Temat: Localny port-forward

Witam,
Mam openwrt + klienta openvpn. Dodany jest on jako interfejs unmanagged pokrywający urządzenie tun0 - powiedzmy, że ma adres 10.4.0.20. Potrzebuję teraz dodać możliwość forwardu portu ale nie z WAN a właśnie np 10.4.0.20:8000 na inny host przykładowo 10.4.0.22:80. Miałem to kiedyś zrobione regułą iptables ale ją zgubiłem. Próbowałem teraz z nft ale się poddałem :-(

2

Odp: Localny port-forward

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … nykomputer

Tak samo tyle że src nie wan wa vpn czy jak tam sekcję nazwałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To chyba to samo co wprowadzenie w sekcji port-forward przez luci ? Bo jeśli tak to próbowałem. Z tego co poszukałem to podobno fw4 działa tylko między WAN a LAN i taki wewnętrzny port-forward w ten sposób nie zadziała - może źle poustawiałem te zone`y ?

4

Taż działa lokalnie, np.

config redirect
    option src 'lan'
    option proto 'tcp'
    option dest_port '80'
    option src_dport '8080'
    option dest_ip '192.168.1.1'

to przerzuca port http na 8080.

5

To faktycznie działa ale tylko w obrębie tego samego hosta - ja muszę ruch przerzucić na inne ip.

6

To wróć do drugiego posta i zrób sobie ten redirect, przecież ci napisałem

7

Poszlo po dodaniu masquarading na zone smile nie wiem czy tak trzeba ale wszystko działa poprawnie smile

8

Ehh i niestety w pierwszym poście uprościłem sprawę - okazuje się że potrzebuję to przekierowanie VPN -> LAN i teraz mi niestety nie działa :-( Pewnie to jakiś problem wokół ZONE ale już chyba spróbowałem wszystkiego.

9

Dwie rzeczy: zezwalasz na forwarding VPN<>łan o ile żony nie mają takiej domyślnej polityki oraz zrobisz przekierowanie.