Temat: wyłączenie konsoli na ttyS0

Mam taki problem, że po podłączeniu np. telefonu do pierwszego portu szeregowego nie mogę się z nim połączyć. Podobnie z innymi urządzeniami. Na ttyS1 działą OK. Teraz dopiero skojarzyłem, że to pewnie przez to, że na pierwszym porcie jest konsola systemowa. Czy można to w jakiś łatwy sposób wyłączyć? Na razie znalazłem sposoby z kompilacją jądra ale one chyba na amen wyłączają no i dochodzi problem z ponowną kompilacją.
Czy ktoś może przerabiał ten temat?

2

Odp: wyłączenie konsoli na ttyS0

Bootloader - tego nie zmodyfikujesz. Jądro - bez kompilacji też nie. /etc/inittab - tam możesz zaremować ttyS0, może wystarczy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=1767

Tu masz odpowiedź na Twoje pytanie.
Tak jak Cezary wspomniał trzeba edytować plik inittab. U mnie ten sposób działa.

Przy okazji zadam pytanie:

Czy można w jakiś sposób przypisać nazwę urządzenia do konkretnego identyfikatora danego urządzenia.
Mam przez USB podpięty modem gsm a więc ttyUSB0 oraz ttyUSB1. Do tego podpinam jeszcze konwerter RS485-USB i pojawia się kolejne urządzenie ttyUSB2. Problem pojawia się gdy uruchomię system ponownie, wówczas nazwy portów ulegają zmianie.

Czy jest na to sposób aby nazwę dla konkretnego urządzenia przypisać na stałe?

4

Nie ma, trzeba sobie skrypcik napisać który będzie linki symboliczne robił. Był tu wątek i tym.

5

Potwierdzam, zakomentowałem linijkę i działa.

6 (edytowany przez p4trykx 2011-11-21 22:19:29)

Podkusiło mnie podłączyć do obu portów szeregowych Asusa WL-500W przejściówki 1-wire. Zakomentowałem w /etc/inittab to co poprzednio. Jeśli włączę zasilanie 1-wire po uruchomieniu OpenWrt to wszystko działa OK. Jednak jeśli podczas uruchamiania mam podłączony układ przejściówkę(DS2480B) do portu szeregowego /dev/ttyS0 to router nie wstaje. Podejrzewam, że DS2480B dostaje wyjście z konsoli i coś tam odpowiada i robi się kaszana. Ciekawe tylko czy na poziomie CFE czy później przy ładowaniu jądra.
Pewnie da się z jądra wyrzucić wypisywanie na konsolę.
Czy jest jakiś sposób, żeby poznać co się dzieje, może się podepnę pod TXa ttyS0 i zobaczę co się tam dzieje.
EDIT
Znalazłem taką poradę.

...to stop the kernel spit out infos on the serial line he needs to add something like "console=/dev/null" to the kernel command line though.

Niebardzo jednak wiem jak to zrobić. Ponoć zmiana w configu kernela nic nie daje https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=30591

CONFIG_CMDLINE="console=ttyS0,38400 rootfstype=squashfs,jffs2"

7

Chciałbym donieść, że zmiana pliku configa jądra wyłącza konsolę. Plik config-2.6.32 znajduję się w katalogu

/backfire/target/linux/brcm47xx/

Przy czym brcm47xx zastępujemy odpowiednio do własnego routera.

Niestety to nie rozwiązało problemu do końca. Router czasami przy starcie wchodzi chyba w tryb "serwisowy"
Podłączyłem się pod ttyS0 kablem i takie coś dostaję

CFE version 1.0.37 for BCM947XX (32bit,SP,LE)
Build Date: �|  7�� 26 16:41:16 CST 2007 (root@localhost.localdomain)
Copyright (C) 2000,2001,2002,2003 Broadcom Corporation.

Initializing Arena
Initializing Devices.
et0: Broadcom BCM47xx 10/100 Mbps Ethernet Controller 3.90.23.0
rndis0: Broadcom USB RNDIS Network Adapter (P-t-P)
et1: Broadcom BCM47xx 10/100 Mbps Ethernet Controller 3.90.23.0
CPU type 0x29006: 264MHz
Total memory: 33554432 KBytes

Total memory used by CFE:  0x80800000 - 0x8089B840 (636992)
Initialized Data:          0x808319B0 - 0x80834090 (9952)
BSS Area:                  0x80834090 - 0x80835840 (6064)
Local Heap:                0x80835840 - 0x80899840 (409600)
Stack Area:                0x80899840 - 0x8089B840 (8192)
Text (code) segment:       0x80800000 - 0x808319B0 (203184)
Boot area (physical):      0x0089C000 - 0x008DC000
Relocation Factor:         I:00000000 - D:00000000

Device eth0:  hwaddr 00-18-F3-D9-EE-A7, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
        gateway not set, nameserver not set
Automatic startup canceled via Ctrl-C
CFE> 

Natmiast czasami startuje dobrze

Device eth0:  hwaddr 00-18-F3-D9-EE-A7, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
        gateway not set, nameserver not set
Null Rescue Flag.
Reading :: TFTP Server.
Failed.: Timeout occured
Loader:raw Filesys:raw Dev:flash0.os File: Options:(null)
Loading: .. 4092 bytes read
Entry at 0x80001000
Closing network.
Starting program at 0x80001000

Ciekawe czy dałoby się to jakoś wyłączyć przez opcje w nvram ale jednocześnie nie rezygnować z trybu failsafe przez naciśnięcie przycisku reset przy włączeniu zasilania.

8

To jest bootloader, zawsze nasłuchuje na konsoli. Musiał byś przekompilować i zmienić go.

PS. A urządzenie to? Jak asus to masz tam drugą seial.

9

To asus WL-500W ma dwa porty szeregowe ale ja chciałem oba wykorzystać. Zlutowałem już płytkę z 2 DS2480B. Jeśli chodzi o bootloadera to może ma on jakąś opcje wyłączenia nasłuchu bez kompilacji. Jest przecież coś takiego jak boot_wait może to wyłączyć? Przeglądałem też zawartość nvram show ale niczego co mogłoby wyłączyć konsolę nie widzę.

Jest jeszcze opcja hardwareowa podpiąć się pod diodę PWR albo WLAN i rozłączać jeśli jest zgaszona. Asus niestety nie ma wolnych wyjść GPIO sad

10

Nie ma takiej opcji.

Nie zakładaj że producent chciał to zrobić uniwersalnie - nie to tego ten serial został stworzony.

11

Witam

Robie kompilacje na ramipsa i botloader wlacza tftp serwer przy nacisnieciu reset, i niby da sie wlaczyc tryg failsafe. Nie podlaczalem sie do rs ostatnio ale w konsoli nic nie moge zrobic - jedyne to co mozna zrobic podczas bootowania to poczekac na tftp serwer. Terminal niereaguje na wybor opcji. Chcialbym sie polaczyc normalnie przez ethernet podczas zalaczenia failsafe i moc normalnie operowac na konsoli w tym trybie. Czy ktos wie jak to zmienic, tak aby dzialalo to jak np na 1043ND.

Pozdrawiam

12

Napisz jeszcze raz to. Co Ci nie działa? failsafe?

13

Czesc,
1) w boot-loaderze w ramipsie jest mozliwosc podlaczenia sie do rs i obserwowania co sie dzieje podczas bootowaniw (tak to u mnie dziala)
2) proba wybrania opcji bootowania w pierwszych 2s przez podlaczony terminal do RS nie reaguje
3) wejscie do trybu failsafe (tylko na ekranie) realizuje sie poprzez to ze podczas startu wciska sie przycisk reset
4) proba wydania jakiej kolwiek komendy z klawiatury nie dziala tak samo jak wybor opcji przy bootowaniu jest ich od 0 do 9 - poprostu nie przyjmuje polecen z klawiatury poprzez terminal wpiety do RS - adaptery mam 3 i dzialaja na innych routerach z platforma ar71xx.
5) chcialbym tryb failsafe tak w u-boocie zmienic zeby mozna bylo sie do niego podlaczyc telnetem tak jak w ar71xx, w ramipsie np openwrt fon20n nie ma takiej mozliwosci. Zalaczanie trybu failsafe poprzez szybkie wciskanie klawisza reset na routerze dziala bo miga szybko 1 LED (fakt ze nie podlaczalem terminala do RS teraz i nie widze co sie dzieje w systemie)
6) chcialbym przekierowac konsole, ktora pojawia sie przez RS na telnet w u-boot i zachowac serwer tftp w u-boot w ramipsie to u-boot 1.3 dla ramipsa.

Pozdrawiam.

14

1/2/3/4/6 I niby jak chcesz to zmienić? Masz innego bootloadera żeby tam wgrać?
5. Failsafe w AA dla ramipsa jest niekompletny - brak było resetu switcha jak już, wybrania interfejsu eth0 itd. Poprawili to dopiero w obecnym trunku, ale zmiany w trunku mają się obecnie nijak do AA. A jak to ma być dla fonery 2n to kompletnie nie wiem, nie bawiłem się tym urządzeniem.

15

roblad napisał/a:

2) proba wybrania opcji bootowania w pierwszych 2s przez podlaczony terminal do RS nie reaguje

A pewien jesteś, że dobrze się wpiąłeś? Skoro Ty coś wysyłasz, a nie ma na to reakcji, to może nie tam gdzie trzeba wpiąłeś sygnał TX od swojego adaptera?

16

pepe2k napisał/a:
roblad napisał/a:

A pewien jesteś, że dobrze się wpiąłeś? Skoro Ty coś wysyłasz, a nie ma na to reakcji, to może nie tam gdzie trzeba wpiąłeś sygnał TX od swojego adaptera?

To juz przerabialem, byla tam sztuka z rezystorem do  + zeby wogole cos bylo widac na OpenWrt wiki dot NS-1500n jest to opisane, napisalem ze mam 3 rozne adaptery na 2 roznych kosciach (2 adaptery ta sama kosc wyzsza wersja softu). Napisalem za poprawnie dziala na innych platformach.
Probowalem i na linuxsie i na 7 i bezposrednio z laptopowego RS zmienialem predkosc transmisji - jakis tydzien walki, nigdzie odpowiedzi - male info tu:
http://www.omnima.co.uk/forums/index.ph … -the-uart/

17

Witam,

Skompilowalem tego nowego trunka na AA , jeszcze nie testowalem, ale jak znajde chwilke to zobacze co wyszlo.

18

roblad napisał/a:
pepe2k napisał/a:
roblad napisał/a:

To juz przerabialem, byla tam sztuka z rezystorem do  + zeby wogole cos bylo widac na OpenWrt wiki dot NS-1500n jest to opisane, napisalem ze mam 3 rozne adaptery na 2 roznych kosciach (2 adaptery ta sama kosc wyzsza wersja softu). Napisalem za poprawnie dziala na innych platformach.
Probowalem i na linuxsie i na 7 i bezposrednio z laptopowego RS zmienialem predkosc transmisji - jakis tydzien walki, nigdzie odpowiedzi - male info tu:
http://www.omnima.co.uk/forums/index.ph … -the-uart/

Inaczej zadam pytanie - czy OpenWrt reaguje na to co wpisujesz w konsoli? Problem dotyczy tylko U-Boota czy w ogóle nie ma reakcji na to co wysyłasz?

19

roblad napisał/a:

Witam,

Skompilowalem tego nowego trunka na AA , jeszcze nie testowalem, ale jak znajde chwilke to zobacze co wyszlo.

Ehm. To trunka czy AA smile

20

Witam,

Nie ma reakcji na to co wpisuje, moge tylko obserwowac, transmisja jest bo sprawdzalem sygnaly do rs sa wysylane ale nie przyjmuje nic ten moj board - gdzies znalazlem ze ktos mial to samo to bylo ponad rok temu i nie pamietam gdzie. Generalnie dziala tylko tftp. jak kolega chce sie przyjrzec temu u-bootowi to bardzo bede wdzieczny. http://wiki.openwrt.org/toh/edimax/ns-1500n. generalnie myslalem ze jest tak samo jak TPlinku 741nd i zabawa z rezystorami do tx, ale sprawdzilem niemal od 500omow do 10k. Nie bylo reakcji - cos jest schrzanione da sie sterowac RS ale consola nie reaguje. Tu na forum tego ponizej mozna znalezc 1 post gdzie strasznie sie 1 koles burzy ze nie moze nic zrobic przez konsole, na co autor powiedzial, ze od jakiejs wersji AA 26... zostalo to wylaczone itd. http://www.omnima.co.uk/store/catalog/M … 16180.html

21

Cezary napisał/a:
roblad napisał/a:

Witam,

Ehm. To trunka czy AA smile

24 byla - percepcja wysiadla bo piwo sie skonczylo :-) - oczywiscie trunk, ale jeszcze nie wgrywalem, musze miec chwilke, i skonczyc pare innych taskow, ktore se zapodalem :-) a jeszcze duza impreze rodzinna w domu organizuje w sobote to leb zalatany :-)

22

roblad napisał/a:

Nie ma reakcji na to co wpisuje, moge tylko obserwowac, transmisja jest bo sprawdzalem sygnaly do rs sa wysylane ale nie przyjmuje nic ten moj board

I właśnie dlatego uważam, że albo źle się podłączyłeś, albo ewentualnie masz uwalone GPIO od RX na płytce. Prześledź sobie ścieżki od RX i TX, zlokalizuj GND, może w opisie coś jest zamienione, albo brakuje np. informacji, że trzeba gdzieś jakąś zworę dodać, żeby uruchomić RX po stronie routera.

23

Czasami się zdarza że pinu od tx/rx nie są fizycznie podłączone i trzeba mostki na płycie robić. Może tak jest u Ciebie?

24

Cezary napisał/a:

Czasami się zdarza że pinu od tx/rx nie są fizycznie podłączone i trzeba mostki na płycie robić. Może tak jest u Ciebie?

Wszystko zostalo przecwiczone oba ida bezposrednio do procka nie ma nic po drodze - tam jest problem z mostkiem R od + i trzeba bylo zrobic rezystor zeby rx dostal napiecie ale to transmisja do konsoli "1K resistor between RX and 3.3V" od konsoli do procka nic nie reaguje na wysylane zadania choc pokazuje ze transmisja jest, brak jest odpowiedzi - nie wiem co morze byc, moze faktycznie uwalony ale tak juz musial byc zlozony bo piny sam wlutowywalem i robilem hotairem, takze bez przegrzania czegokolwiek - moze ten typ tak ma albo u-boot tak jest zrobiony ze reaguje tylko na komendy przyjmowane z GPIO 12 - przycisk , ktory jest tam tylko 1 -reset.