1

Temat: Router do samochodu - tak trochę inaczej

Cześć,

Mam w aucie radio Android 2DIN, w którym padła karta Wi-Fi. Od jakiegoś czasu radio kaprysiło przy łączeniu z telefonem udostępniającym internet – raz łączyło się od razu, a innym razem trzeba było się z tym męczyć. Teraz już w ogóle nie wyszukuje żadnych sieci i nie łączy się z niczym. Naprawa raczej nieopłacalna, więc szukam alternatywy.

Próbowałem już:

dwóch starszych kart Wi-Fi na USB – nie działają, prawdopodobnie system w radiu jest zbyt mocno okrojony,

dwóch modemów USB (Huawei E156G i E3372) + karta Aero2 – też bez efektu,

adaptera microUSB–LAN – działa, radio ma wtedy internet, ale jest to mało wygodne rozwiązanie.

Chciałbym mieć możliwość udostępniania internetu z telefonu do radia, a najlepiej również opcję włożenia karty SIM/modemu USB i korzystania np. z Aero2. Szukam czegoś małego, bezproblemowego, co można podłączyć do gniazda zapalniczki w aucie (odcinającego zasilanie chwilę po zamknięciu samochodu).

Znalazłem w internecie model WT3020 – czy to się nada? Czy można do niego podłączyć modem USB i ustawić tak, żeby po włączeniu korzystał z LTE, a po nawiązaniu połączenia z Wi-Fi (telefon z udostępnionym internetem) automatycznie przełączał się na Wi-Fi?

Macie jakieś sprawdzone rozwiązania lub sprzęty, które mogą się w takiej sytuacji sprawdzić?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
Piotrek

2

Odp: Router do samochodu - tak trochę inaczej

Kiedyś tam dałem na allegro był taki mały podróżny routerek z usb bodaj cudy czy gl.inet , dolozyc modem lte na usb i będzie śmigać. Albo jakiegoś gotowca, zależy co już masz.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3 (edytowany przez MiG25 2025-08-10 12:59:56)

Czyli szukasz czegoś , co ma internet i gniazdo RJ45 ? ( bo jedynym sposobem na posiadanie internetu w radiu jest adapter microUSB-RJ45)...
No to może po prostu telefon z Androidem co najmniej 11 i równiez do niego przejściówka micrroUSB-RJ45... Taki bez problemu albo znajdziesz w szufladzie u siebie albo u znajomych...

Galaxy A40 mojej żony w ten sposób służy jako modem na działce....

4 (edytowany przez pimowo 2025-08-10 13:15:47)

Mam w szufladzie:
- adapter USB-LAN który działa z radiem
- modemy USB E156G i E3372 + karta Aero2

Potrzebuję malutki router, który:
- udostępni internet LTE na LAN (tylko jedno urządzenie, radio)
- pobierze internet z telefonu przez Wi-Fi i prześle na LAN

No i do tego automatyzacja, że po włączeniu routera działa LTE, a jak jakiś telefon (mój czy żony) udostępni internet przez Wi-Fi to LTE zostanie odłączone.

Dodatkowy telefon to jest jakieś rozwiązanie ale jednak bym wolał coś typu router wink

5

cudy tr1200 ?

Taki typowo wkładany do gniazdka zapalniczki - nie ma. Możesz oczywiście sobie zmajstrować prosty kabel jeżeli router jest zasilany z 12v lub adapter + kabel usb jeżeli z 5V. Jeżeli chcesz wbudowany modem to GL-MiFi czy Totolink LR1200 ew coś pokroju dlinka 921 czy Archer MR200. Reszta jest sporo większa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Ten TR1200 chyba będzie OK, kosztuje około 100zl, wszystko ma i jak dobrze patrzę na stronie eko.one.pl to też nie zna wrzucić openwrt.
Zanim zamówię, jak dobrze rozumiem to moje wymagania spełni? smile

7

Jak sobie oprogramujesz to spełni...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez MakaanPL 2025-08-10 14:12:15)

Zasilanie inne niż USB można rozwiązać także przez kabel/przejściówkę USB-C do DC jacka z Ali, z wbudowanym odpowiednim PD triggerem pod 12V czy jakie tam jest potrzebne napięcie. Minus - ładowarki wieloportowe będą go rozłączać, musiałbyś kupić taką ze sztywną rezerwacją mocy np. 30W+12W=42W jak u Belkina.

Konfiguracja tego co chcesz pod OpenWrt wydaje się niezbyt skomplikowana. Dual WAN failover, gdzie WiFi client jest tym głównym a LTE zapasowym. Radio wpięte w Ethernet.

GL-E750, zasilany z 5V USB-C, miniaturowy, ma Ethernet 100M, dual band WiFi AC, wbudowany modem cat6 (lub cat4), eSIM i do tego jeszcze OpenWrt. Oraz baterię, którą raczej trzeba by było wyjąć. Niestety bardzo drogi.

Albo porzuć ten pomysł i poszukaj nowego radia z Android Auto i CarPlay, najlepiej w ogóle bez możliwości działania bez podłączonego telefonu.

9

Też już myślałem nad zmianą radia ale w sumie nic mu nie brakuje (albo ja jestem mało wymagający) i stąd pomysł aby dołożyć mu router.
OK, sprawy mają się tak, zamówiłem TR1200 jak @cezary sugerował i zobaczymy co z tego wyjdzie. Muszę tylko pomyśleć nad zasilaniem - od zapalniczki mam wyprowadzony kabelek do schowka bo poprzedni właściciel planował jakieś kolorowe LEDy montować. Muszę przeszukać szuflady, a tam na pewno coś się znajdzie.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc smile

10

Próbowałeś udostępniać internet za pomocą kabla USB z telefonu?

11

Oczywiście, że tak ale radio coś nie chce współpracować.

Ogólnie mówi się, że radio z Androidem jest fajne bo można wszystko zrobić, a prawda jest taka, że to wszystko jest strasznie okrojone ze wszystkiego.

12

To ja dorzucę sprawdzone Cudy TR3000 (zasilanie USB-C z zapalniczki) z modemem E3372 + pakiety: travelmate, mwan3. Jak sobie oprogramujesz tak się będzie przełączać.

13

pimowo napisał/a:

dwóch modemów USB (Huawei E156G i E3372) + karta Aero2 – też bez efektu,

Jeżeli chodzi o te dwa modemy, to:
E156G - to modem 3G, także odpada
E3372 - tu może zadziałać skoro zadziałał adapter LAN, tylko te modemy działają w kilku trybach - w Hilink powinno być ok. Być może Twój modem wymaga przeróbki

pimowo napisał/a:

a najlepiej również opcję włożenia karty SIM/modemu USB i korzystania np. z Aero2. Szukam czegoś małego, bezproblemowego, co można podłączyć do gniazda zapalniczki w aucie (odcinającego zasilanie chwilę po zamknięciu samochodu).

Ze swojej strony polecam XMC1842
1 - zasilany z USB
2 - ma port LAN
3 - po podłączeniu do USB jest wykrywany jako karta sieciowa, więc jest jakieś prawdopodobieństwo, że ten dodatkowy adapter LAN nie będzie potrzebny

Są jeszcze modemy USB z funkcją WiFi, które również przez komputer są widziane jako karta RNDIS np. E8372, E8278, seria ZTE MF79, czy alcatel W800z

Jest jeszcze dość stary router YOYO EE1 - niewielki z LANem zasilany z 5V i działa z niektórymi modemami LTE. Piszę o nim, ponieważ ma on podtrzymanie bateryjne.

14

Próbowałeś zrobić hard reset tego radia?

15

Można  jakiś domowy router Lte z zasilaniem 12V Mam B525 w kieszeni pod dachem od kilku lat  i działa

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

16 (edytowany przez nicefile 2025-08-18 20:35:02)

u mnie testowalem uz801 na Qualcomm MSM8916 z aero2 .Podpiety do usb jest widziany jako karta sieciowa. Po wifi 2.4Ghz 10 urzadzen. Mozna wgrac nawet alternatywny fw