1 (edytowany przez pizmako 2025-11-10 10:22:57)

Temat: Jaki router pod multi WAN na 12v

Cześć,

Pomyślałem o openwrt ponieważ mam zestawiony von na tym sofcie i od kilkunastu lat działa bezbłędnie (cały czas włączony).

Obecnie szukam routera z minimum 4 portami (3x WAN i 1x LAN), który ma służyć:
* router musi być na 12v
* failover - jedno łączę WAN pada (nie ma netu) to przełączam się na kolejne (oczywiście wraca z automatu jak łącze zacznie działać)
* pewien load balancing ale na podstawie adresacji IP - konkretne zakresy adresów korzystają z konkretnego łącza WAN
*może mieć WIFI ale musi .. zakładam, że bez wifi nawet byłoby lepiej bo mniej prądu będzie brał, ale może być z wifi
*aby wgrać openwrt bez lutowania sprzętu

Chcę mieć pewność, że internet będzie działać - wszystkie łącza to łącza GSM więc w jakiś sposób trzeb określić ich kondycje ponieważ SAM ping może działać ok gdy np przełączą się na 3G

Jaki sprzęt byście polecili? - może jakiś cudy, który ma od razu openwrt?

2

Odp: Jaki router pod multi WAN na 12v

Jak masz coś na openWRT , to dlaczego nie on ?

Dwa , do mwan3 nie potrzeba nic specjalnie wybitnego , nawet AX3000T wystarczy , czy co tam aktualnie jest na topie....

Inna sprawa ,że ciężko jest wykryć spowolnienie internetu.... Albo do tego trzeba dużo danych ,żeby mierzyć prędkość...
Niestety większość ( jak nie wszyscy) robią tak ,że jak pakiet internetu się kończy to daja lejek prędkości , przez co standardowe metody jak ping wykrywają ,że połączenie działa , a w rzeczywistości nic się nie chce otwierać...

3

Chyba że pingi rosną w lejku, wtedy można badać jakość połączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

W tej lokalizacji mam na openwrt coś dedykowanego - kleina VPN z warstwą drugą i nie chcę go wykorzystywać do czegoś innego. Wolę mieć zupełnie inny dodatkowy sprzęt (ważne aby był niezawodny).

Generalnie najbardziej zależy mi na failover - mam bardzo stabilne łącze z t-mobile ale nie jest demonem prędkości (używam go tylko do systemów security). Jak padnie to chcę się przełączyć na łącze 5g, które jest bardzo szybkie ale zdecydowanie mniej stabilne. Mam też jeszcze jedno łącze z Orange, które może działać jako 3, jakby tamte dwa nie zadziałały. W przyszłości chce star linka ale czekam cały czas aż wróci promocja na lini - wtedy też będę potrzebował failover.

Możecie pomyśleć po co tyłe łącz.. po kradzieży chcę mieć 100% pewności, że łsystemy wczesnego ostrzegania dadzą mi znać, że coś się dzieje i na 100% będą miały internet.

5

Dowolny openwrt z mwan3, jak już wcześniej miałeś wspomniane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

Chyba że pingi rosną w lejku, wtedy można badać jakość połączenia.

No właśnie nie za bardzo rosną....
Chyba ,żeby wysyłać jakiś sporych rozmiarów ( taki standardowy 2048 to też trochę za mało , choć coś już zaczyna być widać) , ale znowu większość serwerów takich dużych przyjmować nie chce...