1

Temat: OPKG - problem z uprawnieniami do plików konfiguracyjnych

Na przykładzie pakietu msmtp w wersji 1.8.31-r1 zauważyłem, że podczas aktualizacji pakietu funkcją OPKG instalator pokazał błąd zapisu pliku konfiguracji msmtprc. Wobec tego, jak sądzę, utworzył dodatkowy plik: msmtprc-opkg, oczywiście pusty. Oczywiście pakiet przestał działać i musiałem usunąć plik msmtprc-opkg i zrestartować router, aby usługa wróciła do poprawnego działania.

Plik "msmtprc"  był przeze mnie konfigurowany, wpisałem parametry serwera poczty SMTP, ale to było dawno. Plik miał uprawnienia "600" jak inne pliki konfiguracyjne z folderu /etc/.

Czy to może być wina braku uprawnień do pliku? Jakie uprawnienie powinien mieć ww. plik, aby instalator pakietów sprawdził i poprawnie zainstalował pakiet w przypadku aktualizacji?

2

Odp: OPKG - problem z uprawnieniami do plików konfiguracyjnych

Jeżeli coś jest oznaczone jako plik konfiguracyjny i go zmodyfikowałeś, to podczas instalacji pakietu sprawdzana jest suma kontrolna tego pliku. Jeżeli się nie zgadza to stary - ten który jest zmodyfikowany -  zostaje na miejscu zaś do nowego pochodzącego z pakietu dodawane jest -opkg. On nie wpływa na pracę pakietu bo nic do takiego pliku  się nie odwołuje.

Jeżeli chcesz żeby zawsze się instalowało to co przychodzi w pakiecie to konfigi przywracaj do pierwotnych ustawień lub je po prostu kasuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: OPKG - problem z uprawnieniami do plików konfiguracyjnych

W moim przypadku, pakiet msmtprc nie działał. Pojawiał się błąd google, dotyczący konieczności dodania hasła do dostępu do smtp tego w stylu: xxxx yyyy cccc eeee. Po wykasowaniu nowego pliku i reboocie wszystko wróciło do normy, może to była wina czegoś innego i przypadek sprawił, że zaczęło działać po restarcie routera i skasowaniu pliku -opkg.