1 (edytowany przez tyka 2025-10-16 19:33:44)

Temat: Zyxel NWA50AX PRO - brak aktywności -awaria sprzętu?

Dobry wieczór wszystkim.
Szukam pomocy w ogarnięciu Zyxela NWA50AX PRO. Urządzenie przestało działać z dnia na dzień.
Mimo tego, że robi się ciepły po podłączeniu do prądu (w takim samym zakresie temperatur jak pozostałe dwa które posiadam)
Mimo tego, że dioda sygnalizująca jego stan, swieci na zielono (co oznacza ze ma podpiętych klientów) i że świeci ona cały czas od poczatku podłączenia do prądu - co akurat nie jest poprawne działanie..
Mimo tego że port Ethernetowy miga na pomarańczowo, to:

Urzadzenie nie dostaje adresu IP z routera,
Nie rozsyła sygnału wifi,
NIe widnieje jako urzadzenie podłączone do NEBULA
Podłączone do UART, nie wysyła żadnych komunikatów (testowałem mój adapter UART na innym urzadzeniu wiec na bank działą poprawnie)
NIe reaguje na przysiek RESET w żadnej sytuacji (podczas pracy, czy przy podłączaniu do prądu, trzymane 10,20 30 sek itd..)

NIe wiem czego jescze mogę spróbować..
Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?

Na urzadzeniu był system Zyxela.

2

Odp: Zyxel NWA50AX PRO - brak aktywności -awaria sprzętu?

I czemu szukasz pomocy tutaj na forum o openwrt zamiast zapytać zyxela co się dzieje?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie piszę i tam Panie Cezary, dziekuję za podpowiedź.

A dlaczego napisałem tutaj? No cóż, jestem z Wami już dawna, i wiem, że na tym forum ludzie sobie pomagają jak tylko potrafią. I można liczyć na pomoc prawdziwych fachowców bez stresu, że zostanie się zbesztanym. Za co właśnie zawsze byłem bardzo wdzięczny.
Pan też nie raz mi pomógł rozwiązać nie jedną sprawę.

Pomyślałem, że być może ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny problem/objawy, bo być może (bez względu na to czy to byłby firmware Zyxela czy Openwrt) jest to awaria hardware'u z którą już nic nie zrobię...

4 (edytowany przez Scenic 2025-10-16 20:03:25)

Skoro nie reaguje na seriala to znaczy ,ze awaria sprzętowa     Proc / pamięc ?   To może byc wszystko nawet zimny lut.

Pierwsze co to bym sprawdził pamięć   jaka jest.  Tylko wpierw to i tak trzeba by mieć kopie.

5 (edytowany przez smereka 2025-10-16 22:09:03)

Wylutuj nandzika. Do programatorka. Zgraj zwartość. Wgraj na nową i testuj. Ja mam 2 sztuki tego ustrojstwa i póki co oba działają. Ale nie patroszyłem ich bo w sumie nie było po co wiec nie wiem co tam za nadzdzik siedzi czy aby nie BGA. Openwrt jest więc temat jakby zamknięty big_smile

6

Rozebrałem, sprawdziłem..
Zdaje sie że siedzi tam W25N02KVZEIR układ BGA. Niestety nawet jeśli udałoby mi się wylutować układ, to na ten czas nie jestem w posiadaniu programatora, którym mógłbym ogarnąć resztę tematu. Chyba czas zacząć zgłębiać temat bardziej..

Czy dobrze rozumiem, że jesli/gdyby pamięć była uszkodzona, i nie do odczytania, to czy mółgbym użyć drugiego takiego urzadzenia do zgrania wsadu a potem wrzycić ten backup na nową kostkę?

7

Uogólniając - tak, mógłbyś tak zrobić. O ile koszt robocizny i niego chipu nie przekracza czarny używki

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

mediatek obsluguje UARTboot .Może to ? chociaż nagła śmierć nie wróży nic dobrego. Jak masz drugą sztukę to możesz posprawdzać napięcia w pobliżu konwerterów DC-DC i porównać ze sprawną sztuką.

9 (edytowany przez smereka 2025-10-17 19:31:42)

U Ciebie chodzi to na POE czy na zasilaczu 12V?

10

smereka napisał/a:

U Ciebie chodzi to na POE czy na zasilaczu 12V?

Chodził na POE cały czas, ale tak samo zachowuje sie na zasilaczu.

Na forum Zyxela niestety nie zaproponowali dodatkowego troubleshootingu, tylko odesłanie sprzętu do nich.

nicefile napisał/a:

mediatek obsluguje UARTboot .Może to ?

Czy to nie jest co już probowałem z podłączeniem konsolowym?