Temat: OpenWrt na Cudy WR1300 - zapłacę za korepetycje -> VPN na Swanctl

Poszukuję osoby która zrobi mi zdalne ODPŁATNE szkolenie z konfiguracji Strongswan (swanctl) - połączenie IPSEC (zza NATu) na OpenWRT do PFSense. Jetsem newbie i 3 dni walczyłem, o to co udało mi się osiągnąc:
- sprzęt: Cudy WR1300 z OpenWRT wersja 22... (udostepniona przez producenta) oraz wersja 24 (z oficjalnej strony).
- udało mi się zestawić połączenie na wersji 22 do PFSensse, ale zaden pakiet nie przechodził (na wersji 24 nie do końca udsało mi sie poprawnie skonfigurować usługi wiec tunel jesli wstawał to uruchamiany ręcznie)
- nie do końca ogarniam nawet jakie pakietu i usługi powinny byc doinstalowane do gołego OpenWRT. (ipsec? charon? swanctl)
- szczegóły techniczne: OpenWRT zza NAT, IKEv2, mode: tunnel
- po wyłączeniu masquarade na WAN OpenWRT tunel działał poprawnie (przechodziły pakiety, pingi).
problemem było więc na 99% konfiguracja firewalla, ale nie dałem rady.

Niestety na ten momet zaorałem działający system (bo za duzo nagrzebałem przy firewallu) i jak wrzuciłem ponownie zapisana konfiguracje /etc/config/ipconfig - to juz nie łączy mi tunel. wywala błąd o brakującym vici ale nie wiem jaki pakiet i usługę mam zainstalować.

No wiec szukam kogos kto za milion cebulionów siądzie ze mną na AnyDesku, skonfiguruje mi to połączenie pokazując co i jak robi, jakie pakiety są niezbędne i jak je uruchomic/skonfigurować.