1 (edytowany przez superjachu 2025-09-16 17:01:47)

Temat: Optymalizacja sieci Wi-Fi w domu dwupiętrowym ze słabym łączem

Planuję sieć Wi-Fi w moim dwupiętrowym domu na obrzeżach miasta, do którego będę się przeprowadzać. Obecnie w tym domu nie da się nawet rozmawiać przez telefon – brak zasięgu, a jeśli chcę sprawdzić coś w internecie, muszę wychodzić z domu (co niewiele pomaga).

W tej lokalizacji nie ma jeszcze światłowodu (Orange niby kładzie w okolicy, ale ludzi nie podłącza). Prawdopodobnie będę korzystać z internetu radiowego o prędkości realnie ~10/2 Mbps. Testowałem antenkę podłączoną do laptopa i program z loggerem prędkości – niestety wygląda to słabo.

Sprawdziłem też operatorów komórkowych, pożyczyłem od brata – Huawei H312-371 CPE (modem/router). Mimo że do nadajnik 5G mamodalony 900m, sygnał 5G był słaby, w zasadzie zanikał, a LTE też nie zachwycało. Prędkości w porywach osiągały ~20/3 Mbps, ale częściej były bliżej prędkości radiówki. Testowałem Play, Orange i T-Mobile.

Niskie prędkości tych łączy skłoniły mnie do rozważenia agregacji łączy WAN – nie wiem, czy będzie to działać w sensie „sumowania prędkości”.

Koszty:

Radiówka: abonament 50 zł/miesiąc (praktycznie bez kosztów przyłączenia, sam zrobiłem montaż do testów; antena MikroTik bezpłatna od operatora)

Antena z modem 5G: ok. 800 zł (nie wiem czy to ma sen bo i tak nei ma 5g tylko LTE wic mohe kpić uzywany modem LTE  z OLX za grosze bo ludzie podłączają się do światłowodów i zostają im niepotrzebne graty za 100-200zł np Modem ZTE wf830)

Abonament LTE: ~90-100 zł/miesiąc

Razem: ~150 zł/miesiąc

Alternatywa: Starlink – drożej (~250 zł/miesiąc), ale z realnymi prędkościami 100-150 Mbps. Osobiście nie przepadam za właścicielem firmy i nie chcę wspierać polityków

Obecnie w miejscu zamieszkania mam światłowód, więc przejście na radiowe łącza będzie dla mnie i rodziny szokiem – niemal powrót do średniowiecza. Sym coś tam ciegle siedzi na youtube, czasem gra, żona ogląda TV...

Rozważane rozwiązania sprzętowe:

1. DrayTek Vigor 2926 + 2-3x AP DrayTek AP902 / Vigor AP910C

Router z Load Balancing i Failover dla dwóch łączy WAN

Możliwość agregacji łączy WAN dla zwiększenia przepustowości

Centralne zarządzanie AP

Używany zestaw można kupić za 700-800 zł

W pracy mam podobny zestaw (DrayTek 2920 + 3x AP810), działa stabilnie od 7 lat praktycznie bez obsługi. Czasem sie włączy zapasowe łącze LTR Failover (przełączanie awaryjne) ale w zasadzie zauważam to na FV od operatora komórkowego.

Nie wiem tylko, czy agregacja WAN faktycznie będzie działać „sumarycznie" wiem że nie przyspieszy to np. sciągania dużych plików ale czy pozwoli jednoczenie oglądać youtuba na kilku odbiornikach?

2. Linksys WRT1900ACS v2 + TP-Link AC1200 i TP-Link 1043nd v2.1 z Gargoyle  taki zestaw mam już, więc bez dodatkowych kosztów.

Nie wiem, jak Gargoyle wspiera agregację WAN

Stabilność zestawu w domu może być gorsza to nie praca, ruch LAN niewielki, więc wydajność routera nie jest najistotniejsza

Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania:

1.Które rozwiązanie będzie bardziej stabilne i wydajne w mojej konfiguracji, zwłaszcza w kontekście łączenia WAN?

2.Czy Gargoyle na Linksys WRT1900ACS umożliwia agregację WAN w sensie, który sobie wymyśliłem, czy lepiej wziąć Starlink?

3. Które rozwiązanie lepiej sprawdzi się w dużym domu z ogrodem, pod względem Wi-Fi i stabilności przełączania między AP (telefony pixel 8pro, syn jakiś iphone 13-14?)

4. czy może nie zawracać sobie głowy używanymi gratami, odłożyć kasę z 2tys i kupić coś nowego porządnego?)
Z góry dziękuję za sugestie i porady.

Pozdrawiam Jan

2

Odp: Optymalizacja sieci Wi-Fi w domu dwupiętrowym ze słabym łączem

Żadne rozwiązanie nie pozwala na faktyczną agregację kilku łącz. Komercyjne czy opensource zakładają istnienie po drugiej stronie łącza jakiegoś hosta który będzie agregował źródła które używasz i masz w ten sposób zrobione sumowanie łącza. Natomiast jak zrobisz loadbalancer (nawet na mwan3) to po prostu uzyskasz sumowanie ale na kilku wątkach - pobierając onet.pl który ma sporo elementów, każdy z nich może się pobierać innym łączem. Natomiast będziesz pobierał obraz iso linuksa to będzie to leciało jednym łączem.

I zrezygnował bym z abonamentu komórkowego - jak masz tylko takie transfery to zastanów się nad prepaidem np. orange, gdzie za 5zł możesz mieć 1TB w jakieś promce, a przy takim transferze możesz tego 1TB szybko nie zużyć. Orange też często rozdaje gigabajty z różnych okazji, więc nawet jak byś miał przedłużyć ważność konta to kosztuje to 29zł na rok. U innych operatorów też czasami tak się zdarza.

1. Pomijając kwestie polityczne - brał bym starlinka, przynajmniej dopóki kabla nie będzie. Jeżeli nie chcesz dokarmiać tej firmy - weź ile łączy ile to możliwe i zrób programową agregację - do samego "internetu" będzie raczej ok, do ściągania danych już niekoniecznie
2. Gargoyle nie ma w gui obsługi agregacji (i nie ma w gui obsługi wielu łącz wan). Zwykłe OpenWrt z Luci już tak - jest obsługa
mwan3
3. Jak to okablujesz to dowolne. AP to AP, o ile będziesz w ich zasięgu to będziesz miał internet. Co najwyżej chodzi o jakość samego sprzętu - np. wiele osób narzeka że mając jakieś iot na esp nie chce to się łączyć do wspomnianych linksysów. Jakoś sterowników do wifi do linksysów też jest taka sobie.
4. tzn masz dwa tematy - raz że internet, dwa że zasięg wifi w domu. Możesz zrobić to np. na unifi - ich np. UGC jako router + kilka ap, masz centralne zarządzenia i jednolitą, długo wspieraną platformę. Ale to są koszty które jednorazowo musisz ponieść. Możesz wykorzystać sprzęty który masz, okablować wszystko i też będzie działało (patrz punkt poprzedni)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

900m do BTSa z 5G i nie ma zasięgu ? to coś nie tak....
Weź opisz sytuację na bez-kabli.pl ,podając dokładną lokalizację i printscreeny z aplikacji Netmonster dla róznych operatorów.

Loadbalancing też coś daje zwłaszcza jak korzysta kilka osób na raz ,wtedy siłą rzeczy jest to dzielone.

4

Jeżeli jest tam stacja z prawdziwym 5G (n78, c-band) to 900m nie powinno robić problemów. Fajnie byłoby sprawdzić np. MC889a Pro bo ma dobre anteny - wtedy osiągasz prędkości rzędu 500Mbps+

A jeżeli chodzi o rozmowy przez telefon - warto włączyć w opcjach Wifi Calling (vowifi) - wtedy telefony do rozmowy/sms będą wykorzystywać wifi zamiast sieci operatora

5

Sąsiad zawsze miał neta z lte, teraz z 5g, kończyła mu się umowa i puściłem światełko z mojego domu do jego, sąsiad zdziwko, ze tak może internet zapierniczać... Dalem mu tylko 300/30 i jest mega zadowolony ( ja mam światłowód od operatora) . Lepiej jednak sobie załatwić przyłącz światlowodu, nawet jak przyłącz platny ekstra to warto.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

Mimo wszystko LTE/5G dużo lepsze niż "radiówka". No chyba, że miejsce to rzeczywiście jakiś koniec świata. Kwestia analizy stacji bazowych w okolicy i doboru odpowiedniego sprzętu.
U teściów niby "koniec świata", a udało się uzyskać 200 Mbps na LTE ze stacji oddalonej o 10-12 km. No ale to temat bardziej na bez-kabli.pl.

7

Bardzo przepraszam,  pomyliłem odległosci:|

Moja lokalizacja to 66-003 Droszków ul tęczowa. Odległości do masztu 5G to nie jak pisałem 900m a 2000m, więc to zasadnicza różnica. Przepraszam za błąd.
Odległość do masztu radiówki to 900m ale nie ma pełnej widzialności(lasek częściowo dom sąsiada).

https://beta.btsearch.pl/?data....92806 … mp;zoom=14

https://www.google.com/maps/@5...I1MDkx … FQAw%3D%3D
>>21691269

MiG25 napisał/a:

900m do BTSa z 5G i nie ma zasięgu ? to coś nie tak....
Weź opisz sytuację na bez-kabli.pl ,podając dokładną lokalizację i printscreeny z aplikacji Netmonster dla róznych operatorów.

Loadbalancing też coś daje zwłaszcza jak korzysta kilka osób na raz ,wtedy siłą rzeczy jest to dzielone.

8 (edytowany przez superjachu 2025-09-16 13:37:08)

Jak już wspomniałem, pomyliłem odległości

Moja lokalizacja to 66-003 Droszków ul Tęczowa. Odległości do masztu 5G to nie jak pisałem 900m a 2000m, więc to zasadnicza różnica. Przepraszam za błąd.
Odległość do masztu radiówki to 900m ale nie ma pełnej widzialności.

https://beta.btsearch.pl/?data....92806 … mp;zoom=14

https://www.google.com/maps/@5...I1MDkx … FQAw%3D%3D
>>21691269

MC889a Proto około 1200-1400zł, jeśli byłą by szansa na prędkości rzędu 100Mbps+ to oczywiście kupie taki sprzęt, ale musze znaleźć sprzedawcę który pozwoli mi zwrócić sprzęt jeśli nie będzie spełnił mich założeń

Mam w tel efoniewifi colling i nawet na tym słabym łączu radiowym dział to poprawnie (ale jak chodzę po domu to tracę zasięg wifi, stad tez pytanie o infrastrukturę wifi domową z routingiem i to żeby się szybko przełączało. Infrastruktura będzie w pełni kablowa)

dav4dav4 napisał/a:

Jeżeli jest tam stacja z prawdziwym 5G (n78, c-band) to 900m nie powinno robić problemów. Fajnie byłoby sprawdzić np. MC889a Pro bo ma dobre anteny - wtedy osiągasz prędkości rzędu 500Mbps+

A jeżeli chodzi o rozmowy przez telefon - warto włączyć w opcjach Wifi Calling (vowifi) - wtedy telefony do rozmowy/sms będą wykorzystywać wifi zamiast sieci operatora

9

kapcer napisał/a:

Mimo wszystko LTE/5G dużo lepsze niż "radiówka". No chyba, że miejsce to rzeczywiście jakiś koniec świata. Kwestia analizy stacji bazowych w okolicy i doboru odpowiedniego sprzętu.
U teściów niby "koniec świata", a udało się uzyskać 200 Mbps na LTE ze stacji oddalonej o 10-12 km. No ale to temat bardziej na bez-kabli.pl.

Czyli przy odległości 2000m jest szansa na szybkie LTE, rzeczywiście zaglądanie na bez-kabli.pl i opisze swój problem

10

Plus ma stację w miejscowości Łaz z sektorem na 180*, mniej więcej w stronę Droszkowa. Agregacja 2600+1800 może dać wyniki 100+ Mbps.

11 (edytowany przez superjachu 2025-09-16 14:26:31)

Cezary napisał/a:

Żadne rozwiązanie nie pozwala na faktyczną agregację kilku łącz. Komercyjne czy opensource zakładają istnienie po drugiej stronie łącza jakiegoś hosta który będzie agregował źródła które używasz i masz w ten sposób zrobione sumowanie łącza. Natomiast jak zrobisz loadbalancer (nawet na mwan3) to po prostu uzyskasz sumowanie ale na kilku wątkach - pobierając onet.pl który ma sporo elementów, każdy z nich może się pobierać innym łączem. Natomiast będziesz pobierał obraz iso linuksa to będzie to leciało jednym łączem.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie kwestii agregacji kilku łącz.

Cezary napisał/a:

I zrezygnował bym z abonamentu komórkowego - jak masz tylko takie transfery to zastanów się nad prepaidem np. orange, gdzie za 5zł możesz mieć 1TB w jakieś promce, a przy takim transferze możesz tego 1TB szybko nie zużyć. Orange też często rozdaje gigabajty z różnych okazji, więc nawet jak byś miał przedłużyć ważność konta to kosztuje to 29zł na rok. U innych operatorów też czasami tak się zdarza.

Oczywiście wezmę opcje korzystniejsza, nie upieram się na abonamenty, ale rzadko kiedy mam czas i chęć i siłę na szukanie promocji, chyba ze to stałe promocje:).

Cezary napisał/a:

1.Pomijając kwestie polityczne - brał bym starlinka, przynajmniej dopóki kabla nie będzie. Jeżeli nie chcesz dokarmiać tej firmy - weź ile łączy ile to możliwe i zrób programową agregację - do samego "internetu" będzie raczej ok, do ściągania danych już niekoniecznie

Świata nie zmienię, więc jeśli starlink to najlepsza opcja to trudno, wybiorę go, abonament to 215zł z umowa na 12 miesięcy.

Cezary napisał/a:

2. Gargoyle nie ma w gui obsługi agregacji (i nie ma w gui obsługi wielu łącz wan). Zwykłe OpenWrt z Luci już tak - jest obsługa mwan3

Jak już chyba wszyscy zauważali jestem laikiem, do tej pory korzystałem z  Gargoyle ale obecnie jest AI i pewnie przy jej pomocy udało by mi się to skonfigurować pod  OpenWrt z Luci

Cezary napisał/a:

3. Jak to okablujesz to dowolne. AP to AP, o ile będziesz w ich zasięgu to będziesz miał internet. Co najwyżej chodzi o jakość samego sprzętu - np. wiele osób narzeka że mając jakieś iot na esp nie chce to się łączyć do wspomnianych linksysów. Jakoś sterowników do wifi do linksysów też jest taka sobie.

Routery, AP i antenki będą okablowane, wifi ma być dla urządzeń końcowych (na razie to tylko telefony i komputery, ale w przyszłości może jakaś kamerka żeby podglądnąć kuriera z paczką, robot koszący, sprzątający, coraz tego więcej itd)

Cezary napisał/a:

4. tzn masz dwa tematy - raz że Internet, dwa że zasięg wifi w domu. Możesz zrobić to np. na unifi - ich np. UGC jako router + kilka ap, masz centralne zarządzenia i jednolitą, długo wspieraną platformę. Ale to są koszty które jednorazowo musisz ponieść. Możesz wykorzystać sprzęty który masz, okablować wszystko i też będzie działało (patrz punkt poprzedni)

Rzeczywiście tematy są dwa, lepiej było je podzielić, trochę zamieszałem. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi zdałem siebie sprawę, że większy problem to łącze internetowe, bo sprzęt kupie albo droższy albo tańszy( a jak będzie złe to poniosę nowy wydatek i kupie nowy droższy. Kusi mnie tani używany Draytek bo w pracy po zamontowaniu w zasadzie zapomniałem ze jest. Ile trzeba było by zapłacić za nowy sprzęt który sugerujesz (albo podaj mi modele to sobie sprawdzę)
Jestem świadomy że święty spokój ma cenę i często warto za to zapłacić.

12

superjachu napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie kwestii agregacji kilku łącz.

Cezary napisał/a:

Oczywiście wezmę opcje korzystniejsza, nie upieram się na abonamenty, ale rzadko kiedy mam czas i chęć i siłę na szukanie promocji, chyba ze to stałe promocje:).

Cezary napisał/a:

1.Pomijając kwestie polityczne - brał bym starlinka, przynajmniej dopóki kabla nie będzie. Jeżeli nie chcesz dokarmiać tej firmy - weź ile łączy ile to możliwe i zrób programową agregację - do samego "internetu" będzie raczej ok, do ściągania danych już niekoniecznie

Świata nie zmienię, więc jeśli starlink to najlepsza opcja to trudno, wybiorę go, abonament to 215zł z umowa na 12 miesięcy.

Cezary napisał/a:

2. Gargoyle nie ma w gui obsługi agregacji (i nie ma w gui obsługi wielu łącz wan). Zwykłe OpenWrt z Luci już tak - jest obsługa mwan3

Jak już chyba wszyscy zauważali jestem laikiem, do tej pory korzystałem z  Gargoyle ale obecnie jest AI i pewnie przy jej pomocy udało by mi się to skonfigurować pod  OpenWrt z Luci

Cezary napisał/a:

Routery, AP i antenki będą okablowane, wifi ma być dla urządzeń końcowych (na razie to tylko telefony i komputery, ale w przyszłości może jakaś kamerka żeby podglądnąć kuriera z paczką, robot koszący, sprzątający, coraz tego więcej itd)

Cezary napisał/a:

4. tzn masz dwa tematy - raz że Internet, dwa że zasięg wifi w domu. Możesz zrobić to np. na unifi - ich np. UGC jako router + kilka ap, masz centralne zarządzenia i jednolitą, długo wspieraną platformę. Ale to są koszty które jednorazowo musisz ponieść. Możesz wykorzystać sprzęty który masz, okablować wszystko i też będzie działało (patrz punkt poprzedni)

Rzeczywiście tematy są dwa, lepiej było je podzielić, trochę zamieszałem. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi zdałem siebie sprawę, że większy problem to łącze internetowe, bo sprzęt kupie albo droższy albo tańszy( a jak będzie złe to poniosę nowy wydatek i kupie nowy droższy).
Kusi mnie tani używany Draytek bo w pracy po zamontowaniu w zasadzie zapomniałem ze jest. Ile trzeba było by zapłacić za nowy sprzęt który sugerujesz (albo podaj mi modele to sobie sprawdzę)
Jestem świadomy że święty spokój ma cenę i często warto za to zapłacić.

13 (edytowany przez MakaanPL 2025-09-16 15:43:34)

Lokalizacja nie jest pośrodku niczego, tylko bardzo blisko dużego miasta, na oko 2km do strefy przemysłowej i w dodatku przy drodze wojewódzkiej.

internet.gov.pl podaje że m.in. przy Jazzowej, Brzozowej domy są podpięte do światłowodu, kilku ogólnokrajowych operatorów detalicznych świadczy usługi. Dzwoń, męcz, w końcu podłączą chyba ze na przeszkodzie staną jakieś przepisy (może iść z KPO): https://www.gov.pl/web/cppc/inwestycja- … arty-nabor
Ze środków własnych osobną sieć rozbudowuje też lokalny "G-NET Grzegorz Czarczyński" i z nim pewnie łatwiej będzie się dogadać - Wierzbowa, Klonowa, ma już tam kable.

Jeśli nic z tego nie wyjdzie bo np. jakiś oszołom nie pozwala kopać lub podejść do słupa na jego działce, problem "ostatniej mili" sugeruję rozwiązać własną radiolinią do sąsiada w zasięgu światłowodu, który zgodzi się byś podpisał umowę pod jego adresem i zamontował gdzieś antenę.
W cenie 1100-1200zł bez problemu znajdziesz parę Mikrotik Cube Pro (lub stare nie-Pro) na 60 GHz. Producent nazywa tę serię "Wireless Wire" i nie ma w tym grama przesady, serio - przy kilkuset metrach gigabit masz jak w banku z minimalnym opóźnieniem. Używam takiej radiolinii od kilku lat. Urządzenia trzymają cenę, używanych praktycznie nie ma. 60 GHz bezwzględnie wymaga widoczności optycznej, ale wystarczy bardzo niewielka dziura między budynkami czy innymi przeszkodami - strefa Fresnela jest dużo węższa niż np. przy 5 GHz. Mikrotik może spokojnie robić za router, gdy operator da Ci ONT w trybie bridge zamiast urządzenia all-in-one.

14 (edytowany przez superjachu 2025-09-16 15:46:18)

ja sie nie znam ale dostałem taką odpowiedz:
BTS NetWorks Łaz na pozwoleniu Orange działa w agregacji pasm LTE2100+1800+800+900 oraz pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, maszt 49 m i duże moce anten, sektor 3 na azymut 220 czyli na ciebie. To 3.3 km , bliżej w ŁAZIE jest maszt Plusa i na nim LTE2600+1800+900, drugi sektor na 120 stopni a 3 na 300.
Z drugiej strony czyli w N.Kisielinie maszt PLAY z LTE2100+1800+800 I 5G N1 w DSS z LTE2100, sektor 1 na N.Kisielin azymut 30, moze być na jego skraju, kolejny na 130 stopni ale kluczowy jest BTS NetWorks w S. Kisielinie, około 4 km  ode mnie  z sektorem na DK282 , to wypas z 5G3600 N78 i 4 pasma LTE2600+2100+1800+80 a na 2100MHz działa jeszcze pseudo 5G N1 w DSS z LTE2100. To maszt Plus który ma tam 5G2600+5G2100 i LTE2600+1800+900, sektor tak samo na azymut 100 stopni.

Dzwoniłem do wszystkich dostarczycieli, na infolinii niczego się nie dowiedziałem.
Lokalny G-NET Grzegorz Czarczyński (to również dostarczyciel Radiowki) to człowiek od którego mogłem się czegoś powiedzieć i w skrócie powiedział że nie jest zainteresowany moją ulicą (tzn. inni podsikali okolice kładąc swoja infrastrukturę, co go jakoś blokuje, nie wnikałem, przekaz był jasny)
Nie chciałbym budować własnej infrastruktury(mostu bezprzewodowego), bo jednak liczę że kiedyś światłowód będzie. Raz jeszcze pogadam z GNET, może jakbym pochodził po sąsiadach na ulicy i znalazł odpowiednią ilość chętnych ludzi to zmieni zdanie.

Mam jeszcze pytanie, w pracy na jednej lokalizacji mam most założony z 10lat temu na ubnt loco chyba m5, jest pełna widzialność a odległość to max 200m. To ścisła starówka Zielonej Góry.  Most działa (ale bez rewelacji), ale jest stary,  wiec przypomniałem sobie że może by go wymienić na coś nowego sensowniejszego? co sugerujesz to samo co do mnie na wieś? Tutaj sprzęt musi być nowy i z FV. budżet 1500zł jest ok.

15 (edytowany przez MakaanPL 2025-09-16 17:18:44)

Na 200m również Cube Pro. Sprzęt projektowany na znacznie większe odległości, ale tańszy wAP60 byłby na granicy zasięgu i nie ma radia zapasowego 5 GHz. Albo jak wystarczy Ci łącze 100/100 to ostro negocjuj cenę Cube Lite60 jeśli ktoś je jeszcze ma.

Przerabiałem temat osobiście kilka lat temu. Lokalny ISP w ogóle nie chciał rozmawiać o szybszej radiówce np. dedykowanym punkt-punkt z moją inwestycją w sprzęt. Starlink był absurdalnie drogi, 5G dopiero się zaczynało na 2100, lokalnego ISP po słupach elektrycznych ktoś blokował a Orange wychodzący spod ziemi na mojej działce nie był zainteresowany i wciąż go nie ma. Skończyło się właśnie na radiolinii 60 GHz, szczęśliwie okazało się że widać dom znajomego idealnie między innymi budynkami po drodze. A technologia jest świetna.

1. Starlink. Drogi abonament, na sprzęt bywają promocje, wielki plus za błyskawiczną instalację.

2. LTE/5G. Rozpisali Ci stacje bazowe i z grubsza wiadomo czego się spodziewać, priorytet ma stacja z 5G 3500 lub Plus z 2600. Musiałbyś kupić coś w rodzaju Mikrotika ATL 5G z anteną kierunkową MIMO, zamontować na kominie i po kolei testować która stacja jak działa. Żmudne, dużo pracy, a opóźnienia np. pod kątem gier dość duże i niekoniecznie niższe niż Starlink.

3. Światłowód (kiedyś).
Wcale się nie dziwię że lokalny ISP nie chce wykładać własnych pieniędzy na objęcie obszaru gdzie wszedł lub kiedyś wejdzie operator hurtowy z dofinansowaniem z KPO. Może po zebraniu sąsiadów, z wieloletnimi umowami i/lub udziałem w kosztach instalacji?
Infolinie dużych operatorów niewiele pomogą, prędzej jakiś lokalny salon coś zdziała szczególnie gdy wystąpicie jako grupa. Internet.gov.pl pokazał że obszar jest na liście do dofinansowania z KPO ale operatorzy sami wybierają adresy do podłączenia więc trudno powiedzieć co z tego będzie i kiedy.

4. Radiolinia własna 60 GHz.
Wyjdź na dach, popatrz czyje domy widzisz i z kim można rozmawiać (jeśli mają FTTH). Koszt pary Cube jest jednorazowy i niewiele wyższy niż 5G, a opłaty za łącze porównywalne. Instalacja może być skomplikowana, ale nie musi, światłowód może być doprowadzony do hermetycznej puszki przy antenie (na ONT) od zewnątrz, a od wewnątrz jedynie zasilanie.
Gdy w końcu światłowód będzie pod domem to wcale nie będziesz musiał z niego skorzystać - przy tym samym operatorze po prostu zmienisz adres i sprzedasz Cube, przy innym radiolinia równie dobrze może pozostać. Po czterech latach za swój sprzęt pewnie odzyskałbym połowę ceny. Nie jest to żadna proteza tylko rozwiązanie docelowe, nie zauważysz żadnej różnicy względem FTTH.

5. "Radiówka premium".
Grzegorz robi radiówki na Mikrotikach ale być może mógłby gdzieś bliżej zainstalować jeden lub więcej AP 60 GHz tylko dla Was - na przykład na tym warsztacie samochodowym koło Dino. Koszt instalacji dużo niższy niż ciągnięcie FTTH, a sprzęt zachowa sporą wartość jako używany w przeciwieństwie do kabli. Zarzuć temat, to jest do zrobienia.

16

Przenoszę to do "inne", bo z openwrt to już ma mało wspólnego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

17

superjachu napisał/a:

Mam jeszcze pytanie, w pracy na jednej lokalizacji mam most założony z 10lat temu na ubnt loco chyba m5, jest pełna widzialność a odległość to max 200m. To ścisła starówka Zielonej Góry.  Most działa (ale bez rewelacji), ale jest stary,  wiec przypomniałem sobie że może by go wymienić na coś nowego sensowniejszego? co sugerujesz to samo co do mnie na wieś? Tutaj sprzęt musi być nowy i z FV. budżet 1500zł jest ok.

Ja zakupiłem RBwAPG-60ad dla znajomego, ale jeszcze nie ma prądu na działce, żeby to odpalić (do przepchnięcia 1000/1000).