Temat: Kilka instancji dnsmasq
Witam,
Probuję już od kilku dni i efekt jest mierny, dlatego pomyślałem, że zapytam.
Próbuje utworzyć kilka instancji dnsmasq, po jednej dla każdego VLAN, które mam skonfigurowane (main, iot, guest itd). Chce tak zrobić, żeby za pomocą dns-https-proxy wysyłać zapytania DNS do różnych profili nextDNS.
I teraz problem mam taki. Tworzę w LuCI (Network -> DHCP and DNS) za pomocą "add server instance" nowe instancje dnsmasq. Miałem problemy typu "address in use", ale jak powykluczałem z nowych instancji loopback czy wan6, to generalnie obsługa DNS działa prawidłowo (ruch z danego VLAN trafia do danego profilu nextDNS) - wszystko gra.
Niestety jak zrestartuje klienta (zakładam, że również jakby wygasł IP lease - używam static lease), to klient nie dostaje już ponownie adresu IP. W logach widzę błąd:
Sat Dec 6 10:09:21 2025 daemon.warn dnsmasq-dhcp[1]: no address range available for DHCP request via br-lan.11
I teraz w /etc/config/dhcp moja sekcja dla interfejsu VLAN11 wyglada tak:
config dnsmasq 'VLAN11'
option start '100'
option limit '150'
option leasetime '12h'
option domainneeded '1'
option authoritative '1'
option local '/pc/'
option domain 'pc'
option expandhosts '1'
option logqueries '1'
option logdhcp '1'
list server '127.0.0.1#5056'
option rebind_protection '1'
option rebind_localhost '1'
option localservice '1'
list interface 'VLAN11'
list notinterface 'loopback'
list notinterface 'wan6'
option noresolv '1'
option strictorder '1'
option localise_queries '1'Jeżeli chodzi o LuCI to wygląda to trochę dziwnie. W Network -> Interfaces jak edytuje interfejs do VLAN11 to w sekcji DHCP nic nie ma (No DHCP Server configured for this interface). Mogę jedynie utworzyć nowy (Set up DHCP server). Jak to zrobię, to przydzielanie IP działa od razu, ale to mi nadpisze całą konfigurację instancji dnsmasq dla VLAN11 (zostaje ona kompletnie usunięta). Czyli konfiguracje dnsmasq nadpisuje mi DHCP z Network -> Interfaces, a konfiguracja z Network -> Interfaces nadpisuje mi konfiguracje całej instancji dnsmasq.
Co robię źle?
Przy okazji pytanie: większość rzeczy robię za pomocą LuCI. Większość wiedzy czerpię z netu i AI (wiem, wiem...). Czy jeżeli znajduję informację, że coś trzeba zrobić, ale nie jestem tego w stanie ustawić w LuCI, tzn że to nie będzie działać? Innymi słowy, czy jest konfiguracja, której LuCI nie obsługuje? Czy wszystko co jest ustawiane za pomocą komend przez SSH, powinno być też wyklikiwalne w LuCI?