1 (edytowany przez inteliboy 2025-03-07 13:51:11)

Temat: Offloading PPPoE na OpenWRT

Cześć,

Chciałem zapytać się mądrzejszych o to czy jest technicznie możliwy offloading PPPoE na urządzeniu z OpenWRT. Już mówię co przez to rozumiem.

Mam internet po skrętce z autoryzacją przez PPPoE. Chciałbym wykorzystać coś pokroju mocnych NanoPI R5C / Radxa E52C, żeby to urządzenie zajmowało się autoryzacją i dekapsulacją przez PPPoE a do głównego, słabszego, routera przekazywało po DHCP IP od ISP.

Wiem, że mogę po prostu podpiąć spiac oba urzadzenia WAN - LAN - WAN albo po prostu zmostkować, ale chcialbym miec na routerze WiFi IP od ISP zamiast lokalnego.

ChatGPT mówi, że niby się da zrobić taką konwersję z PPPoE do DHCP i za pomocą relayd na OpenWRT przekazać routerowi z WiFi po DHCP IP od ISP, ale coś mu nie wierzę.

Od razu mówię, że nie chcę wymieniać routera WiFi i na razie to zapytanie teoretyczne przez ewentualnym zakupem w/w urządzeń.

Z góry dzięki za odpowiedzi smile

2 (edytowany przez ambrozy5 2025-03-09 12:17:48)

Odp: Offloading PPPoE na OpenWRT

Dynalink wr-36 ten co ja mam to z obrazem nss sobie w npu wszystko ogarnia. Tak przeglądalem to bodaj nawet na starsze qualcomy też to uruchomili ale teraz przeniosą wsio na dsa i trzeba będzie poczekać. Bpi r4 też ma pppoe offload więc na reszcie filogiców trzeba by pogmerać. Albo x86 i masz wywalone,  temu ja na x86 mam router bo to zawsze działa.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

a tak się zapytam   bo też mam Dynalink wr-36   na obrazie Cezarego  ile mogę liczyć na wan pppoe ?

4

cyniu88 napisał/a:

a tak się zapytam   bo też mam Dynalink wr-36   na obrazie Cezarego  ile mogę liczyć na wan pppoe ?

650 idzie,  ale powinien więcej.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

inteliboy napisał/a:

...Mam internet po skrętce z autoryzacją przez PPPoE. Chciałbym wykorzystać coś pokroju mocnych NanoPI R5C / Radxa E52C, żeby to urządzenie zajmowało się autoryzacją i dekapsulacją przez PPPoE a do głównego, słabszego, routera przekazywało po DHCP IP od ISP.

ambrozy5 napisał/a:

Dynalink wr-36 ten co ja mam to z obrazem nss sobie w npu wszystko ogarnia....

autorowi nie chodzi o wybór routera, tylko czy można zrobić samą autoryzację i dekapsulację PPPoE na jednym urządzeniu, ale żeby adresy IP szły na inne urządzenie smile

"Tradycyjny router" robi autoryzację itd  i dostaje adres IP na porcie WAN, a tu chodzi o to, żeby sam adres IP od ISP podał dalej.

Jeśli chodzi o sprzęt to blisko Gigabita jest ten żałosny R6220 z HW Flow offloading.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6 (edytowany przez inteliboy 2025-03-11 23:06:04)

mar_w napisał/a:

autorowi nie chodzi o wybór routera, tylko czy można zrobić samą autoryzację i dekapsulację PPPoE na jednym urządzeniu, ale żeby adresy IP szły na inne urządzenie smile

Dziękuje. Jest dokładnie tak jak piszesz smile

EDIT:
OK. Udało się osiągnąć zamierzony cel. Ponizszy config dedykowany połączeniu PPPoE i osobom ze stałym publicznym IP, wiec jesli ktos ma zmienne IP to musi sobie pozmieniac sztywne wartosci na zmienne ktore bedzie sobie skad potrzeba zaczytywal po poczatkowym polaczeniu przez pppoe.

#ustawiamy WAN na pppoe, login i haslo

uci set network.wan.proto=pppoe 
  uci set network.wan.username="xxxxxxx"
  uci set network.wan.password="xxxxxxx"

#musimy ustawic na lan publiczne IP od ISP by dnsmasq mogl ustawic po DHCP IP z tej samej podsieci
 #maska taka a nie inna potrzebna tylko do tego, zeby dnsmasq nie płakał, ze za mala pula adresow

uci set network.lan.ipaddr="xxx.xxx.xxx.21" 
  uci set network.lan.netmask="255.255.255.0" 

#publiczne IP w moim przypadku konczy sie na .21 wiec taki ustawiam start adresacji po DHCP i ustawiam limit na 1 bo chce   tylko to jedno IP po DHCP. pozostale opcje dhcp to odpowiednio maska taka jaka od ISP, brama taka jak od ISP oraz dwa  serwery DNS jak od ISP. 

uci set dhcp.lan.start='21'
  uci set dhcp.lan.limit='1'
  uci add_list dhcp.lan.dhcp_option='1,xxx.xxx.xxx.xxx'
  uci add_list dhcp.lan.dhcp_option='3,xxx.xxx.xxx.xxx'
  uci add_list dhcp.lan.dhcp_option='6,xxx.xxx.xxx.xxx,xxx.xxx.xxx.xxx'

#potrzebujemy skryptu ktory bedzie ustawial przekazanie adresu IP od ISP z pppoe przy uruchomieniu polaczenia pppoe lub jego wznowienia. skrypt ten robi cała magię. kasuje IP od ISP z interfejsu pppoe. ustawia proxy arp na interfejsie lan. ustawia trasy. zamiast xxx.xxx.xxx.xxx trzeba ustawic IP od ISP takie jakie ustawilismy jako IP dla interfejsu lan wczesniej.

cat << 'EOF' > /etc/hotplug.d/iface/99-pppoe-reconnect
#!/bin/sh
[ "$INTERFACE" = "wan" ] || exit 0
[ "$ACTION" = "ifup" ] || exit 0

ip addr flush dev pppoe-wan
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/br-lan/proxy_arp
ip route add default dev pppoe-wan
ip route add xxx.xxx.xxx.xxx/32 dev br-lan

exit 0
EOF

#ustawiamy powyzszy skrypt jako wykonywalny

chmod +x /etc/hotplug.d/iface/99-pppoe-reconnect

#zapisujmemy zmiany w konfigu co bedzie skuktowalo utrata polaczenia ze sprzetem ale od tej pory po restarcie i wpieciu kabelka z portu LAN do docelowego routera router ten dostanie po DHCP config od ISP.

uci commit