1

Temat: router do akademika

Witam,
Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale szukam niedrogiego routera dla córki do akademika.
Router ma obsługiwać WIFI5, którego zasięg nie musi być duży jak to w akademiku (kilka m²)  i musi działać stabilnie, bo córka ma dużo wykładów online.

2

Odp: router do akademika

Xiaomi AX3000T. WiFi6, nie jest duży, tani, działa dobrze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

AX3000T mam w domu (150m², 2 kondygnacje) i sprawuje się świetnie, więc wiem że to dobry i tani wybór, ale do pokoiku 12m2 to raczej myślałem o taniej używce WIFI5, i niekoniecznie musi mieć możliwość wgrania openwrt.

4

Czyli ma być dobry bo tani smile
R6220 za 50pln można wyrwać na przykład...

5

Za tyle to sam sprzedam, został mi gdzieś jeszcze jeden.

6

Cezary napisał/a:

Za tyle to sam sprzedam, został mi gdzieś jeszcze jeden.

Jak z przesyłką, to jestem zainteresowany

7

Bez przesyłki. Z przesyłką to realny koszt routera by wyszedł 30zł.

8

Od biedy ze zwykłego smartfona można zrobić hot-spota.
Chcesz używany router to kupujesz używany. Na portalach jest sporo używanych routerów z WIFI5.
Router jak router, bo dla jednego klienta, który prowadzi tylko transmisje online to moim zdaniem wystarczy WIFI4.

Nawet taki dziadek mr3420v2 działa stabilnie przy transmisji online z jednym klientem.
Przy transmisji online wąskim gardłem jest prędkość i stabilność łącza internetowego.

Z tego co tu ludzie piszą o R6220 to ja bym raczej nie brał.

9

Focus napisał/a:

Chcesz używany router to kupujesz używany. Na portalach jest sporo używanych routerów z WIFI5.
Router jak router, bo dla jednego klienta, który prowadzi tylko transmisje online to moim zdaniem wystarczy WIFI4.

Nawet taki dziadek mr3420v2 działa stabilnie przy transmisji online z jednym klientem.
Przy transmisji online wąskim gardłem jest prędkość i stabilność łącza internetowego.

Do smartfona to raczej ethernetu w akademiku nie podepnie big_smile , prawdopodobnie WIFI4 wystarczy , bo ja nawet nie wiem jaka tam w gniazdku jest przepustowość, ale ze względu że to akademik i w każdym pokoju inna sieć wifi to chciałem, aby miała dualband 2,4 i 5Ghz, więc jak WIFI4 to tylko AGN

10

gwidon napisał/a:

Do smartfona to raczej ethernetu w akademiku nie podepnie big_smile , prawdopodobnie WIFI4 wystarczy , bo ja nawet nie wiem jaka tam w gniazdku jest przepustowość, ale ze względu że to akademik i w każdym pokoju inna sieć wifi to chciałem, aby miała dualband 2,4 i 5Ghz, więc jak WIFI4 to tylko AGN

W smartfonie to już jest internet, więc nie ma czego podpinać do gniazdka. Robisz tylko hot-spota w smartfonie.
Nic nie pisałeś o tym, że chcesz podłączyć router do gniazdka internetowego.
Zaraz się okaże, że znowu chodzi o eduroam lub internet z gniazdka ma jakieś ograniczenia o którym nie wiemy.

Ktoś tą siecią zarządza, więc udaj się lub córka do administracji akademika z zapytaniem o możliwości podłączenia się pod gniazdko i jaka tam jest prędkość.
Dowiesz się więcej uderzając do źródła dostawcy internetu.

11

gwidon napisał/a:
Focus napisał/a:

jak nie podepniesz jak podepniesz :E karta eth na usb i usb otg włączyć we funkcjach i śmiga jak dziki , sam tak czasem używam jak mi się nie mam lapka pod ręką a potrzebuję coś na wysokości na hali szybko skonfigurować, karta to jakaś z ali usb-c do gbit na realteku.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

12

rozumiem, że i internat tam ma na kablu? Do pracy/nauki to jak jest możliwość to zawsze lepszy kabel niż wifi, zwłaszcza w zbiorowisku gdzie pewnie będzie duże zaszumienie. 2.4GZ raczej będzie nieużywalne.
Jak ma laptopa bez rj45 to karta na usb lub stacja dokująca, np Dell WD15 można już kupić za grosze.
WIFI jak już to tylko 5GHz lub 6GHz

13

Internet jest w gniazdku ethernet, więc tak, o kablu.
Co do smartfona to internet mobilny jest niestabilny i drogi, więc odpada. Dodatkowa karta ethernetowa na usb to koszt routera i zresztą mija się z celem żeby robić ze smartfona telefon stacjonarny z kablem do ethernetu big_smile
Do tej pory córka uzywała starego lapka z ethernetem 100M. ale kupiłem jej "pod choinkę" tablet Redmi Pad Pro i potrzebuje router z Wifi do niego.
Co do zabezpieczeń ethernetu w akademiku to tylko trzeba zgłosić adres MAC urządzenia, które będzie podpięte do gniazdka (ma zgłoszony mac laptopa, wiec można go sklonować w routerze ub ponownie zgłosić nowy w administracji - to nie jest problem).
Poszukam więc jakiejś uzywki WIFI5 skonfiguruję jej i wyślę, bo doszedłem do wniosku, że nie warto na jedno urządzenie i 12m² inwestować w lepszy sprzęt.
Pozdr.

14 (edytowany przez gwidon 2025-01-09 09:50:00)

Rozważam też opcję modernizacji sprzętu w domku i przekazanie córce tego AX3000T.
Czy warto zamieniać w domu Xiaomi AX3000T na np Xiaomi BE3600, czy raczej nie iść w tę stronę i sobie odpuścić modernizację skoro AX3000T sprawuję się dobrze. Mam światłowód 700/200 Mb/s.

15

Pod względem OpenWRT to raczej nie iść... Bo chyba daleka droga ,żeby to było obsługiwane , tam jest jakiś IPQ5312 czy coś takiego, do tego wsparcia nie ma ( a jak nie ma to daleka droga ,żeby było dodane , tak jak dla IPQ5018).

16

Ok, dzięki za info, na co ewentualnie można by wymienić tego AX3000T i czy w ogóle warto?

17

Za 100parę złotych które kosztuje AX3000T to nie warto. Pewnie że możesz kupić obecnie jakiś wydajny sprzęt z BE ale nie będzie to kosztowało stówki, a i tak pewnie nic na tym nie zyskasz jak nie wymienisz klientów na BE, nie zmienisz łącza na szybsze i nie zmienisz sieci w domu z gigabita na więcej.

18

Cezary napisał/a:

Za 100parę złotych które kosztuje AX3000T to nie warto. Pewnie że możesz kupić obecnie jakiś wydajny sprzęt z BE ale nie będzie to kosztowało stówki, a i tak pewnie nic na tym nie zyskasz jak nie wymienisz klientów na BE, nie zmienisz łącza na szybsze i nie zmienisz sieci w domu z gigabita na więcej.

I teraz wszystko jasne, pozostaje więc szukać taniej dwuzakresowej używki dla córki.
Dzięki wszystkim za pomocne wskazówki.

19

albo jakiś fajny repeater smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

20 (edytowany przez gwidon 2025-01-09 12:28:04)

ambrozy5 napisał/a:

albo jakiś fajny repeater smile

A czy np. TP-Link Mercusys ME30 WiFi Repeater Dual-Band będzię działał jako router wifi, a ten wbudowany lan będzię jako wan?
EDIT:
Fajny, mały i wydajne wifi, ale już widzę, że wąskim gardłem jest właśnie ten port RJ45 10/100 Mb/s sad

21

A to juz musisz coś poszukać, jest tego zatrzęsienie. Ja swego czasu kupiłem tego gl.inet ze stopki i jestem bardzo zadowolony.

22 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-09 16:59:07)

gwidon napisał/a:

I teraz wszystko jasne, pozostaje więc szukać taniej dwuzakresowej używki dla córki.
Dzięki wszystkim za pomocne wskazówki.

Oddaj córce Xiaomi ax3000t i kup sobie Cudy wr3000s.

23 (edytowany przez gwidon 2025-01-09 13:28:30)

ambrozy5 napisał/a:

A to juz musisz coś poszukać, jest tego zatrzęsienie. Ja swego czasu kupiłem tego gl.inet ze stopki i jestem bardzo zadowolony.

No 400pln to o 350pln za dużo jak na akademicki router jak dla mnie, więc sorry, ale mnie nie stać na takie ekstrawagancje big_smile
Nawet ten GL.iNet GL-SFT1200 za ok 180 to lekka przesada, gdy AX3000T mogę kupić w okolicach 100pln.

adreskontaktowy napisał/a:

Oddaj córce xiaomi ax3000t i kup sobie cudy wr3000s.

A w czym to on niby jest lepszy, żebym miał go wymieniać i dopłacić drugie tyle?

24

Akademik za złotówkę to i tak zaoszczędzi sporo, pozostaje szukac okazji.

25

ambrozy5 napisał/a:

Akademik za złotówkę to i tak zaoszczędzi sporo, pozostaje szukac okazji.

Za "złotówkę z trzema zerami" wink