Temat: Operatorzy GSM z ipv6

Mam włączone IPv6 w openwrt, ale ani od play ani od tmobile nie dostaje adresu ipv6 tylko ten wstrętny CNAT i ipv4. Orientujecie się czy w ogóle jest wśród polskich operatorów (na kartę lub konsumencki abonament) taka opcja?

2

Odp: Operatorzy GSM z ipv6

Orange przy apn'ie internetipv6.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki!

4

O ile ci zadziała. U mnie nie chce, ale niektórzy pisali że im przydziela.

5

Zobaczymy, kapryśne telekomy wink

6

Modem LTE w laptopie z kartą Orange (taryfa na kartę), bez problemu działa IPv6 - mam ustawiony APN internetipv6 i protokół 464xlat.

7

Noo, pisałem, są tacy którym działa.

8

Dużo chyba zależy od modemu, bo na starym E3372 (nie-HiLink) nie chciało działać. Na DW5811e jest OK.

9

Cześć, chciałbym odświeżyć temat.

Mam telefon z Androidem (Orange), który dostaje publiczne IPv6 i wszystko na nim działa bez problemu - również dostęp do usług IPv4 (podejrzewam, że dzięki wbudowanemu w Androida 464XLAT).

Mam też router Huawei B818-263 (kupiony w Play, ale z kartą SIM Orange). Ma on dwa APN: internet i internetipv6.

Po przełączeniu na internetipv6 dostaję prefix IPv6 (nie mam pewności czy /56 czy /64).

Komputer po podłączeniu do Wi-Fi z B818 dostaje zarówno adres IPv4, jak i IPv6.

Po ręcznej konfiguracji publicznych DNS-ów IPv6 (odsłoniętych moim skryptem https://github.com/WMP/b818-ui-tools ), komputer dostaje adres IPv6 z prefixem oraz DNS-y, które skonfigurowałem.

Serwery DNS odpowiadają poprawnie, a łączność IPv6 działa.

Problem: brak jakiejkolwiek łączności do IPv4 - zarówno z laptopa, jak i z narzędzi diagnostycznych routera. Wydaje mi się, że Android obsługuje to przez 464XLAT, a mój Huawei już nie.

Moje pytanie:

Jeśli w OpenWRT zainstaluję pakiet 464XLAT (clatd) i ustawię WAN z static address na DHCPv6, to czy komputery w LAN za OpenWRT będą mogły łączyć się również do usług IPv4?

Czy do tego jest konieczne włączenie trybu bridge na B818?

Chcę przejść na IPv6, bo na telefonie w tym samym miejscu wszystko działa szybko, a przy użyciu OpenWRT często muszę czekać na inicjalizację połączenia (pewnie przez tunele Orange z IPv6 do IPv4).