26

Odp: Easyconfig parę pytań

Dzięki. W takim razie spokojnie poczekam aż nową paczkę wsadzisz do repo przy kolejnej kompilacji openwrt. Mam jeszcze parę uwag, ale to na spokojnie, jak obadam te zmiany smile

27 (edytowany przez tomciu 2025-01-05 07:50:31)

Tak na szybko, co najważniejsze jest. Dzięki.
Teraz uwagi:
- o ile zapamiętywany jest stan wykresu kołowego, to nie działa to dla sortowania. Cały czas po ponownym logowaniu sortuje po nazwie,
- skoro sortowanie po IP jest dodane w aktualnych, to dobrze byłoby je dodać w wszyscy,
- albo źle patrzę, albo nie widzę nigdzie informacji o automatycznym wylogowaniu z easyconfig po okresie bezczynności. Coś jak w bankach na przykład. Teraz jest pięć minut? Można to zmieniać?
- no i ten szybki przełącznik pomiędzy easyconfig a Luci. Chodzi o dodanie w menu usługi w Luci easyconfig, i odwrotnie w easyconfig przełącznika do Luci. Oczywiście jak jest to w miarę proste do zrobienia.

28

tomciu napisał/a:

Tak na szybko, co najważniejsze jest. Dzięki.
Teraz uwagi:
- o ile zapamiętywany jest stan wykresu kołowego, to nie działa to dla sortowania. Cały czas po ponownym logowaniu sortuje po nazwie,

Nie jest, po prostu się rysuje. Akurat się rysuje z bieżących danych, więc jak sortujesz klientów wg czegoś to kółko się rysuje z tych danych.

- skoro sortowanie po IP jest dodane w aktualnych, to dobrze byłoby je dodać w wszyscy,

Nie, wszyscy nie mają (lub mogą nie mieć) adresu IP. To nie jest informacja którą przechowuje, więc tam to nie ma sensu

- albo źle patrzę, albo nie widzę nigdzie informacji o automatycznym wylogowaniu z easyconfig po okresie bezczynności. Coś jak w bankach na przykład. Teraz jest pięć minut? Można to zmieniać?

Menu po lewej na samym dole jest wylogowanie ręcznie. Domyślnie sesja jest na 300s, w easyconfig nie ma możliwości zmiany tego. Gui samo się wyloguje po tych 300s i wróci do okna logowania jak nic nie będziesz robił w gui (w sensie podciągał dane)

- no i ten szybki przełącznik pomiędzy easyconfig a Luci. Chodzi o dodanie w menu usługi w Luci easyconfig, i odwrotnie w easyconfig przełącznika do Luci. Oczywiście jak jest to w miarę proste do zrobienia.

Zapomniałem o tym, też pomyślę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Źle się wyrazilem. Chodzi mi o zapamiętywanie stanu sortowania. W tej chwili easyconfig pamięta, czy mam widoczny lub ukryty ten wykres kołowy, ale nie zapamiętuje jaką opcję sortowania sobie ustawiłem. Dotyczy to filtowania po aktywni i wszyscy. Na przyklad:
- w "aktywni" ustawiam filtrowanie po ip,
- przelączam się na "wszyscy" wybieram pokaż z ostatniego tygodnia,
- wracam do "aktywni" i znowu mam domyślne sortowanie po nazwie,
- wracam do "wszyscy" i znowu pokazuje mi wszytskich

Zapamiętywanie  stanu sortowania zrobiłbym jako ciastko w przeglądarce, nie jako zapis w pliku konfiguracyjnym.

30

To też mogę dorobić.

31 (edytowany przez tomciu 2025-02-08 11:12:47)

Cezary napisał/a:

To też mogę dorobić.

Wrzucisz ostatnie zmiany z githuba do repo?
A przy okazji, czy mógłbyś jeszcze dodac filtr w "Wszyscy" -> "pokaż aktywnych klientów z dzisiaj"
No i grzecznie czekam na tego switcha pomiędzy Luci a easyconfig smile

32

Wrzucone jest od paru tygodni. Ściągnij pakiet z repo i tam to będzie (mimo że wersja pakietu jest ta sama).

33

Hej. Przeczytałem https://eko.one.pl/?p=easyconfig i mam kilka pytań.
Mam sieć Lan / WiFi o nazwie Dom. Chcę utworzyć sieć dodatkową dla IoT z dostępem do internetu.
1. Moja adresacja Lan / WiFi to 192.168.X.X. Oraz VPN 10.19.X.X. Rozumiem, że chcą utworzyć sieć dodatkową IoT muszę użyć innej adresacji np. 176.16.0.1.
2. Powstanie dodatkowa sieć WiFi o nazwie np. IoT która również będzie zajmować jakieś kanały, pasmo. Czy dla sieci IoT mogę wybrać ten sam kanał co dla sieci Dom. Ma to jakieś znaczenie w tym przypadku?. Dalej, jeśli na jednym routerze będę miał 2-3 odrębne sieci 2.4 GHz, to nie pogorszy się ich zasięg, transfer?.
3. Sieć dodatkowa / Izolacja klientów. Oznacza to, że tylko klienci sieci dodatkowej nie będą się widzieć. Czy wszyscy klienci WiFi. 
4. Napisane jest "sieci dodatkowe są izolowane od sieci lokalnej". Chociaż w jednym zdaniu. Na czym ta izolacja polega. Domyślam się że sieci się nie widzą. Ale które sieci WiFi, Lan, są jakieś wykluczenia.
5. W Zakładka "Sieci dodatkowe" mam możliwość "dołączenia - wybrania" portów lan switcha. Nie pamiętam jak dokładnie ta opcja się nazywa, piszę z pracy z pamięci. Załóżmy, że zaznaczę tą opcję dla wybranego portu Lan switcha. Co się wtedy dzieje. Ten port lan również będzie odizolowany od sieci lokalnej i będzie w tej samej sieci co dodatkowa sieć WiFi IoT ?   
6. Po dodaniu sieci dodatkowych w easyconfig, które pliki konfiguracyjne są zmieniane. Na pewno /etc/config/wireless. Chciałbym zobaczyć te pliki przed dodaniem sieci dodatkowej i po, żeby mieć większy obraz sytuacji.
7. Zmiana nazwy z poziomu easyconfig. Który plik konfiguracyjny fizycznie jest edytowany.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

34 (edytowany przez Cezary 2025-02-14 18:18:17)

1. Tak, możesz to wyklikać w easyconfig
2. Jedno radio zawsze jest na jednym kanale. Możesz zrobić kilka sieci, ale wszystkie będą na tym samym kanale. I nie możesz tego zmienić dopóki nie przerzucisz sieci na inne radio
3. Izolacja jest per interfejs i dotyczy klientów bezprzewodowych na danym radiu
4.  Że się nie widzą między sobą i nie ma wykluczenia. O tak zrobiłem firewalla
5. wtedy ten port będzie dla sieci iot a nie będzie miał nic wspólnego z siecią lokalną.
6. wireless/network/firewall/dhcp
7. Nazwy czego?

PS. Ty masz AP - czyli wszystko w lanie. Opcja dodatkowej sieci zakłada obecność wanu i żeby ruch internetowy szedł przez wan.

35

Cezary napisał/a:

7. Nazwy czego?

Chodzi mi o zmianę nazwy podłączonych klientów. "Zmiana nazwy wykonuje to samo co kliknięcie na nazwę urządzenia - pozwala na jego zmianę". W którym pliku konfiguracyjnym nazwa jest zapisywana.

Cezary napisał/a:

PS. Ty masz AP - czyli wszystko w lanie. Opcja dodatkowej sieci zakłada obecność wanu i żeby ruch internetowy szedł przez wan.

W Xiaomi AX3000T port WAN mam dołączony do sieci lokalnej. I w to gniazdo "WAN" pierwsze od wtyczki zasilacza podłączyłem przewód UTP od routera głównego. Router główny (mini pc) jest co prawda na openwrt ale nie mam w nim karty wifi.
Czyli co w Xiaomi AX3000T nie mogę utworzyć sieci dodatkowej WiFi?. A jakby odłączyć Wan od sieci lokalnej?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

36

/etc/config/easyconfig

wan miałeś przyłączony do lanu, masz głupiego AP. Sieć dodatkową możesz zrobić, ale przy AP jaki masz i ta się i tak będzie bazowała na lanie - więc co z tego że zrobisz inną sieć jak ruch i tak będzie leciał lanem. W takim przypadku od razu możesz iot podłączyć do lanu, bo żadnej ochrony poza logicznym wydzieleniem sieci nie będziesz miał.

37

Cezary napisał/a:

W takim przypadku od razu możesz iot podłączyć do lanu, bo żadnej ochrony poza logicznym wydzieleniem sieci nie będziesz miał.

Ok. Jak to IoT podłączyć od razu do lanu. Da się to zrobić z poziomu easyconfig na Xiaomi AX3000T.
Pewnie lepiej byłoby jak by Xiaomi AX3000T stał się routerem głównym z podłączonym internetem pod Wan. A mini pc UTP podłączony do switch AX3000T. Ale to jest wywrócenie mojej obecnej konfiguracji sieci (VPN itp) do góry nogami i konfigurowanie wszystkiego na nowo. Co mnie raczej przerasta.

38

No po prostu podłącz urządzenia do jednego SSID które ci xiaomi rozgłasza. Tak po prostu.

39 (edytowany przez tomciu 2025-03-02 11:01:26)

tomciu napisał/a:

No i grzecznie czekam na tego switcha pomiędzy Luci a easyconfig

@Cezary dzięki. Teraz jeszcze czekam na to: smile

tomciu napisał/a:

A przy okazji, czy mógłbyś jeszcze dodac filtr w "Wszyscy" -> "pokaż aktywnych klientów z dzisiaj"

Edit 2:
Czy jest szansa aby przy dodawaniu nowej "dodatkowej sieci" dało się ustawić jej maksymalną prędkość pobierania i wysyłania?

Edit 3:
Przy 5GHz zmieniłbym nazwę opcji "kopiuj z poprzedniej sieci" na "skopiuj/przepisz ustawienia z sieci 2.4 GHz" Moim zdaniem jest to bardziej czytelne dla osób mniej biegłych techniczne.

40

EDIT 3: Nie. Kolejność interfejsów może być różna i niekoniecznie sieć 2.4GHz jest na początku. Co więcej - może w ogóle nie być 2.4G

EDIT 2: Nie. Za to możesz ręcznie ustawić podłączonemu klientowi określoną przepustowość.

41 (edytowany przez tomciu 2025-03-02 11:28:51)

Cezary napisał/a:

EDIT 3: Nie. Kolejność interfejsów może być różna i niekoniecznie sieć 2.4GHz jest na początku. Co więcej - może w ogóle nie być 2.4G

Ok.

Cezary napisał/a:

EDIT 2: Nie. Za to możesz ręcznie ustawić podłączonemu klientowi określoną przepustowość.

Tu na myśli miałem typową sieć gościnną i przydzielenie jej konkretnego udziału dla wszystkich podpiętych klientów z dostępnego łącza. Ale jak nie da rady, to ok. Ustawie ręcznie.

Mój tester całkowicie nietechniczny (czytaj żona) takie mi uwagi przekazuje.
Easyconfig jej się bardzo podoba, bo może w łatwy sposób z dziećmi wojować o dostęp do netu, po tym jak jej bazę w postaci urządzeń zrobiłem z opisem czego ma nie dotykać smile

42

W obrazach jest nft-qos który można przestawić na dynamiczny tryb i całą klasę adresową. Teoretycznie by to działało, ale akurat ja w mifi wykorzystuję tryb statyczny dla zdefiniowanych hostów który mają  ustawioną przepustowość. A nie może być włączone jedno i drugie, więc - z gui się nie da.

43

@Cezary
Rozumiem. Myślałem, że da się to w miarę prosto wprowadzić od strony GUI.
Teraz już wiem że nie, więc ogarnę sobie z konsoli.
Ogólnie "bardzo dobra robota" smile

44

@Cezary
No i kolejna uwaga od testera.
Czy w menu sieci dodatkowe, na liscie sieci da się dorobić przycisk wyłączający/włączajacy taką sieć? Teraz trzeba wchodzić w ustawienia aby ją wyłączyć.

45

Sieci dodatkowej nie można wyłączysz, możesz ją usunąć. Chyba że piszesz o samym wifi sieci dodatkowej.

46

Tak, chodzi mi o szybkie włączenie/wyłączenie wifi w takiej sieci.

47

Dało by się to zrobić, nawet z podpięciem pod przycisk.

48 (edytowany przez tomciu 2025-03-11 18:33:27)

@Cezary

Idealnie. Nic więcej nie potrzebuję smile

49 (edytowany przez tomciu 2025-03-30 06:25:11)

tomciu napisał/a:

@Cezary

Idealnie. Nic więcej nie potrzebuję smile

Jednak potrzebuję smile

Włączanie i wyłączanie wifi w dodatkowych sieciach działa ok. Tylko albo ja jestem ślepy, albo ten przycisk on/off jest kompletnie nieczytelny.
Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy stanem  włączony/wyłączony.
Dałoby radę zrobić z tego normalny suwak dla lepszej czytelności i opis nad nim np.: "status wi-fi"?

50

Widzisz, problem jest ideologiczny i dlatego nie ma wskaźnika stanu wifi dla sieci dodatkowych - dla routerów wyposażonych w dwa oddzielne wifi (2.4GHz oraz 5GHz) możesz ustawić że jedno radio jest włączone a drugie wyłączone. Więc jaki wtedy mam pokazać stan WiFi?

Ponad to - suwak/przełącznik zajmuje dużo miejsca i źle się skaluje.