Temat: Jak poprawić jakość rozmów VoIP w sieci Netia?

Cześć,
mam problem z telefonem internetowym. Dostawcą jest Netia.
Kiedy mamy połączenie/rozmowę po krótkim czasie rozmowa jest przerywana. Tak jakby zanikał sygnał, później wraca.
Reklamowaliśmy sytuacje do firmy internetowej, która nas obsługuje .Dostaliśmy taką odpowiedź:

Poniżej analiza działu technicznego Netii z połączeń, które zostały losowo zweryfikowane:

"Tak wygląda statystyka dla strumieni RTP: błędy, delta 1000-12000 ms, utraty pakietów i kosmiczne wartości czasów – ale patrząc na mtr do podkładu już widać problem sieciowy/podkładu – obecnie max 647ms.
W odsłuchu przypadkowego połączenia przerwy, zaniki głosu, po kilkanaście sekund, utraty komunikacji (Destination Port unreachable – Port unreachable).
To powinno być wystarczające dla zobrazowania problemów z siecią LAN / podkładem."

Przeprowadzona weryfikacja wskazuje na problemy z Państwa siecią wewnętrzną (duże opóźnienia, straty pakietów), co jest niekorzystne przy połączeniach VoIP w czasie rzeczywistym.

Co możemy zrobić , aby poprawić jakość rozmów, aby nie przerywało połączeń..?

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Jak poprawić jakość rozmów VoIP w sieci Netia?

Model rutera musze sprawdzić, ale nie wiem jak sprawdzić jaka wersje ma openwrt..?

3

Wyświetla się po zalogowaniu przez ssh lub do gui, do luci, na samym dole ekranu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Na pewno nie mam openwrt.
Nikt nic nie robił w sprawie zaników rozmów .Chciałbym to rozkminić , ale nie jestem informatykiem.
Może jakiś wzmacniacz sygnału wifi, jeżeli czasy o których pisze Netia są tak długie..?

5

Złe forum wybrałeś na to pytanie. Nie zajmujemy się tu takimi rzeczami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.