Temat: 2 urządzenia w fast roamingu - mt7981 i dziwna negocjacja transferu
Witam, może ktoś może ma taka konfiguracje - powiedzmy 2 podobne urządzenia w jednym SSID i włączony fastroaming, WPA2, do tego platforma mtk7981 (ja mam kilka urządzeń Cudy m3000, ap3000) oraz coś do pomiaru (ja mam lokalny openspeedtest).
Proszę przetestować taką sytuację (ja testuje niestety na komórce ze snapdragonem zestawia sie max na ok 2400/2400, ale wystarczy coś AX np. do 1200):
-włączamy sobie wifi, urządzenie łapie sygnał, najlepiej blisko jednego z urządzeń
-robimy pomiar DL/UL - u mnie powiedzmy wychodzi 1500/1500 w openspeedtescie w przegladarce na komorce
-przechodzimy z zasięgu jednego urządzenia do drugiego
-urządzenie "łaskawie" się z zroaminguje - sprawdzamy np. aplikacją "wifiman"
-przeprowadzamy ponownie test DL/UL
na najnowszych snapshotach jest ...dziwnie, tzn. wifiman pokazuje, że połączenie sie zestawiło, niemniej transfery DL są niskie lub bardzo niskie (80-400 Mb), upload o dziwo jest na ogół w normie.
Jeśli zrestartuje WIFI w komórce i nastąpi renegocjacja połączenia - wszystko wraca do normy transferowej na maksa.
Dajcie proszę znać czy macie coś podobnego, zakładam ze moja komórka może mieć problem, ale cokolwiek nie tak miało być...
Dzięki z góry...
ps. WED/bez WEDu, bridgera wyłączałem, nie ma znaczenia, jest też najnowszy firmware ze snapshotu...