1 (edytowany przez chris.t4e 2025-03-09 21:01:07)

Temat: Migracja odwróconego proxy z nas do routera

Witam.
Chcąc mieć dostęp ze świata do paru urządzeń w domu, postanowiłem utworzyć odwrócony proxy, wygenerować certyfikaty, z głównej domeny wydzielić sub domeny i przekierować je do mojego Synology NAS, zgodnie z założeniem. Wszystko udało się spiąć, a jedynym powodem, dla którego postawiłem proxy na NASie, była dla mnie łatwość konfiguracji i uruchomienie.

Zamysł jest taki, że chciałbym tę konfigurację przenieść na główny router z OW na pokładzie: niestety nie mam wiedzy, jak to poprawnie wykonać. Jedynie co zrobiłem, to zainstalowałem na routerze NGINX, ale dalej utknąłem: nie wiem, jak mam poprawnie skonfigurować i uruchomić. Jak trzeba, z routerem sobie rozmawiamy po ssh, ftp i luci.
Dodam, że NAS pracuje jedynie jako magazyn; wszystkim oprócz proxy, zajmuje się router.
Proszę o wskazówki, czy podpowiedzi.
PS: Mój duckduckgo proponuje mi rozwiązania, które niekoniecznie są dla mnie zrozumiałe smile

Dziękuję.

2

Odp: Migracja odwróconego proxy z nas do routera

nginx to nginx, jeżeli masz tam działającą konfigurację to ją przerzuć na openwrt i też powinno działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie: w NASie są dwa miejsca, które musiałem skonfigurować: certyfikaty są w zakładce 'BEZPECZEŃSTWO', odwrócony proxy w 'PORTAL LOGOWANIA'; nie wiem, gdzie jedno i drugie umieścić w routerze i spiąć razem...

4

Pojęcia nie mam o czym piszesz odnośnie NAS'a. Ja tylko mówię to przerzuceniu konfiguracji ngxina, a co dalej masz w tym  nasie to już kompletnie tego nie wiem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Twoje "zakładki" najprawdopodobniej odwołują się do ustawień gdzieś np. /etc/nginx
Szukaj plików konfiguracyjnych nginx'a na swoim NASie. A jak nie to mnóstwo poradników na temat reverse proxy jest. Do tego jeszcze chatGPT.