1 (edytowany przez mathey 2025-06-03 17:17:41)

Temat: TP-Link TD-W8970 v1.2 upgrade z LEDE 17 na OpenWRT 23/24 bezp. i LEDy

Hej, do tej pory na swoim poczciwym TD-W8970 v1.2 używałem cały czas LEDE 17, miałem tam wszystko czego mi było trzeba, czyli samba, Adblock i obsługę modemów GSM na USB, mwan i jeszcze inne rzeczy bez konieczności exroota a i tak jeszcze jakieś miejsce we flashu zostawało. Od dłuższego czasu chciałem zrobić upgrade (głównie ze względów bezpieczeństwa) no i w końcu nadarzyła się okazja. Jak się jednak okazało z obecnymi wydaniami nie jest już tak kolorowo i po flashu czystego firmware zostaje w pamięci około 250kb miejsca przy wersji 23.05.5 natomiast wersja 24.10.1 ma już nowy target zoptymalizowany na zachowanie miejsca (co wprowadzono od wersji 24.10.0-rc4) i zostaje go ok 1MB (kosztem dużo dłuższego bootowania się routera). Nawet te 1MB w najnowszej wersji i tak nie pozwala niczego sensownego zainstalować i po każdej próbie trzeba bawić się w czyszczenie pozostałości po nieudanej instalacji.
Wolałbym uniknąć exroota, więc czy Waszym zdaniem ryzyko pozostawania dziś w dalszym ciągu na LEDE Reboot 17 jest poważne pod względem bezpieczeństwa? Widziałem jakie są vulnerabilities dla tej wersji ale ciekawi mnie wasze zdanie.

Druga sprawa, to zachowanie się kontrolki LED "internet" (green:internet) w tych nowych buildach. Na LEDE miałem tak, że gdy modem zsynchronizował się z DSLAM'em to kontrolka druga od lewej "dsl" zapalała się natomiast kontrolka trzecia od lewej green: internet (miałem ją ustawioną na trigger netdev i zapalanie przy link on, tx, rx) zapalała się dopiero gdy faktycznie było połączenie z Internetem (już po udanej autentykacji z serwerem PPP) i gasła gdy był jakiś problem z internetem. W tych nowych wydaniach zachowanie tej kontrolki jest niestety nieco inne, pomimo identycznego ustawienia w  configu - kontrolka ta zapala się już gdy modem zaczyna negocjację z serwerem PPP i nawet gdy to się nie udaje kontrolka pozostaje zapalona mimo, że faktycznie połączenia z Internetem nie ma. Miałem właśnie niedawno problem z ISP gdzie było coś z serwerem PPP i niestety tak jak na LEDE 17 ta kontrolka pozwalała mi szybko ocenić czy internet działa tak tutaj na wersjach 23.05.5/24.10.1 żeby się upewnić muszę logować się na router i tam sprawdzać. Dodałem w /etc/config/system nawet linijkę "option default "0"" na wzór tego co było w LEDE 17 ale niczego to nie zmienia. Czy coś z tym da się zrobić żeby działało tak jak było na LEDE 17 czy raczej pozamiatane? Wiem, że ostatecznie mogę próbować naprawić to sam w źródłach i skompilować system sam ale wolałbym to brać pod uwagę w ostatniej kolejności.

2

Odp: TP-Link TD-W8970 v1.2 upgrade z LEDE 17 na OpenWRT 23/24 bezp. i LEDy

cz1: używaj nie czystego obrazu tylko wpisz pakiety w firmware-selectorze te które używasz i nich złoży ci z tego obraz. Nie będziesz musiał nic instalować. 17 nie jest wspierane, fakt. Jeżeli sam jesteś w stanie zrobić sobie sieć jak chcesz i go monitorować na bieżąco czy coś się nie dzieje to używaj, jak nie - idź do nowych wersji

cz2: więc musiało zmienić się zachowanie interfejsu i bez grzebania w źródłach tego inaczej nie obejdziesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką i sensowną odpowiedź, nawet nie wiedziałem (albo zapomniałem?), że jest coś takiego jak firmware selector, a na stronie niezbyt się to rzucało w oczy. Trochę odchudziłem niepotrzebne pakiety, zamiast samby dałem ksmbd w sumie tylko z mwan'a musiałem na ten moment zrezygnować (poszukam czegoś lżejszego) i aż niedowierzam, ale mimo tylko 1 MB miejsca na czysto router już stoi z większością tego co było wcześniej smile i jeszcze 320 KB zostało tongue

A co do LEDa - albo to wezmę na klatę albo jak się przemogę by ogarnąć jakąś VM'ke z toolchainami to może coś pomyślę.

4

odhcpd/odhpc możesz wywalić (od ipv6) jak nie nie używasz.

Generalnie w nowych wydaniach problem jest z ramem, czym nowsze tym więcej ramu zajada i trzeba się ograniczać.

5

Zauważyłem big_smile W połączeniu z tym, że ten nowy target xrx200_legacy odpala się wieki to może się to okazać irytujące przy częstych restartach, powrót do wcześniejszej wersji nie jest więc przekreślony.
Wywaliłem głównie pakiety od Annexu B i PPPoE bo nie używam, ale ipv6 też w sumie nie używam więc przy następnej okazji pozwolę sobie też je wykluczyć.

6

Możesz zainstalować np. 19.07.10. Stareńkie, nie wspierane, ale dość udana wersja była i jeszcze nie tak zachłanne na zasoby jak aktualne.