Temat: Sprzęt na potrzeby QOS/SQM
Dzień dobry,
szukam sprzętu do domu na łącze 600Mb/s z obsługą QOS SQM który wyrobi się przy takim łączu.
Czy może ktoś coś polecić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Sprzęt na potrzeby QOS/SQM
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzień dobry,
szukam sprzętu do domu na łącze 600Mb/s z obsługą QOS SQM który wyrobi się przy takim łączu.
Czy może ktoś coś polecić?
NanoPI R4S: https://www.youtube.com/watch?v=t5xuTy1xn64
RK3399 (A72) jest chyba wydajniejszy od RK3568 (A55).
RK3399 (A72) jest chyba wydajniejszy od RK3568 (A55).
Nie ma jakiejś powalającej różnicy:
https://gadgetversus.com/processor/rock … ip-rk3568/
Na początek spróbuję Raspberry Pi 4 którego mam, NanoPI R4S w drodze.
Dziękuję
A czy w OpenWrt są obsługiwane jakieś inne procesory z rodziny Cortex-A72/A73/A75/A76 poza Rockchip'em i Mediatek'iem?
bcm4908/generic, imx/cortexa53, całe bcm27xx, mvebu/cortexa53, mvebu/cortexa72, sunxi/cortexa53
Na stronie GL-iNet podają takie wartości (pierwsza to OpenVPN, druga WireGuard). OpenVPN działa chyba na pojedynczym wątku.
88F3720 97 280 Mbps
IPQ6000 112-120 500-550 Mbps
MT7981A 150 300 Mbps
MT7981B 150 300-355 Mbps
MT7986A 180 900 MbpsMożna to przyjąć za jakiś tam punkt odniesienia.
MT7622A/MT7622B jest trochę wydajniejszy od MT7981B.
Sprzęty doszły, wstępnie przy SQM piece of cake wychodzi:
Pi 4 - 840Mbps
NanoPI R4S - 970 Mbps
sprawdziłem też dwa terminale
Fujitsu Futro s720 - 560 Mbps
Fujitsu Futro s920 - pełny gigabit
Zrób mały opis R4S - jak się sprawuje, co ci nie pasuje, jak wygląda kultura pracy itd.
jak można by zmierzyć realną wydajność sqm na routerze? jak najbardziej zbliżoną do realnego użytkowania ? ostatni qos jaki robiłem to na mietku fast queues i to działało genialnie .
Uruchomić ściąganie w kilkunastu wątkach czegoś wielkiego i jednolitego żeby zobaczyć jak się transfer rozkłada i czy jedno nie zabija innych.
W wolnej chwili postaram się zrobić pełen opis. Jakieś propozycje testów wydajnościowych?
Możesz sprawdzić np z QoSmate: https://forum.openwrt.org/t/qosmate-yet … wrt/207614
jak można by zmierzyć realną wydajność sqm na routerze? jak najbardziej zbliżoną do realnego użytkowania ? ostatni qos jaki robiłem to na mietku fast queues i to działało genialnie .
Uruchomiłem kontener openspeedtest/latest na serwerze podpiętym pod port wan a następnie w pętli test na 6 komputerach klienckich. Transfer rozłożył się mniej więcej po równo. Nie wiem czy ta metoda jest miarodajna.
A czy można wspomóc się NPU na Mediatek'u przy SQM?
W opisie Filogic 860 można znaleźć coś takiego:
The in-chip, MediaTek-designed Network Processing Unit (NPU) provides hardware QoS acceleration and Tunneling Offload Engine for VLAN / PPTP / L2TP / GRE. It works with both Wi-Fi and Ethernet, ensuring full speed performance even when passing data between wireless and wired connections.Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Sprzęt na potrzeby QOS/SQM
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc