Temat: Zwirtualizowany OpenWRT na KVM/Proxmox
Dokupiłem do swojego cienkiego terminala HP T630 na Ali za 3 dolary dodatkową kartę sieciową Realtek 8111 na m2 A+E w miejsce adaptera wifi. Zamontowałem, działa.
Ten cienki klient HP T630 chodzi u mnie 24/365 jako domowy serwerek do Home Laba (HomeAssistant, PiHole, trochę różnych innych przydatnych mi kontenerów LXC). Oparty na AMD Embedded G-Series GX-420GI. Pasywnie chłodzony, oszczędny, mały.
Łącze UPC, modem w trybie Bridge teraz naszła mnie myśl by może pozbyć się dodatkowego routera (obecnie D-Team Newifi D2 na mtk7621) i postawić OpenWRT lub Gargoyle jako wirtualna maszynka na tym serwerze.
Jeśli to głupi pomysł to odwiedźcie mnie proszę od tego, ale jeżeli ma sens to może ktoś już tak robił i może mi poradzić jak lepiej rozwiązać kwestię interfejsu WAN na tym nowym dołożonym adapterze:
1. Czy lepiej w Proxmox utworzyć nowy Bridge vmbr1 do bridga dodam wyłącznie tego dołożonego Realteka i do VM OpenWRT dodam vmbr0 z LAN oraz vmbr1 jako WAN
2. Czy może lepiej byłoby włączyć IOMMU amd-v i passthrough (iommu=pt) i tą dołożoną kartę Realteka dodać jako wyłączne urządzenie do VM z OpenWRT w trybie iommu.
W tej chwili zainstalowałem i testuję jako wirtualne routery: OPNsense, pfSense, IPFire, SophosXG, Tomato64 no i jakoś nie mogę się przekonać do powyższych, może polecacie by rozważyć któryś z nich do zastąpienia OpenWRT ale póki co najszybciej, najprościej i najwygodniej wciąż mi się używa OWRT/Gargoyle
Czy są jeszcze jakieś rekomendowane inne rozwiązania do routera na x86 do przetestowania?