1 (edytowany przez spamsool 2025-12-21 22:24:38)

Temat: Zwirtualizowany OpenWRT na KVM/Proxmox

Dokupiłem do swojego cienkiego terminala HP T630 na Ali za 3 dolary dodatkową kartę sieciową Realtek 8111 na m2 A+E w miejsce adaptera wifi. Zamontowałem, działa.

Ten cienki klient HP T630 chodzi u mnie 24/365 jako domowy serwerek do Home Laba (HomeAssistant, PiHole, trochę różnych innych przydatnych mi kontenerów LXC). Oparty na AMD Embedded G-Series GX-420GI.  Pasywnie chłodzony, oszczędny, mały.

Łącze UPC, modem w trybie Bridge teraz naszła mnie myśl by może pozbyć się dodatkowego routera (obecnie D-Team Newifi D2 na mtk7621) i postawić OpenWRT lub Gargoyle jako wirtualna maszynka na tym serwerze.

Jeśli to głupi pomysł to odwiedźcie mnie proszę od tego, ale jeżeli ma sens to może ktoś już tak robił i może mi poradzić jak lepiej rozwiązać kwestię interfejsu WAN na tym nowym dołożonym adapterze:

1. Czy lepiej w Proxmox utworzyć nowy Bridge vmbr1 do bridga dodam wyłącznie tego dołożonego Realteka i do VM OpenWRT dodam vmbr0 z LAN oraz vmbr1 jako WAN
2. Czy może lepiej byłoby włączyć IOMMU amd-v i passthrough (iommu=pt) i tą dołożoną kartę Realteka dodać jako wyłączne urządzenie do VM z OpenWRT w trybie iommu.

W tej chwili zainstalowałem i testuję jako wirtualne routery: OPNsense, pfSense, IPFire, SophosXG, Tomato64 no i jakoś nie mogę się przekonać do powyższych, może polecacie by rozważyć któryś z nich do zastąpienia OpenWRT ale póki co najszybciej, najprościej i najwygodniej wciąż mi się używa OWRT/Gargoyle
Czy są jeszcze jakieś rekomendowane inne rozwiązania do routera na x86 do przetestowania?

2

Odp: Zwirtualizowany OpenWRT na KVM/Proxmox

Mikrotik smile

Możesz dać bezpośrednio sieciówkę do openwrt żebyś miał pewność że wan będzie przechodził tylko przez openwrt i nic więcej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lexmark3200 2025-12-21 22:09:29)

A tak offtop. Z ciekawości. W Proxmox masz wirtualną dla HA, czy w docker to używasz? Jak wygląda zużycie zasobów i energii. Mam u siebie t620 i FF s920, oba na gx-415, ale bez wirtualizacji, tylko omv na FF  i Ubuntu serwer na t620, z dockerami na obu systemach. CPU się praktycznie nudzi... Pobór oscyluje 5-7W.
T630 wspiera IOMMU? T620 z tego co pamiętam chyba nie.

4

A Mikrotik x86 jest darmowy do domowych potrzeb? Zrobiłem szybki być może niedokładny search i znalazłem informację że w darmowej wersji CHR Free prędkość jest ograniczona do jedynie 1mbps na interfejs

5

Pytałeś co przetestować - przetestuj, jak ci się spodoba kup licencję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez lexmark3200 2025-12-21 22:21:43)

Korzystałem ze dwa lata z OPNsense na t620 plus.
Dla czystej ciekawości przeszedłem na openWRT i tak zostało. Jakoś wygodniej mi, mając wszystko na tym samym sofcie.
Jeszcze myślę nad switch 24 porty z openWRT, ale nigdy nie miałem styczności, jak to się zachowuje.
A co do samej idei routera na wirtualnej, jestem na nie. Pada Proxmox i zostajesz bez niczego. Chyba, że awaryjnie pozostawisz w zapasie drugi router.
Chyba, szybciej jest postawić typowy router niż reinstalacja Proxmox i następnie openWRT, chyba, że z backup....
Ale to kolejna czynność.

7 (edytowany przez MiG25 2025-12-22 14:36:25)

spamsool napisał/a:

1. Czy lepiej w Proxmox utworzyć nowy Bridge vmbr1 do bridga dodam wyłącznie tego dołożonego Realteka i do VM OpenWRT dodam vmbr0 z LAN oraz vmbr1 jako WAN
2. Czy może lepiej byłoby włączyć IOMMU amd-v i passthrough (iommu=pt) i tą dołożoną kartę Realteka dodać jako wyłączne urządzenie do VM z OpenWRT w trybie iommu.

A czy trzecia możliwość to nie taka ,że dodajemy PCI Device i zaznaczamy Raw Device , wybieramy z listy i zaznaczamy ptaszka na All Functions ?

Tak mam u siebie wpiętych do VM OpenWRT pięć z sześciu kart I226-V (jedna raczej musi zostać jako vmbr ,żeby bylo połączenie z innymi VM i samym proxmoxem) , a także dysk NVMe

8

Pkt dwa i trzy to jedna opcja

Tu jest to dobrze opisane
https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/En … assthrough

9 (edytowany przez MiG25 2025-12-23 10:03:17)

Może i tak , tylko ja żadnych opcji IOMMU i innych czarów nie włączałem/robiłem. (Ale może w proxmox 9 jest to z automatu włączone).

Myślałem , że pkt 2 to jest przydzielanie przez Resource Mappings , jak tu:
https://youtu.be/GQxLfsYZCjk