Temat: BPI-R4 wersja 8GB + wifi BE14 + NVME - kilka obserwacji i przemyśleń

Witajcie,

Ns początku bardzo dziękuję za to, że istnieje to miejsce i za to, że dzielicie się swoją wiedzą. Dzięki Wam integracja urządzeń z OpenWrt i zabawa systemem to sama przyjemność smile

Do rzeczy: Kilka obserwacji "na szybko" dla zestawu:
BPI-R4 w wersji 8GB RAM + metalowa obudowa, radiator+wiatraczek, karta wifi7 BE14 i dysk nvme.

Pobór prądu w idle:
- bez karty wifi i nvme: ~4W
- z kartą wifi BE14: ~8W (nawet, gdy radia są wyłączone)
- z kartą wifi i nvme (WD Black SN770 1TB): ~9W

Temperatury:
Karta wifi oraz dysk nvme są chłodzone przez metalową obudowę urządzenia, z którą są połączone termopadami.
Niestety karta wifi generuje ciepło, które po kilkunastu minutach rozgrzewa całą obudowę.
W efekcie temperatura pozostałych komponentów podnosi się o kilka do kilkunastu stopni.

BPI-R4 w połączeniu z wifi BE14 lepiej radzi sobie termicznie przy zdjętej górnej części obudowy - lepsza cyrkulacja powietrza. W statystykach sensorów spadek temperatury widoczny jest natychmiast po zdjęciu górnej części obudowy.

Generalnie ta karta (a raczej sterowniki, które z jakichś powodów konfigurują komponenty tak, by pracowały i generowały ciepło również w idle) rujnuje termikę tej obudowy i chętnie zamieniłbym ją np na wersję rackową, a sama kartę spiął z BPI-R4 taśmą (zamiast bezpośrednio) by fizycznie umieścić ją w większej odległości od pozostałych komponentów. Tutaj czekam na kolejne wersje sterowników wifi, które być może zniwelują problem nagrzewania się tej karty. W obecnej sytuacji nie wyobrażam sobie dołożenia do tej obudowy jeszcze modułu gsm 5G, który przecież też będzie generował ciepło.

Wifi7: Nie działa (albo nie umiem uruchomić) na standardowych sterownikach. Jedyny sposób, by mieć w miarę działające wifi7 to wgranie wersji firmware MTK z oficjalnej strony bananapi (jest nawet wersja dla BPI-R4 z 8GB RAM). chętnie zobaczyłbym działające wszystkie zakresy i tryby w wersjach możliwych do pobrania z eko.one.pl. O wysokim poziomie szumów w tej karcie ~-77dBm wielu już się wypowiedziało - potwierdzam - u mnie jest podobnie. Jeśli zmniejszenie poziomu szumów będzie ogarnięte na poziomie sterowników to będę mile zaskoczony, bo bardziej wygląda to na błąd konstrukcyjny, stąd raczej na to nie liczę.

Podsumowując: Z mojej perspektywy, na teraz, wolę używać bez karty wifi BE14 (nie mam bezsensownego poboru mocy 4W oraz nagrzewania się obudowy, oraz potencjalnie mam zielone światło na bezpieczne termicznie dołożenie modułu gsm 5g - czyli funkcja bardziej jako edge router / główny router, a same AP zrealizowane za pomocą innych urządzeń).

Na koniec pytanie / prośba smile

Jak zapewne wiecie, aby 8gb ram było obsługiwane w firmware, potrzeba wgrać obraz, który jest do tego odpowiednio przygotowany. Wgranie standardowego obrazu (4GB) do wersji 8gb spowoduje poprawne uruchomienie się bpi-r4, natomiast wykrywane będzie tylko 4GB RAM.

Moje pytanie / prośba: Czy jest możliwość, aby w przygotowywać i dodać do katalogu obrazów do pobrania również wersję dla BPI-R4 z 8GB RAM?

2

Odp: BPI-R4 wersja 8GB + wifi BE14 + NVME - kilka obserwacji i przemyśleń

Jak ktoś przygotuje odpowiednią łatkę i ją sprawdzi to czemu nie, mogę takie coś dodać i kompilować. Ale to ktoś musi zrobić i sprawdzić, bo ja nie mam jak sprawdzić czy to w ogóle działa. I jeszcze do sprawdzenia jest to czy to nie rozwala obrazów dla 4GB płytek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Gruberek 2025-06-09 20:49:57)

Odp: BPI-R4 wersja 8GB + wifi BE14 + NVME - kilka obserwacji i przemyśleń

Aktualnie korzystam z kompilacji od Rafała i wifi 7 działa bez zarzutu. Muszę tylko powalczyć z antenami, bo najtańsze z ali średnio się sprawdzają. Router za ścianą 70cm ( kamienica ) i prędkości spadają do 600 mbps. Przy widoczności zarówno telefon jak i laptop w zasadzie wyciskają max z łącza. Jak znajdę czas to postaram się zrobić prawdziwe testy.
https://c2n.me/4mMuCXB.png
Xiaomi 13T Pro
https://www.speedtest.net/pl/result/a/10928905750.png
Laptop z kartą Qualcomm NCM865
https://www.speedtest.net/pl/result/17833498617.png

EDIT:
W moim przypadku BPI-R4 z 4GB RAM ale w wolnym czasie planuję przelutować kości na 8GB.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)