1 (edytowany przez routheros 2011-10-23 13:44:44)

Temat: tplink tl-wr740n v3 lutowanie USB

Witam.

Po udanie skompilowanym i działającym openwrt ze wsparciem usb i extroot dla tego routerka, przychodzi czas na dolutowanie portu USB. Zadziwiły mnie jednak mikroskopijne odległości pomiędzy pinami tego procesorka i zastanawiałem się przez chwilę, czy jednak nie zlecić dolutowania komuś innemu. Doszedłem jednak do wniosku, że warto nabrać doświadczenia, więc prosiłbym Szanownych Forumowiczów mających doświadczenie w lutowaniu tego typu układów, o polecenie konkretnych past, chemikaliów wspomagających ten proces. Domyślam się również, że nie nada się do tego zwykła cyna, tylko jakaś z dodatkami. Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie. Moja wysłużona lutownica to model ZD-98. Nie wiem czy temat umieściłem we właściwym dziale, jeśli odbiega zbytnio od tematyki, proszę Moderatora, o przeniesienie we właściwe miejsce, bądź usunięcie.

Pozdrawiam

2

Odp: tplink tl-wr740n v3 lutowanie USB

Jedyne co jest niezbędne to pewna ręka i trochę doświadczenia w lutowaniu drobnicy. Jeżeli nie lutowałeś wcześniej drobnej elektroniki SMD to nie bierz się za to. Z narzędzi to przede wszystkim dobra lupa(najlepiej zegarmistrzowska). Ja to lutowałem zwykłą transformatorówką ze spłaszczonym grotem.
Powodzenia

3

Rękę mam dosyć pewną i nie to jest problemem. Ćwiczyłem sobie na podobnych "gabarytami" tyle, że już uszkodzonych i mam problem z cyną - nie łapie się zbytnio. Potrzebuję jakiejś bardziej lejnej i topiącej się w niższych temp. W następnym tygodniu, jak będę mieć czas to zagoszczę w sklepie elektronicznym i zobaczę co mi tam polecą. Dzięki i pozdrawiam.

4

Daruj sobie poszukiwania "lepszej" cyny bo takiej nie dostaniesz (no chyba, że próbujesz to zrobić sztyftami do lutowania rynien) - szkoda czasu. Skoro ćwiczyłeś trochę na złomach a cyna ci się nie łapała to opcje są dwie:
1: rozgrzewasz starą pośniedziałą cynę na jakimś tam elemencie - ona robi się taka sucha i nie łapie. W zasadzie taka cyna nie nadaje się już do "powtórnego" dobrego lutowania. Lutowane elementy należy dobrze odczyścić ze starej cyny i zrobić nowy lut (zwykła cyna o śr. 1mm + kalafonia w zupełności wystarczają - cyna oczywiście ołowiowa (60%Sn,38%Pb,2%Cu)).
2: masz brudny grot lutownicy.

Zwróć jeszcze uwagę (na tych ćwiczebnych obwodach) czy aby przypadkiem nie są lakierowane. Taki lakier też skutecznie utrudnia lutowanie.

5

Ja stawiam na opcje że masz zużyty grot do lutownicy:)

Większość cyn które obecnie są mają już w sobie kalafonie ( oczywiście unikaj bezołowiówki:).
Dlatego najlepsze efekty można uzyskać przez jednoczesne dotknięcie lutownicą elementów do zlutowania oraz cyny która zaraz po podgrzaniu uwalnia kalafonie i ma najlepsze właściwości, im dłużej cyna pozostaje na grocie tym gorzej.
Stąd tak dużo elektroników marzy o trzeciej ręce smile

6

Czy któryś z kolegów mógłby pomóc z wersja 4.3 tego routera? Potrzebne informacje do jakich elementów się dolutować, żeby otrzymać działające złącze USB, ewentualnie jak takie elementy znaleźć.

Pozdrawiam

7

Odpisałem Ci na openrouter - najpierw znajdź pinout ar9331.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Na forum openwrt.org dostałeś odpowiedź: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=33991

9 (edytowany przez 8850 2012-01-24 09:35:54)

Istnieją "hakerskie" sposób na sprawne lutowanie:
- kup lub załatw kilka kropel chlorek cynku. To jest kwas wygląda jak woda, przeźroczysty i konsystencja wody, zapach słaby. Cokolwiek metal tym maźniesz tym kwasem lekko i przystawisz lutownicę natychmiast pięknie pokrywa się cyną. Kalafonia to kiszka i jest za słabe.  Bez tego chlorku cynku nic takiego drobnego nie zlutujesz. Po prostu cyna będzie Ci uciekała z elementu elektronicznego.

- kup lupę z największym powiększeniem najlepiej zakładaną na glowę (specjalna plastikowa opaska i dobierasz sobie szkła na powiększenie) masz wolne ręce. Na allegro a kilkadziesiąt PLN.

- grot lutownicy jeśli masz transformatorową zrób np. z miedziowego drutu skrętki ar45 i dodatkowo zmiażdż kleszczykami.

Osobiście: sprzedałbym router, dołożyłbym kilkanaście złotych użył snajpera.net oraz www.alespotter.pl z powiadomieniem natychmiastowym o aucji która się pokazała na email i sms o aukcjach z routerami które kosztują grosze a pojawiają się na moment bo zaraz ktoś kupuje. Wybrałbym coś sprawdzonego z USB dużą pamięcią i lepszym procesorem bo waskim gardłem będziesz miał przepustowość tego routera jak to ma obslugiwać szyfrowane wifi + jeszcze dodatkowe uslugi. To Ci będzie cieło sieć i spowalniało.. Tam są starsze pamięci RAM/flash i gorszy procesor i słabsze taktowanie. Lutowałem różną elektronikę precyzyjną, w tym routerze jest dużo miejsca na cynę jak patrzy się pod dużym powiekszeniem na tych pinach ale istnieje duża szansa że spalisz płytę glowną.

10

Jak napisał Cezary na https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=33991 troszkę temat jest rozwinięty, jednak jak słusznie zauważył 8850 łatwo elektronikę uwalić, co też chyba i zrobiłem bo zero reakcji z routera, oprócz palących się 3 diód. Na porcie szeregowym również głucho.
Macie jakieś pomysły co dalej z tym robić?

11

Sprawdź czy zwarcia nie zrobiłeś.

12

Jak to sprawdzic? smile
Nic nie lutowałem sprawdzałem jedynie opór pomiędzy masą a rożnymi elementami na płytce i nóżkami SoC.
btw. po dotknięciu jednej nóżki ar9331 gasną diody, to po raz, a po dwa sprawdzając opór pomiędzy różnymi elementami a masą na terminalu pojawiały się kropki (w sumie 2) jednak żadnej więcej reakcji nie zauważyłem.

13

A, więc jak nie lutowałeś to po prostu może uwaliłeś układ. Np. elektrostatyką, przez to dotykanie właśnie.