE7480-M804

https://eko.one.pl/files/images/zyxel-lte7480-m804/lte7480-m804-4.jpg

Płytka Zyxel LTE7480-M804

Parametry sprzętowe urządzenia:
- CPU: Mediatek MT7621
- Pamięć flash: 128MB
- Pamięć RAM: 256MB
- 1x port ethernet RJ45 1Gbps
- moduł Wi-Fi 4 (tylko 2.4GHz, 802.11N) z wbudowaną w płytkę anteną
- wlutowany modem komórkowy Quectel EG12-EA (cat12) z zewnętrznymi pigtailami do anten panelowych LTE
- złącze kart microSIM
- zasilanie przez PoE

Wymagany jest zasilacz zgodny z POE 802.3 af/at; cały zestaw pobiera od ok 6W w stanie jałowym do ok 16W pod obciążeniem. Na płytce są także wlutowane już piny do interfejsu UART.

Nie opisywał bym tego urządzenia jeżeli nie mogło by ono działać pod kontrolą Waszego ulubionego systemu operacyjnego. Oryginalne oprogramowanie producenta bazuje na bardzo starej wersji OpenWrt (SDK), ale jest ono na tyle wiekowe że za wiele nie da się obecnie z nim zrobić. Ale typowe urządzenie oznacza także typową konstrukcję, która w tym przypadku jest bliźniacza ze wspieranym już modelem LTE7490-M904 (posiadającym modem Cat18), a to oznacza że daje się prosto zaadoptować OpenWrt na to urządzenie. Przygotowałem oprogramowanie w postaci czystych obrazów OpenWrt, obrazów z LuCI oraz MiFi, które można pobierać z wyszukiwarki obrazów.

Instalacja odbywa się dwuetapowo - w pierwszym kroku wgrywany obraz z initramfs w nazwie - czy to przez gui czy to wykorzystując narzędzie zycast; jak obraz zostanie wgrany i uruchomi się ponownie, to wykonujmy aktualizację odpowiednim plikiem sysupgrade. I w ten sposób mamy "natywne" OpenWrt.

https://eko.one.pl/files/images/zyxel-lte7480-m804/lte7480-m804-2.png

Działające OpenWrt na Zyxel LTE7480-M804

Ilość wolnego miejsca po instalacji OpenWrt z LuCI wynosi ok 12MB. Modem łączy się po protokole QMI, połączony jest wewnętrznie przez USB 3.0, można wykonać w nim aktualizację oprogramowania przy wykorzystaniu qfirehose. A co już zrobimy pod OpenWrt to zależy wyłączenie od naszych umiejętności - domyślnie będzie pracował  jako router z modemem komórkowym. Niestety nie ma on wyprowadzonego zewnętrznego USB więc na stację pobierania plików go nie przerobimy (chyba że będziemy montować zasoby sieciowe po Wi-Fi), ale jako zwykły router komórkowy z kilkoma dodatkowymi programami jak adblock czy VPN  jak najbardziej starczy miejsca. 

Wspomniany router otrzymałem od jednego użytkowników tego forum, mobilny.net.pl, który prowadzi sprzedaż tych urządzeń (a także innych) na allegro pod podobnym nickiem: mobilny_net_pl. Jeżeli ktoś potrzebuje sprzętu na działkę, mieszka w jakimś domku w lesie czy generalnie ma problemy z odbiorem internetu komórkowego i musi używać anten kierunkowych - to ten sprzęt może się sprawdzić w takim miejscu. No i kosztuje stosunkowo niewielką kwotę, choć jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowe  Wi-Fi to znajdzie także trochę droższe zestawy z dodatkowym routerem. Jeżeli zaś ktoś ma większe wymagania - w ofercie można znaleźć także inne routery, także z modemami 5G, wewnętrzne oraz zewnętrzne, niektóre z nich nawet da się przerobić na OpenWrt.

Jeżeli doczytaliście do końca ten krótki opis to teraz czas na najlepszą część - @mobilny.net.pl ma do rozdania trzy bezpłatne egzemplarze tego routera. Jeżeli ktoś naprawdę potrzebuje takiego sprzętu to wystarczy napisać mejla na adres sklep@mobilny.net.pl z informacją że jest się użytkownikiem z tego forum i pytaniem że są jeszcze urządzenia do rozdania. Kto pierwszy ten lepszy, nie będzie losowania ani innych elementów podchodzących pod ustawę hazardową; wszystkie mejle proszę kierować bezpośrednio na wskazany adres. UWAGA zanim napiszesz mejla: dostawa możliwa jest tylko do automatów ORLEN Paczka!

EDIT: sprzęt został już rozdany (16:35)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Zyxel LTE7480-M804 - zewnętrzny router LTE

Tam jet chyba mikroUSB... z czym to połączone i do czego ? smile

3

Fizycznie leci chyba pod modem, ale podłączając pod kabel usb nic się nie wykrywa w systemie. Może to serial z modemu wyprowadzone na złączu micro usb, ale to trzeba by sobie końcówkę dorobić żeby sprawdzić.

4

Zgłosiłem się po jedną sztukę, bo mam lokalizację w której się bardzo przyda. Dobrze kojarzę, że w OpenWRT nie da się uzyskać bridge mode?

5 (edytowany przez Cezary 2026-02-07 20:13:10)

Nie, oficjalnie w openwrt nie istnieje pojęcie takiego trybu pracy z modemem komórkowym.

Ale modem to quectel. Sterowniki quectela + quectel-cm miały w sobie tryb bridge, więc być może dało by się coś takiego zestawić.

6

Sprzęt od mobilny.net.pl dotarł we wtorek. Ogromne podziękowania dla niego. Urządzenie jak nowe. Jak będę miał chwilę to wrzucę jakie wyniki wykręca przy dobrym sygnale LTE.

@Cezary, przy próbie pobrania initramfs otrzymuję "403 Forbidden".
Jest możliwość powrotu do oryginalnego softu Zyxel?

7 (edytowany przez Cezary 2026-02-12 09:47:38)

Masz już możliwość.

Powrotu już nie sprawdzałem. Pewnie da się jakoś z  poziomu Openwrt wgrać pliki, lub nawet zycastem oryginalny soft.

8 (edytowany przez wisipior 2026-02-12 23:44:16)

Też go dorwałem z tego samego źródła. Przed wgraniem mifi robię rozeznanie i widzę że agregacja jest pod znakiem zapytania.
Nigdzie nie występuje LTE-A   

Pasma mam auto lub wybrane i zawsze pokazuje "Current CA combination" :  BC7   albo  BC1   albo  BC3

Jest też tylko jedna kolumna sygnały, nie widać SCC #1   SCC #2 ...

Czy u Was też tak jest ?   Jak można sprawdzić czy agregacja działa ?

9

Ale piszesz o oryginalnym sofcie... Tak, tam się pokazuje jak załapie że ma to robić. Pod mifi się wyświetla.

10

W tym routerze agregację powinno sprawdzać się pod obciążeniem.

Najlepiej w zakładce System Monitor, ponieważ tam można ustawić interwał odświeżania strony.
Potem w drugim oknie speedtest lub pobieranie dużego pliku i wtedy router pokaże wszystko, co agreguje - tak jest na oryginalnym oprogramowaniu.

11

on naprawdę aż 16W potrafi brać ?

miałem swojego 286d wywalić w puszce na zewnątrz, ale w sumie dostawił bym coś takiego i puścił w wwan2

12

Jak będzie miał ciężkie warunki środowiskowe to pewnie podejdzie pod te 16W.

To jakiś problem?

13

staram się oszacować ile mocy musze zapewnić w sieci poe, obecnie na 64W mam
4 kamery poe
286D przez poe->12v 2.4A
2 gigabitowe switche mercysus POE 8port
rpi 5 przez poe->5v 3A

jak dowale jeszcze to to może być problem big_smile

14

16 to max, podłącz go, niech złapie sygnał i zobaczysz ile ciągnie. U mnie to raczej pod 8-10W podchodziło.

15 (edytowany przez chemik89 2026-03-08 15:51:09)

jeszcze jedno, patrzyłeś może w jakim stanie jest ten nand ? mam złe doświadczenia po r6220, a tu widze też ta platforma.
nie mogę się nigdzie do żadnego wiki do tego modelu dokopać, wszystko ekranowane z tej strony PCB, przerobiłbym na SPI wink

16

Nie, nie sprawdzałem. Zresztą - i tak to zależy od konkretnego egzemplarza, więc to czy mój jest sprawny czy zużyty nijak ma się do tego w jakim stanie są inne.

17 (edytowany przez chemik89 2026-03-12 08:20:59)

przyjdzie mój to zerkne. I tak już mu się kończy partia, a nikt tego nie sprzedaje wink

--edit przyszlo
wieksza kobyła niż się spodziewałem big_smile

18 (edytowany przez chemik89 2026-03-14 21:28:04)

jeszcze szkoda że nie dałeś pinoutu tego uart, nie idzie się do takowego dokopać, nie ma takiego modelu na openwrt, trzeba metodą prób i błędów.

[GND][NC][RX][TX][3v3 ?]

19

[o] GND
[ ] key - no pin
[o] RX
[o] TX
[o] 3.3V Vcc

Chyba. Jest to na tyle intuicyjne że już nawet się nie zastanawiam nad tym, podłącza się i działa.

20 (edytowany przez chemik89 2026-03-14 22:23:31)

w sumie powinno się bez seriala obejść, ale u mnie po wgraniu initramfs tylko miga czerwona dioda (w 1sec odstępach), a po 5min startuje fw zyxel big_smile

dobra .. mifi ma .11 w adresie echh. nie da się z gui tam wgrać obrazu ?
nvm wracam do luci big_smile

przy tym modemie nie da rady zmienić sim w locie ? bez restartu nie wykrywa sim.

huh osiągam na nim zawrotne 1.1Mbps przy 64% sygnału big_smile z telefonu w tym samym miejscu mam 75Mbps w 4g
wszystkie rrsp -114