Temat: Powerline

Cześć,
potrzebuje puścić internet w domu jednorodzinnym do piwnicy, niestety niezbyt mam możliwość puszczenia skrętki więc padł pomysł na adaptery powerline.

Jako, że nie miałem nigdy do czynienia z tą technologią proszę o doradzenie jaki najlepiej sprzęt kupić aby nie sprawiał problemów.
Nie wiem czy gniazdka będę na jednej fazie aczkolwiek mam możliwość przepięcia przewodów tak aby były na jednej fazie.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Artur

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

2

Odp: Powerline

Więc zrób na jednej fazie i kup najszybsze adaptery na jakie cię stać. Bo jak producent napisze że one mają 1200Mbps to to tak możesz osiągnąć 1/3 czy połowę tego. Jeżeli po drodze będą skrzynki, bezpieczniki i inne wynalazki to jeszcze mniej, ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na youtube możesz znaleźć testy róznych takich wynalazków wraz z testami wydajności

4

@artur_n a masz tam uziemienie? Podobno na 3 przewodach teoretycznie do 2400Mbps: https://www.devolo.global/glossary/powerline-network

5

Kupię na testy TP-Link AV1000 TL-PA7027P KIT
@frutis tylko w części domu mam uziemienie więc trzeba liczyć tylko 2 przewody. Prędkości jak osiągnę 300-500 (intermet mam 600) to już jest ok więcej nie trzeba.

Głównie tam mam IoT czasem jakieś WiFi do laptopa może się przydać.

6 (edytowany przez MakaanPL 2025-12-16 23:09:51)

Leżą u mnie Zyxele "2400" PLA6457 z G.hn, przypuszczalnie jedne z najszybszych jakie da się kupić.
6 sztuk, w tym jest para nowych i para komisyjnie otwartych i przetestowanych tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=miGHmiVmjcA
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem, zapraszam.

Nie licz jednak na dużą przepustowość, to proteza protezy, jak będzie stabilna setka w domowych warunkach to i tak będzie nieźle. Ale jeśli masz tam kabel koncentryczny "telewizyjny", to MoCA bez problemu zapewni realne setki Mbps, są też adaptery z G.hn potencjalnie dużo szybsze niż po kablach elektrycznych.

7 (edytowany przez smereka 2025-12-17 06:47:44)

Jak znakdziesz gdzies jeszcze dlink covr2502 to mozesz sprobowac.Mam 2 takie zestawy i pomiedzy 2 pokojami zasuwa cos okolo 250.I jest na to openwrt.Dziala ale trzeba posiedziec.Vlany nawet smigaja.Tylko na openwrt pamietam byl problem czasami nie chcialy sie zeatawic zawsze.Nie mialem zbytnio czasu wnikac ale kiedy wroce do tematu
Natomist na OFW stabilnie dziala.

8 (edytowany przez artur_n 2025-12-19 17:48:14)

Reasumując:
Zakupiłem TL-WPA7510, pomyślałem iż dobrym pomysłem będzie dać 2w1 niż dodawać kolejny AP.
Przy 2.4Ghz mam DL 85, UP 79 PING 6-18
Przy 5GHz mam DL 135 UP 95 PING 4-8

Soft Tp-Link pokazuje, że zestawiają się na: DL 5200-550 UP 300-330

Po kablu nie weryfikowałem ze względu, że tam nie będzie żadnego urządzenie po kablu więc mija się to z celem.

Ogólnie sądziłem, że będzie więcej ale tragedi nie ma, do IoT jest zdecydowanie lepiej i stabilniej jak repeater.

9

Miałem kiedyś takie PLC od TP-Linka z wbudowanym WiFi (inny model niż Twój) i odkryłem, że ta część z Wifi jak nie dostanie adresu z DHCP (bo na przykład właśnie zresetowałeś po coś tam router) to uruchamia w sieci swój serwer DHCP i nie dało się tego wyłączyć... wymieniłem na takie bez wifi i działało to już dobrze. Okazało się też, że tam gdzie to zamontowałem to router przerobiony na dumb AP sprawdził się lepiej

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

10

Na tą chwile nie zaobserwowałem podobnych problemów. Początkowy plan zakładał dodatkowy AP ale to kolejne urządzenie do poboru prądu w domu a mam już ich i tak zdecydowanie za dużo.

Ogólnie po kilku dniach testów, połączenie jest stabilne, prędkość zadowalająca na to czego oczekiwałem.
WiFi nie urywa tyłka zasięgiem ale jest i działa ;-)