1 (edytowany przez Fantom 2011-10-08 17:36:04)

Temat: Do czego sluzy /etc/config/vnstat.conf ?

Do czego sluzy plik vnstat.conf w katalogu /etc/config/ i 'jak sie tego uzywa' ? Bo znalazlem tylko, ze to jest cos do backapu, ale nie wiem jak to dziala.

I przy okazji : czy musze wywolywac np w cronie vnstat -u czy robi sie to automatycznie (z demona) zgodnie z ustawieniami w /etc/vnstat.conf ? Domyslam sie, ze zrobi to demon, ale lepiej zrobic w cronie (wieksze mozliwosci konfiguracji) i demon do niczego w sumie juz wtedy nie sluzy ?

Fantom

2

Odp: Do czego sluzy /etc/config/vnstat.conf ?

W /etc/config/ można ustawić interfejs na którym ma słuchać. W nim także można zdefiniować skąd będzie zaciągał bazy ze statystykami po uruchomieniu, oraz potrafi zrobić link automatem linka do baz ze statystykami. A katalogi gdzie to trzyma pobiera z /etc/vnstat.conf.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zainstalowałem vnstat, ale nie chcę żeby liczył w godzinach nocnych. Jest opcja vnstat --disable -i 3g-wan, ale działa tak, że niby tymczasowo nie zlicza (jak sprawdzamy vnstat -u to nic nie doliczył), jednak po ponownym włączeniu vnstat --enable -i 3g-wan robimy update vnstat -u i mamy doliczone dane ściągnięte podczas gdy było --disable. Polecenie /etc/init.d/vnstat stop czy disable też nie działa.

4

Tak, bo bierze dane z interfejsu. Raczej sam sobie odpowiedni mechanizm napisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

/etc/init.d/network restart resetuje dane, ale mam efekt uboczny - znika interfejs 3g-wan, ifup wan nie pomaga trzeba rebootować. Jest inny sposób żeby zresetować te dane?