1 (edytowany przez igoro 2025-10-25 12:30:11)

Temat: Dziwny problem z ds-lite w Play (UPC)

Mam internet od Play (dawne UPC) i zachciało mi się zobaczyć, jak działa ipv6, więc poprosiłem o zmianę backendu z ipv4 na ipv6.

Jak modem działa jako router, to wszystko działa normalnie, natomiast jak go przełączyć w bridge i realizować ds-lite na routerze, to większość usług działa, ale Netflix losowo się zacina. Co więcej, jak puszczam na TV Netflix-owy test sieci, to nie może ukończyć testu prędkości (wcześniejsze pozycje są zielone), a w czasie sprawdzania internet siada zupełnie.

Macie pomysł co może być przyczyną? Czy to może być skutkiem problemów wydajnościowych routera?

Edit:

A może to jest związane z MTU? Interfejs ds-lite w openwrt ma mtu 1280, a realizowane na modemie wydaje się mieć 1460?

2 (edytowany przez nicefile 2025-10-29 08:55:19)

Odp: Dziwny problem z ds-lite w Play (UPC)

Jakie masz MTU na porcie routera play? Na FB2.0 od orange i vdsl2 jest 1520. Nie wiem czy dasz rade wymusić co najmniej 1508. MTU kory dostajesz dla IPv4 jest za mały do prawidłowej pracy ( min 1316 z omylnej pamieci)
ps. nie wiedziałem ze ktoś prócz orange ma dual stack.

3 (edytowany przez igoro 2025-10-29 09:56:09)

1280 to domyślna wartość MTU na automatycznie konfigurowanym interfejsie ds-lite w openwrt.

Konfiguracji routera Play nie widać, ale test z pingiem pokazał, że jest tam 1460. Niestety zmiana po stronie openwrt nie pomogła na problem z Netflix-em.

To może być problem wydajnościowy (przy dużym ruchu load jest 1, czyli całość CPU), mam coś mocniejszego, ale jeszcze nie skonfigurowane.
Może też być coś specyficznego dla operatora, bo modem w trybie bridge przy dostępie ipv6 + ds-lite nie jest oficjalnie wspierany (uzyskałem taką konfigurację nieco przypadkowo, prosząc ich o włączenie dostępu ipv6 w momencie, gdy modem był w trybie bridge przy ipv4).

4

Jak jakieś 4 lata temu prosiłem UPC o przełączenie Connect Boxa w tryb bridge to na infolinii od razu dostałem informację, że nie będzie działać ipv6, także tak mają od dawna i pewnie już nie będą tego zmieniać, bo na koniec umowy za wszelką cenę chcieli mnie namówić na przejście do PLAY-gdzie bridge już nie mieli. Jedyny pozytyw jaki pamiętam z UPC to stałe zewnętrzne IP za free po przełączeniu w tryb bridge, bo dziś to już rarytas.

Zyxel T56, TP Link Archer C6 v3, Netgear R6220, Raspberry Pi4

5

Tak, jak backend jest ipv6, to nie ma opcji przełączenia na bridge w interfejsie modemu, więc jak ktoś chce tak korzystać, to ustawiają backend ipv4. I tryb ipv4 rzeczywiście daje praktycznie statyczny adres publiczny (formalnie nie jest, ale się nie zmienia bez zmiany sprzętu).

Natomiast modem w trybie bridge działa niezależnie od rodzaju połączenia, pomimo braku pozycji w menu, można go przełączyć wgrywając zapisaną konfigurację. Głównym minusem jest brak możliwości powrotu, innej niż reset fabryczny (bo modem wówczas nie ma adresu ipv4, a lokalnego ipv6 nie znam i nie mogę się zalogować).

Oczywiście ta zabawa to raczej sztuka dla sztuki, bo nawet jak będzie działać stabilnie, to publiczne ipv4 z ds-lite będzie będzie za CG-NAT (współdzielone, potencjalnie zmienne).

Jeszcze trochę poeksperymentuję, a jak router nie będzie się dogadywać, to zadzwonię, żeby na ipv4 mi przyłączyli.