1

Temat: Proxmox + openwrt zaniżona prędkość łącza.

Witam
Posiadam sprzęt z procesorem intel atom C2758+16GBRAM+6port LAN wgrałem proxmox, a na nim wirtualną maszynę z openwrt, ale po testach wyszło, że obcina mi prędkość łącza, aktualnie mam 550/200 a z openwrt wychodzi 420/200, niezależnie jaka wersja oficjalna czy ze strony eko.one.pl.
Postanowiłem wgrać bezpośrednio bez proxmoxa i tutaj prędkości są ok.

Wychodzi na to, że to wina proxmoxa, karty sieciowe udostępniam przez linux bridge, nie mogę przekazać bezpośrednio do maszyny, ponieważ urządzenie nie obsługuje iommu.

VirtlO, e1000 na wszystkich obcina łącze.

Czy w proxmox trzeba coś ustawić dodatkowo?

2

Odp: Proxmox + openwrt zaniżona prędkość łącza.

Włączyłeś software flow offload? Packet steering?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

ambrozy5 napisał/a:

Włączyłeś software flow offload? Packet steering?

Włączyłem software flow offload i jest pełna prędkość, dziękuję za pomoc.

Opcja packet steering była już domyślnie włączona.

4

No ale dlaczego bez proxmoxa nie trzeba , a z już trzeba ?

Przecież ten C2758 to całkiem sprawna maszyna...

5

Może prox generuje zbyt duży narzut na wątki, spróbować można esxi albo hyper-v.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

Sprawdź do testów np. opnsense - u mnie przy 1000/1000 i dużej ilości innych VMek i CT nie było nigdy przytkania (przy opnsense).

7 (edytowany przez manius 2025-04-27 13:42:51)

Bartekk napisał/a:

Sprawdź do testów np. opnsense - u mnie przy 1000/1000 i dużej ilości innych VMek i CT nie było nigdy przytkania (przy opnsense).

Sprawdzałem na opnsense i było to samo co na openwrt, podstawowa konfiguracja w opnsense czyli wan i lan i też przycinało łącze.

8

W *sense trzeba wyłączyć hardware checksum offload wyłączyć.

9

A jakie CPU ustawiłeś dla wirtualnej maszyny? Host czy domyślny z grupy QEMU? Sprawdź na ustawieniu host.

10 (edytowany przez oneiro 2025-06-04 23:11:34)

Właśnie sprawiłem sobie sprzęt z N97 na pokładzie i 8GB RAMu (z możliwością rozbudowy do 32 GB), dwa złącza M.2 i jedno SATA oraz 6 fizycznymi portami.  Ma to zastąpić wysłużonego już TP_linka 1043n v1 sprzed 15 lat, z którego wycisnąłem już chyba wszystko co się dało.

I też patrzę na Proxmox + OpenWRT x64 i wg ChataGPT najlepiej, abym ustawił "vfio-pci passthrough" dla interface, które chcę przekazać pod OpenWRT.  @manius - może tu jest problem w Twoim przypadku.

A przy okazji czy warto iść w OPNsense zamiast OpenWRT? A może w ogóle zignorować OpenWRT i OPNsense i zrobić konfigurację w Proxmoxe, z tego co widzę to zwykły Debian?  Nie wiem co robić??

Ogólnie obecny OpenWRT każdy fizyczny interface ma własną adresację plus dwa VLANy, a więcj i DHCP, stają dwa DNSy, OpenVPN (może zmianę na coś szybszego), firewall+NAT. Bawić się maszynę  wirtualną OpenWRT/OPNSense pod taką konfigurację, nie wiem czy warto.

11

ChatGPT na temat OpenWrt i jego konfigów czasami pisze takie głupoty, że nie sugerowałbym się tym co pisze ChatGPT.
Ten czat nie uznaje, że czegoś nie wie. W domyśle on wie wszystko i jest nieomylny. A jak napiszesz kilka razy, że to wszystko co podaje jest nieprawdziwe to cie zablokują smile

12

Wszystko zależy co chcesz z tym zrobić. OpenWrt jest dobry jak masz mało zasobów. Jeżeli to zaś zwykły PC gdzie masz mnóstwo cpu, ramu i dysku to możesz sprawdzać inne systemy, może będzie ci się lepiej z nimi pracowało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.