Temat: Agregacja na mwan3 dość skomplikowany scenariusz.
Hej. Czy to wogóle jest mozliwe:
Mam router główny: Linksys EA4500 (Viper) (openwrt)
Do niego w WAN jest wpięty: Mikrotik RBSXTR to jest router zewnetrzny na maszt z LTE kat.6 (ROUTEROS)
Z routera głównego wychodzą na dom dwa APKi: ZyXEL WSM20 (openwrt), zwykłe wifi dają 2,4 i 5Ghz, bez mesha bez fast roamingu tj. "bez udziwnień" bo w domu stare smarthomy co ich nie lubią.
Wszystko działa cudnie ale... jak sa godziny szczytu to net od Play zwalnia niemiłosiernie, nic juz nie poprawie w mikrotiku co do stopnia ustawiony na BTSa, pasma ustawione, parametry wszystkie śledze analizuję w kazdej porze dnie no nic juz nie poprawię tutaj... softy i modemu w nim i całego mikrotika najnowsze też, dużo poprawiły temat ale to za mało...
Wszystko po kablach połączone.
upload ma, rewelacyjny 30 mbitów przeważnie.
download czesto dwa lub mniej mbitów do 60 mbitów maksymalnie w nocy kiedys miałem.
Lepszego mikrotika kupować nie mam funduszy i checi nawet, bo kiedys tam bede miał swiatełko... zmieniać karty sim na innego operatora nie mogę bo mam umowe podpisaną nieciekawą na pewien okres czasu.
Czy mogę zrobić tak ze swój i innych domowinków internet ze smartfonów w dodatku z innego BTSa tj. też operatora, który jest blizej i wyciska duzo więcej moge posumować z tym mikrotikiem, tylko w momencie gdy hotspoty wifi dwa lub chociaż jeden z telefonu/ów zostaną wykryte w sieci przez jednego z apków ZyXEL WSM20 lub najlepiej przez dowolny z obu? Mogę poświęcić jedno radio w kazdym z apków lub dostawić apka trzeciego do tego jesli tak będzie prościej.
Nie wiem czy zostałem zrozumiany ![]()
mwan3 z czego jedno lub dwa łacza po wifi i tylko wtedy gdy staną się one dostepne w eterze.W dodatku nie mam rezerwy kablowej do routera głownego bezpośrednio do portu, wiec ten wan dodatkowy lub nawet dwa wany dodatkowe z wifi (hotspotów) telefonu/ów musi/ą być tunelowane po kablu do rutera głównego, po lanie za pomocą apka istniejacego lub nowego dostawionego do tego celu.
TP-LINK TL-SG1008P
ZyXEL WSM20