Temat: Optymalizacja sieci Wi-Fi w domu dwupiętrowym ze słabym łączem
Planuję sieć Wi-Fi w moim dwupiętrowym domu na obrzeżach miasta, do którego będę się przeprowadzać. Obecnie w tym domu nie da się nawet rozmawiać przez telefon – brak zasięgu, a jeśli chcę sprawdzić coś w internecie, muszę wychodzić z domu (co niewiele pomaga).
W tej lokalizacji nie ma jeszcze światłowodu (Orange niby kładzie w okolicy, ale ludzi nie podłącza). Prawdopodobnie będę korzystać z internetu radiowego o prędkości realnie ~10/2 Mbps. Testowałem antenkę podłączoną do laptopa i program z loggerem prędkości – niestety wygląda to słabo.
Sprawdziłem też operatorów komórkowych, pożyczyłem od brata – Huawei H312-371 CPE (modem/router). Mimo że do nadajnik 5G mamodalony 900m, sygnał 5G był słaby, w zasadzie zanikał, a LTE też nie zachwycało. Prędkości w porywach osiągały ~20/3 Mbps, ale częściej były bliżej prędkości radiówki. Testowałem Play, Orange i T-Mobile.
Niskie prędkości tych łączy skłoniły mnie do rozważenia agregacji łączy WAN – nie wiem, czy będzie to działać w sensie „sumowania prędkości”.
Koszty:
Radiówka: abonament 50 zł/miesiąc (praktycznie bez kosztów przyłączenia, sam zrobiłem montaż do testów; antena MikroTik bezpłatna od operatora)
Antena z modem 5G: ok. 800 zł (nie wiem czy to ma sen bo i tak nei ma 5g tylko LTE wic mohe kpić uzywany modem LTE z OLX za grosze bo ludzie podłączają się do światłowodów i zostają im niepotrzebne graty za 100-200zł np Modem ZTE wf830)
Abonament LTE: ~90-100 zł/miesiąc
Razem: ~150 zł/miesiąc
Alternatywa: Starlink – drożej (~250 zł/miesiąc), ale z realnymi prędkościami 100-150 Mbps. Osobiście nie przepadam za właścicielem firmy i nie chcę wspierać polityków
Obecnie w miejscu zamieszkania mam światłowód, więc przejście na radiowe łącza będzie dla mnie i rodziny szokiem – niemal powrót do średniowiecza. Sym coś tam ciegle siedzi na youtube, czasem gra, żona ogląda TV...
Rozważane rozwiązania sprzętowe:
1. DrayTek Vigor 2926 + 2-3x AP DrayTek AP902 / Vigor AP910C
Router z Load Balancing i Failover dla dwóch łączy WAN
Możliwość agregacji łączy WAN dla zwiększenia przepustowości
Centralne zarządzanie AP
Używany zestaw można kupić za 700-800 zł
W pracy mam podobny zestaw (DrayTek 2920 + 3x AP810), działa stabilnie od 7 lat praktycznie bez obsługi. Czasem sie włączy zapasowe łącze LTR Failover (przełączanie awaryjne) ale w zasadzie zauważam to na FV od operatora komórkowego.
Nie wiem tylko, czy agregacja WAN faktycznie będzie działać „sumarycznie" wiem że nie przyspieszy to np. sciągania dużych plików ale czy pozwoli jednoczenie oglądać youtuba na kilku odbiornikach?
2. Linksys WRT1900ACS v2 + TP-Link AC1200 i TP-Link 1043nd v2.1 z Gargoyle taki zestaw mam już, więc bez dodatkowych kosztów.
Nie wiem, jak Gargoyle wspiera agregację WAN
Stabilność zestawu w domu może być gorsza to nie praca, ruch LAN niewielki, więc wydajność routera nie jest najistotniejsza
Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania:
1.Które rozwiązanie będzie bardziej stabilne i wydajne w mojej konfiguracji, zwłaszcza w kontekście łączenia WAN?
2.Czy Gargoyle na Linksys WRT1900ACS umożliwia agregację WAN w sensie, który sobie wymyśliłem, czy lepiej wziąć Starlink?
3. Które rozwiązanie lepiej sprawdzi się w dużym domu z ogrodem, pod względem Wi-Fi i stabilności przełączania między AP (telefony pixel 8pro, syn jakiś iphone 13-14?)
4. czy może nie zawracać sobie głowy używanymi gratami, odłożyć kasę z 2tys i kupić coś nowego porządnego?)
Z góry dziękuję za sugestie i porady.
Pozdrawiam Jan