1

Temat: Grafana i inne takie

Jakby ktoś był zainteresowany to skleciłem paczki Grafany i paru innych programów do zbierania/podglądania metryk. Znaleźć je można tutaj.

Zależało mi głównie na go-carbon oraz carbonapi ale znajdzie się tam jeszcze parę innych pakietów. Są to głównie programy napisane w Golang więc są to kobyły straszne ale przynajmniej prawie nie posiadają zależności. Z powodu rozmiarów to pakiety te nadają się bardziej na PC lub komputerki typu Raspberry Pi niż na routery. W przypadku Grafany i Telegrafa paczki zbudowane są na bazie oficjalnych binarek - nie są kompilowane ze źródeł.

Instalacja powinna być prosta. Najpierw dodajemy feed:

wget -qO - https://roedal.github.io/graphite-feed/graphite-feed.sh | sh

Potem po prostu aktualizujemy listę pakietów i instalujemy co chcemy:

opkg update
opkg install grafana

Domyślnie usługi są zablokowane. Przed odblokowaniem proponuję sprawdzić/zmodyfikować plik konfiguracyjny:

nano /etc/grafana/grafana.ini

Na koniec włączamy usługę:

uci set grafana.main.enable=1
uci commit
service grafana restart

Pierwsze uruchomienie może trochę potrwać. Postęp instalacji podglądać można w logu systemowym:

logread -l 30 -f

2

Odp: Grafana i inne takie

fajne to, ale  mam dwa pytania:

ile to zjada RAMu?

i drugie ważniejsze,  jak planujesz  aktualizować ten projekt? czy już osiągnął  EOL?

3

Odp: Grafana i inne takie

Pytasz ile Grafana zjada pamięci? To nie jest tak, że jak binarka jest gigantyczna to program również potrzebuje gigantycznej ilości RAMu. Jeżeli Grafana działa na Raspberry Pi pierwszej generacji bez swapa to znaczy, że zapotrzebowanie na RAM nie jest zatrważająco wielkie. Podobnie jest w przypadku Telegrafu - binarka ogromna ale w praktyce używa się kilku-kilkunastu wtyczek i zużycie RAMu jest niskie.

Status tego projektu jest bardzo prosty - ponieważ pakiety stworzyłem na swój użytek to jak będę potrzebował to sobie je zaktualizuję. Chyba, że ktoś zgłosi zapotrzebowanie to wtedy - jak będę miał czas - zaktualizuje je również i tyle.