Temat: Router do samochodu - tak trochę inaczej
Cześć,
Mam w aucie radio Android 2DIN, w którym padła karta Wi-Fi. Od jakiegoś czasu radio kaprysiło przy łączeniu z telefonem udostępniającym internet – raz łączyło się od razu, a innym razem trzeba było się z tym męczyć. Teraz już w ogóle nie wyszukuje żadnych sieci i nie łączy się z niczym. Naprawa raczej nieopłacalna, więc szukam alternatywy.
Próbowałem już:
dwóch starszych kart Wi-Fi na USB – nie działają, prawdopodobnie system w radiu jest zbyt mocno okrojony,
dwóch modemów USB (Huawei E156G i E3372) + karta Aero2 – też bez efektu,
adaptera microUSB–LAN – działa, radio ma wtedy internet, ale jest to mało wygodne rozwiązanie.
Chciałbym mieć możliwość udostępniania internetu z telefonu do radia, a najlepiej również opcję włożenia karty SIM/modemu USB i korzystania np. z Aero2. Szukam czegoś małego, bezproblemowego, co można podłączyć do gniazda zapalniczki w aucie (odcinającego zasilanie chwilę po zamknięciu samochodu).
Znalazłem w internecie model WT3020 – czy to się nada? Czy można do niego podłączyć modem USB i ustawić tak, żeby po włączeniu korzystał z LTE, a po nawiązaniu połączenia z Wi-Fi (telefon z udostępnionym internetem) automatycznie przełączał się na Wi-Fi?
Macie jakieś sprawdzone rozwiązania lub sprzęty, które mogą się w takiej sytuacji sprawdzić?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Piotrek