1 (edytowany przez desperat 2025-10-04 21:39:14)

Temat: Agregacja na mwan3 dość skomplikowany scenariusz.

Hej. Czy to wogóle jest mozliwe:

Mam router główny: Linksys EA4500 (Viper) (openwrt)

Do niego w WAN jest wpięty:  Mikrotik RBSXTR to jest router zewnetrzny na maszt z LTE kat.6 (ROUTEROS)

Z routera głównego wychodzą na dom dwa APKi: ZyXEL WSM20 (openwrt), zwykłe wifi dają 2,4 i 5Ghz, bez mesha bez fast roamingu tj. "bez udziwnień" bo w domu stare smarthomy co ich nie lubią.

Wszystko działa cudnie ale... jak sa godziny szczytu to net od Play zwalnia niemiłosiernie, nic juz nie poprawie w mikrotiku co do stopnia ustawiony na BTSa, pasma ustawione, parametry wszystkie śledze analizuję w kazdej porze dnie no nic juz nie poprawię tutaj... softy i modemu w nim i całego mikrotika najnowsze też, dużo poprawiły temat ale to za mało...

Wszystko po kablach połączone.

upload ma, rewelacyjny 30 mbitów przeważnie.
download czesto dwa lub mniej mbitów do 60 mbitów maksymalnie w nocy kiedys miałem.

Lepszego mikrotika kupować nie mam funduszy i checi nawet, bo kiedys tam bede miał swiatełko... zmieniać karty sim na innego operatora nie mogę bo mam umowe podpisaną nieciekawą na pewien okres czasu.

Czy mogę zrobić tak ze swój i innych domowinków internet ze smartfonów w dodatku z innego BTSa tj. też operatora, który jest blizej i wyciska duzo więcej moge posumować z tym mikrotikiem, tylko w momencie gdy hotspoty wifi dwa lub chociaż jeden z telefonu/ów zostaną wykryte w sieci przez jednego z apków ZyXEL WSM20 lub najlepiej przez dowolny z obu? Mogę poświęcić jedno radio w kazdym z apków lub dostawić apka trzeciego do tego jesli tak będzie prościej.

Nie wiem czy zostałem zrozumiany smile

mwan3 z czego jedno lub dwa łacza po wifi i tylko wtedy gdy staną się one dostepne w eterze.W dodatku nie mam rezerwy kablowej do routera głownego bezpośrednio do portu, wiec ten wan dodatkowy lub nawet dwa wany dodatkowe z wifi (hotspotów) telefonu/ów musi/ą być tunelowane po kablu do rutera głównego, po lanie za pomocą apka istniejacego lub nowego dostawionego do tego celu.

Netgear R6220
TP-LINK TL-SG1008P
ZyXEL WSM20

2

Odp: Agregacja na mwan3 dość skomplikowany scenariusz.

No tak. Jak robisz klienta wifi żeby korzystał z danego ap (który akurat jest smartfonem) i zdefiniujesz to jako któryś tam wan to mwan3 będzie widzieć że dany wan jest aktywny i jak nadasz mu odpowiednią metrykę to może być priorytetowy.

To linux, jak zrobisz to tak będzie działało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez desperat 2025-10-04 21:43:53)

Cezary napisał/a:

... i zdefiniujesz to jako któryś tam wan to mwan3 będzie widzieć że dany wan jest aktywny...

Ta tylko ten wan dla smartfona bedzie na innym urzadzeniu niż router główny z mwan3. Jak to dalej połączyć?

Netgear R6220
TP-LINK TL-SG1008P
ZyXEL WSM20

4

Podłącz się do tego "innego" urządzenia. Zrób po prostu kolejny interfejs a czym on będzie to wszystko jedno.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez MakaanPL 2025-10-05 00:04:02)

Możesz tego WiFi clienta zmostkować z VLANem utworzonym na jakimś porcie LAN, a na głównym routerze zmapować ten VLAN port jako kolejny interfejs WAN.

Swoją drogą jak widzę tego rodzaju skomplikowane konfiguracje i troubleshooting wraz z niechęcią do upgrade bardzo starego i/lub mało wydajnego sprzętu to zastanawiam się na ile autor posta wycenia swój (wolny) czas i święty spokój, bo chyba zbyt nisko.

Cat6 LTE w dodatku na starym MT nigdy nie będzie szybkie, a 5G czy LTE cat18 mocno tanieje. Jak chcesz koniecznie MT to możesz poszukać np. LHGG LTE6 i wymienić modem, lub wsadzić coś wyraźnie szybszego do SXT R o ile jest miejsce na przejściówkę M.2 (godząc się na 100/100 max).

Dla smart home przynajmniej osobny SSID, a w głównym polecam włączyć chociaż 802.11r.

6 (edytowany przez desperat 2025-10-05 00:48:32)

Nie mam VLANów na żadnym z urzadzeń nie sa obsługiwane, a sprzęt mam cały za darmo z demontaży także nie narzekam tylko się cieszę ze mam za darmo smile

Na jednym musze zrobić stały adres a na drugim most przekaźnikowy dobrze kombinuję?
Jak mi dociągną światło i ksończy mi sie umowa z ISPem obecnym której nie moge za bardzo zerwać to bede dopiero wtedy zmieniał sprzęt. To nie kwestia braku inwestycji tylko przymusowego przemęczenia się czasowego.

Netgear R6220
TP-LINK TL-SG1008P
ZyXEL WSM20

7 (edytowany przez MakaanPL 2025-10-05 01:11:19)

WSM20 są bardzo świeże jak na "demontaż", fajnie korzystać z cudzej rozrzutności i oby właściciel nigdy nie był zmuszony do zmiany podejścia.

Skoro masz Openwrt to jak najbardziej VLAN są obsługiwane (a switche niezarządzalne też powinny przepuścić wszystko jak leci). Mostkowanie i VLAN będzie dużo prostsze niż kombinacje z dwoma routerami - po prostu dociągnij tego WiFi klienta z AP(?) do routera w przeźroczysty dla reszty sieci sposób.