1 (edytowany przez drk 2024-12-26 11:08:20)

Temat: TP-Link WR703N z softem od WR710N

Do WR703N na sterydach czyli z 64MB RAM,16MB flash oraz MiFi 17.01 wgrałem openwrt-23.05-snapshot-r24133-33b45c0a0e-ath79-generic-tplink_tl-wr710n-v1-squashfs-sysupgrade z TP-Link WR710N z pomysłem doinstalowania easyconfig. Wgrałem po ssh przez sysupgrade -F -n ,bo bez -F było, że

Device tl-wr703n not supported by this image
Supported devices: tplink,tl-wr710n-v1 tl-wr710n
Image check 'fwtool_check_image' failed.

Upgrade się zrobił i było, że flash completed. Router wygląda, jakby startował normalnie, ale nie dostaję żadnego adresu z DHCP, ręczne jak ustawię IP na 192.168.1.10 to nie pinguje mi się 192.168.1.1 (a zakładam, że taki adres jest domyślnie), przez SSH oczywiście też się nie mogę połączyć. Nie wiem, czy żeby wejść w tryb failsafe to mam zrobić jak dla 703N czy 710N (na operwrt.org są różne sposoby dla tych routerów), ale wygląda, że działa mi ta wersja od 703N, bo dioda led zaczyna migać bardzo szybko co pokrywałoby się z opisem na operwrt.org. Ale do 192.168.1.1 też nie mogę się dobić.

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: TP-Link WR703N z softem od WR710N

1. failsafe mode. Jeżeli nie działa
2. Wgranie softu normalnie przez bootloader
3. uart

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

1. failsafe mode. Jeżeli nie działa

Poprawiłem wpis powyżej. Chyba failsafe nie działa hmm Już po fakcie mnie naszło czy nie powininem wgrać initframs zamiast sysupgrade?

Cezary napisał/a:

2. Wgranie softu normalnie przez bootloader

Normalnie to wgrywam przez sysupgrade, przez bootloader jeszcze tego nie robiłem. Znów na openwrt znalazłem, że robi się to przez TFTP/FTP z kombinacją klient/serwer w zależności od routera. Tylko nie znalazłem, przez co miałbym do tego 703N/710N wgrać. Wiesz może przez co i najlepiej jak krok po kroku?

Cezary napisał/a:

3. uart

Do tej pory udawało mi się nie korzystać z tej metody, bo i lutować może umiem, ale nie jestem fanem, więc zostawiam to jako ostateczną ostateczność wink

Tak przy okazji zapytam, bo mam jeszcze do reanimacji WT3020 i tam namierzyłem gdzie mam przylutować TX/RX, a masę z czego tam mogę najlepiej zrobić?

4

Masa gdziekolwiek, np osłona od USB

Bootloader, tftp: zobacz np https://bkil.blogspot.com/2014/12/tftp- … d.html?m=1 ideologia jest ta sama dla większości tplinkow, może tylko chcieć plik o innej nazwie ale to zobaczysz w ligach serwera tftp czego chce.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Nie mogłem znaleźć momentu w którym TFTP zaskoczy, ale znalazłem jakiś filmik po chińsku, że jak włączę router z wciśniętym przyciskiem to router wejdzie w uboot i powinienem móc wgrać soft przez stronę www i to mi się udało. W stopce znalazłem link do githuba pepe2k, jak to czytasz to  dziękuję smile

Próbowałem w ten sam sposób wgrać soft od 710N, ale efekt był ten sam co poprzednio. Jak więc wgrać soft od 710N do tego mojego 703N?

6

Kombinuję z wgraniem softu od 710N do 703N w różnych kombinacjach i kończy się zawsze tak samo tj. router się uruchamia, ale nie ma adresu 191.168.1.1, ani z DHCP ani ręcznie. Próbowałem wgrać soft od 710N zarówno syspupgrade jaki initframs czy factory kiedy na moim był LEDE 17.01 / Openwrt 19.07 / gargoyle 1.6.2.2 w wersji 8M-16M. Przetrenowałem chyba wszystkie kombinacje zarówno przez sysupgrade jak i przez uboot. Coś więc robię nie tak, a widziałem na tym forum, że się da smile

Routery są sprzętowo bardzo podobne (różni ich chyba tylko jeden port LAN) więc jaki obraz i jaką metodą powinien ruszyć?

7 (edytowany przez nicefile 2025-01-17 22:40:25)

spróbuj obraz od  onion omega . tez ma 16MB
reset gpio 11 led 27 sie zgadza .

btw. obrazu WR710N to ja uzywam do tplink 740v4 z 8MB flash . I tam działa elegancko

8

nicefile napisał/a:

spróbuj obraz od  onion omega . tez ma 16MB
reset gpio 11 led 27 sie zgadza .

zadziałało! Wielkie dzięki big_smile

Próbowałem też wgrać soft z GL Inet 6416, ale z podobnym skutkiem jak z 710N. A ten ruszył, co prawda dopiero za drugim razem, ale jest big_smile

| OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28364-1e079d790a                                 |
 |                                                                           |
 | Build time: 2025-01-19 11:47 UTC                                          |
 | Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl                                     |
 |                                                                           |
 -----------------------------------------------------------------------------
 | Machine: Onion Omega                                                      |
 | Uptime: 0d, 00:02:31                                                      |
 | Load: 2.75 1.13 0.43                                                      |
 | Flash: total: 6.4MB, free: 6.0MB, used: 6%                                |
 | Memory: total: 55.0MB, free: 32.5MB, used: 40%                            |
 | Leases: 0                                                                 |
 | lan: static, 192.168.1.1                                                  |
nicefile napisał/a:

btw. obrazu WR710N to ja uzywam do tplink 740v4 z 8MB flash . I tam działa elegancko

Mój pomysł na aktualizację 703N wziął się stąd, że w innym wątku widziałem, że ktoś wgrał soft od 710N.

PS. Mam świadomość, że to sprzęt wręcz antyczny, ale przynajmniej ze świeższym softem i z mniejszą ilością dziur smile