1 (edytowany przez spamsool 2025-08-03 13:34:19)

Temat: Wyłączenie opcji Packet Steering i wzrost prędkości WiFi

Czy w Waszych sprzętach z wieloma rdzeniami zauważacie różnicę w predkości WiFi w zależności od ustawienia opcji Packet Steering (Disabled, Enabled, Enabled (All CPU)?

LuCi -> Sieć -> Interfejsy -> Globalne opcje sieciowe -> Sterowanie pakietami

U mnie na sprzętach w trybie AP z układem Mediateka (głównie z mt7621 ale modele wifi5 jak i wifi6) wyłączenie (Disabled) Packet Steering znacznie podnosi prędkość WiFi i to tak o prawie 100 mbit/s

Szukałem w necie info ale nie mam jednoznacznych wyników jaki ta opcja ma wpływ na WiFi. Ja sądziłem że lepiej mieć ją włączoną zwłaszcza że jest włączona domyślnie w obrazie, ale moje wyniki temu zaprzeczają.

Na Meraki MR33 z Qualcomm Atheros IPQ4029 wyłączenie Packet Steering również podnosi wynik, ale już mniej spektakularnie.

Jak jest u Was?

2

Odp: Wyłączenie opcji Packet Steering i wzrost prędkości WiFi

Na Cudy M3000 v1 i WR3000S (MT7981) zmiana 'Sterowanie pakietami' w zasadzie nic nie zmienia; WiFi 6: ~700M⬇️ i ~900M⬆️ na lokalnym LibreSpeed teście.

3

Ale Packet Steering to używany jest przy NAT / przeżucaniu danych przez WAN  , więc na lokalu / LANie nie powinienmieć wpływu chyba...

4 (edytowany przez daarkknight87 2025-07-28 18:58:21)

Wyłączenie packet steering dało mi wzrost na wifi o kilkadziesiąt Mbps. Urzadzenie to Xiaomi AX3000T. Mediateki widocznie rządzą się innymi prawami smile

5

No ale mierzone jak ? Przez NAT/WAN czy LAN wifi , czy może w ogóle wifi-wifi lokalnie...

6

MiG25 napisał/a:

No ale mierzone jak ? Przez NAT/WAN czy LAN wifi , czy może w ogóle wifi-wifi lokalnie...

U mnie mierzyłem na lokalnym Open Speedtest

7

MiG25 napisał/a:

Aplikacją na androida Speedtest by Ookla. Wyłączenie podniosło prędkość.

8 (edytowany przez luckyman 2025-07-29 20:58:45)

potwierdzam wyłączenie Packet Steering daje mi wzrost prędkości internetu wg strony speedtest.pl
MT7621 - ASUS RT-AC65P

9

Wyłączyłem i ja na dir-878. Testuję po sieci LAN. Lokalnie postawiony speed test. Poprawa jest tylko w jednym kierunku. Z 620 Mbps na ok 670 Mbps, druga prędkości porównywalna....