Temat: Huawei k3675

Mam problem z tym modemem. Wpisując komendę 3ginfo wyświetla mi brak urządzenia. Sterowniki są zainstalowane chyba, że do tego modemu są jakieś inne potrzebne?

2

Odp: Huawei k3675

Nie ustawiłeś /etc/config/3ginfo, opcja device poprawnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie ustawiłeś /etc/config/3ginfo, opcja device poprawnie.

Ciekawe? Robiłem tak wpisałem od 0 do 4 i na każdym nic. mam robić po każdym ustawieniu reset routera?

4

ls -al /dev/ttyUSB*

Jeżeli nic nie pokaże to po prostu NIE MA takich interfejsów w systemie - bo modem albo nie został rozpoznany, nie ma sterowników zainstalowanych lub nie został przełączony w tryb modemu.

5

Cezary napisał/a:

ls -al /dev/ttyUSB*

Jeżeli nic nie pokaże to po prostu NIE MA takich interfejsów w systemie - bo modem albo nie został rozpoznany, nie ma sterowników zainstalowanych lub nie został przełączony w tryb modemu.

Przed re-instalacja softa działał. Teraz nie chce. Mam raczej wszystko co potrzebne zainstalowane. A jak przełączyć w tryb modemu?

6

smallbizon napisał/a:
Cezary napisał/a:

ls -al /dev/ttyUSB*

Przed re-instalacja softa działał. Teraz nie chce. Mam raczej wszystko co potrzebne zainstalowane. A jak przełączyć w tryb modemu?

Już działa. Zainstalowałem pakiet "usb-modeswitch-data (20110805-1cj)" i już działa. Dziękuję.
Mam inne pytanie w takim razie. Mam multi WAN zainstalowane jak go skonfigurować, żeby internet był z modemu zwykłego i modemu gsm? Chodzi mi o to, żeby cały czas był połączony gsm aktywny, ale, żeby internet szedł w pierwszenstwe z kablowego modemu a dopiero powiedzmy jak się rozłączy to z gsm tak, żeby nie było trzeba czekać. Jest taka możliwość?

7

Tak, na eko.one.pl jest link do multiwana do takiej konfiguracji, tu na forum też było.

8

@smallbizon: na forum są przynajmniej 2 wątki o multiwan - jeden z adsl i drugi z dwoma modemami 3G (u mnie tak działa.)

Ogólne musisz mieć dwa działające interfejsy - jeden kablowy a drugi 3G. Jak to masz poprawnie ustawione to reszta jest prosta. W ustawieniach multiwan ustaw tam gdzie się da na fastbalancer, przypisz ręcznie dns dla każdego interface.

Teraz - jeśli chcesz by wszystko szło głównie przez kabel to ustaw wagi połączeń np dla wan z kabla ustaw 10 a dla modemu 3G ustaw 1. Pamiętaj że jeśli będziesz miał aktywny modem 3G to też będzie przez niego szedł ruch i zjadał ci transfer. Może chcesz uzyskać po prostu failover czyli jak kabel padnie to uruchamia 3G? Wtedy zainstaluj raczej simplefailover z sekcji poradników.

Dodatkowo multiwan ma problem z połączeniami ppp  i jak będziesz go wywoływał to warto zmienić ustawienia i ręcznie wyedytować plik etc/config/multiwan dodając

config 'multiwan' 'config'
    option 'health_monitor' 'serial'

Multiwan będzie wtedy poprawnie wykrywał że łącze 3G padło i powstało i nie trzeba będzie restartować multiwana po każdym uruchomieniu 3G. Niestety u mnie multiwan nie restartuje samemu modemów i robie to albo ręcznie albo za pomocą zmodyfikowanego sktyptu Cezara (poszukaj w wątku o multiwan na dwa modemy 3G).

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372