1

Temat: DCF77

Witam Grono,

Czy może ktoś z doświadczenia elektronicznego wie jakiego rodzaju sygnał oczekuje urządzenie pobierające czas z sygnału DCF.
Otóż mam tzw. "elektroniczną woźną" w szkole i owe urządzenie ma wejściu możliwość podłączenia anteny do odbioru tego sygnału
https://cyfronika.com.pl/dok/wozna10xx.pdf jak w tej instrukcji (str.24)

Natomiast w moim przypadku nie chcę korzystać z tego sygnału (słaby zasięg plus koszt dokupienia anteny) - chciałbym podać (zdemodulowany?) sygnał bezpośrednio w układ z emulatora na esp32 - jest pare takich projektów.
Jakbym mógł ominąć ten niepotrzebny proces generowania sygnału analogowego i odbierania go przez antenę i podania go bezpośrednio do wejscia DCF byłoby chyba lepiej.

Dzięki za jakiś pomysł.

2

Odp: DCF77

Ale to chyba musiał byś wiedzieć na jakim układzie jest zbudowana ta "woźna" i w jaki sposób przetwarza sygnał analogowy.
Mam zegar z DCF i działa bez żadnej dodatkowej anteny (jest pewnie jakaś mała wewnątrz mechanizmu zegara).
Sygnał DCF to fale długie, przenika bez problemu przez budynki. Nie powinno być problemu z odbiorem.

3

Odp: DCF77

Inaczej patrząc,
Sama antena (jak widok w instrukcji) to cewka odbierająca sygnał fal długich - nie wiem co jest na odwrocie układu zasilanego z 5v, ale pewnie chodzi o przetworzenie tego na impulsy prądowe (mikroprąd pewnie). Jeśli dobrze rozumiem to gdyby ominąć ten etap i podać impulsy z ESP32 to nie ma potrzeby robienia nadajnika i odbiornika dla "woźnej".