1

Temat: Openwrt-24.10...x86-64-generic-ext4-combined / efi / secure Boot

Jest komputer nowej generacji z intel-em na pokładzie itd.
Standardowo na dysk załadowałem openwrt-24.10-snapshot...x86-64-generic-ext4-combined.img i po włączeniu komputer sam od razu przechodzi do biosu. Nic się wcześniej na ekranie nie wyświetla poza logiem producenta na całym ekranie.

Drugie podejście na dysk tym razem załadowałem openwrt-24.10-snapshot...x86-64-generic-ext4-combined-efi.img i tutaj po uruchomieniu pojawił się komunikat na czerwono odnoście Secure Boot czy tak jakoś, pisze z pamięci.
Wyłączyłem w bios Secure Boot i Openwrt się uruchamia.

Pytanie, tak ma być, zwykły x86-64-generic-ext4-combined się nie uruchomi?.
O co chodzi z tym Secure Boot, dlaczego musiałem to wyłączyć?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2 (edytowany przez Cezary 2025-04-15 06:29:06)

Odp: Openwrt-24.10...x86-64-generic-ext4-combined / efi / secure Boot

Tak, tak ma być. Jest "stary" bios i jego następna, efi (uefi). Zwykły obraz nie ruszy jeżeli w biosie masz ustawione uruchamianie obrazów efi.

Secureboot to zabezpieczenie żeby przypadkiem nie uruchomić obrazów które nie są odpowiednio przygotowane i zabezpieczone (czytaj: monopol na windows). Zwykle jak chcesz uruchomić coś innego, linuksy czy chociaż by ventoy'a to musisz secure boot wyłączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Openwrt-24.10...x86-64-generic-ext4-combined / efi / secure Boot

Nie masz na tym sprzęcie BIOS tylko UEFI dlatego obraz EFI startuje a inne nie.
Secure boot nie dział gdyż obraz nie jest podpisany.

Lektura:
https://openwrt.org/docs/guide-develope … able-image

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T