76

Odp: Własny serwer sysupgrade (ASU, Attendedsysupgrade)

Próbowałem właśnie na starszej wersji 24.10-SNAPSHOT, r28165-45f9f15512 dla Cudy WR3000 zainstalować owut i dostałem to:

root@OpenWrt:~# opkg install owut
Installing owut (2025.01.06~e623a900-r1) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/24.10-SNAPSHOT/packages/aarch64_cortex-a53/packages/owut_2025.01.06~e623a900-r1_all.ipk
Installing libubus20250102 (2025.01.02~afa57cce-r1) to root...
Downloading https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/packages/aarch64_cortex-a53/base/libubus20250102_2025.01.02~afa57cce-r1_aarch64_cortex-a53.ipk
Installing libuci20250117 (2025.01.17~fb3c2343-r1) to root...
Downloading https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/packages/aarch64_cortex-a53/base/libuci20250117_2025.01.17~fb3c2343-r1_aarch64_cortex-a53.ipk
Configuring libubus20250102.
Collected errors:
 * check_data_file_clashes: Package libuci20250117 wants to install file /lib/libuci.so
    But that file is already provided by package  * libuci20130104
 * opkg_install_cmd: Cannot install package owut.

A na Xiaomi AX3000t gdzie już miałem zainstalowany owut poszło bez problemu. Myślę, że nie ma wyjścia i po prostu trzeba zaktualizować Cudy ostatni raz po staremu poprzez sysupgrade.

77

Tak, pakiety z openwrt powoli są przekompilowywane, ale teraz z kolei nie możesz zainstalować nowych pakietów bo w obrazie masz jeszcze starą bibliotekę. Albo korzystasz na luci albo najpierw upgrade całego obrazu.
Urwanie głowy przy takich zmianach jest...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

U mnie poszlo prawie gladko. Byl problem z openvpn ale po usunieciu z obrazu i ponownym recznym dodaniu wszystko ok. Jest jeszcze problem z aplikackami luci od IceG:
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-timecontrol.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-3ginfo-lite-pl.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-lite-watchdog-pl.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-timecontrol-pl.
Poza tym wszystko ok

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

79 (edytowany przez jaketherake 2025-01-20 11:14:11)

Raport z upgrade na najnowszy snapshot:
- 3x AP poszło gładko, wygląda że wszystko działa jak powinno;
- z routerem (BPI-R4) owut zgłaszał błędy z ethtool (nie zrobiłem zapisu błędu), po odinstalowaniu upgrade przeszedł. Niestety w dość dziwnej formie: meritum działa (network, dhcp/dns itd.), natomiast nie przeniosła się w obrazie część doinstalowanych pakietów:
- gawk, coreutils-sort (do adblock-lean)
- kmod-usb-serial, kmod-usb-serial-option - co skutkowało brakiem możliwości automatycznego uruchomienia modemu do sms'ów...
Po doinstalowaniu wszystko działa. Samo generowanie obrazów mam wrażenie szybsze, niż 2 tygodnie temu...

80

To pewnie to co wyszło wcześniej: owut nie wybiera wszystkich pakietów tylko te "top-level" i czasami po odinstalowaniu czegoś nadal nie widzi pozostałości. Trzeba mu albo ręcznie to podać (przez -a pakiet1,pakiet2), używać luci-app-attendedsysupgrade lub później doinstalować z nadzieją że owut to znów zobaczy. Lub zainstalować pakiety nadrzędne które mają w/w w zależnościach.

Wczoraj myślałem o tym czy w swoim repo nie dać zmodyfikowanej wersji owut'a który już domyślnie daje wszystkie pakiety a nie ten top-level. A nie zrobiłem tego bo jak się pojawi w repo openwrt nowa wersja, a ja jeszcze swojej nie przekompiluję to znów będzie ten sam problem. Chyba że nie będę w ogóle udostępniał ich owut'a tylko dawał swoją wersję i żadną inną. Zobaczymy.

PS. Sprzęt na którym dzieje się ta magia  jest ten sam, po prostu dorobiłem cachowanie niektórych danych żeby już siedziało gotowe i czekało na rozpakowanie. Następnym etapem który mam w planach to wywalenie obrazów kontenerów które openwrt robi do kompilacji bo za dużo miejsca zjadają i mam już jakieś uczulenie na nie; za to mam w głowie pomysł na zrobienie swojego generycznego kontenera, przynajmniej nie będzie co chwila pobierany.

81

lukjod napisał/a:

U mnie poszlo prawie gladko. Byl problem z openvpn ale po usunieciu z obrazu i ponownym recznym dodaniu wszystko ok. Jest jeszcze problem z aplikackami luci od IceG:
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-timecontrol.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-3ginfo-lite-pl.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-lite-watchdog-pl.
opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-timecontrol-pl.
Poza tym wszystko ok

Bo tego nie ma z oficjalnie w repo openwrt ani moim, więc wszystko w normie, tak miało być.

82

Dzięki Cezary za odpowiedź. To jest nauczka żeby robić update przez AttendedSysupgrade, a nie owut. Teraz widzę, że ksmbd i pakiety do tego do luci też nie przeszły na routerze...

83

U mnie problem występuje przy próbie upgradu przez Luci "Attended Sysupgrade" na R6220 oraz Xiaomi MiR3G. Przejście z wersji r28165/r28280 na najnowszą r28364. Różne konfiguracje (pppoe z ds-lite, AP, wan dhcp), zawsze ten sam błąd po 30%:
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package ekooneplmonitoring-luci.
* opkg_install_cmd: Cannot install package ekooneplusb-luci.
make[2]: *** [Makefile:234: package_install] Error 255
make[1]: *** [Makefile:171: _call_manifest] Error 2
make: *** [Makefile:349: manifest] Error 2

Pozdr.

84

Ponieważ zmieniłem swego czasu wersje tych pakietów na mbedtls.

Więc w owut powiedź żeby wywalił w/w pakiety a zainstalował  ekooneplusb-luci-mbedtls oraz ekooneplmonitoring-luci-mbedtls

85 (edytowany przez jacgl 2025-01-21 22:30:58)

Cezary napisał/a:

Ponieważ zmieniłem swego czasu wersje tych pakietów na mbedtls.

Więc w owut powiedź żeby wywalił w/w pakiety a zainstalował  ekooneplusb-luci-mbedtls oraz ekooneplmonitoring-luci-mbedtls

Super, imidż sie zrobił, zaprogramowane, działa. Podmiana w Luci na wersje mbedtls. Dziękuję

86 (edytowany przez Cezary 2025-01-22 23:05:50)

Dodałem repozytorium od IceG ( https://github.com/4IceG/Modem-extras ) , więc można złożyć obrazy które mają zainstalowane pakiety ze wspomnianego repo. Ja nie ma ich u siebie, są ściągane bezpośrednio od IceG, więc będą w stanie i wersjach w jakich są w repo IceG.

Ale - zbudowany obraz nie będzie miał dodanego repo od IceG jeżeli wcześniej nie miał tego dodanego. Jak ktoś dodał ręcznie to zostanie.
Wraz z następnymi buildami pojawi się u mnie nowy pakiet (roboczo nazwałem go repo-4iceg) który będzie można zainstalować i tym samym automatycznie repo od IceG pojawi się na liście.

Żeby nie było tak różowo - dziś w repo openwrt pojawiły się nowe pakiety i odświeża się to wszystko. Znów chwila minie aż to wszystko się wyprostuje.
EDIT: wydaje się że wszystko się odświeżyło.

87

@Cezary
Super, bardzo Ci dziekuje, teraz fajnie wszystko kompiluje bez koniecznosci recznego aktualizowania rozszerzen od IceG. U mnie aktualizacja teraz to z luci Attendedsysupgrade i po kilku minutach gotowy sytem.

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

88

Wygodnie się zrobiło, prawda?
Nie chciałem tego brać do swojego repo żeby nie pilnować potrzebności kompilowania i aktualizowania. A tak, ściąga po prostu pakiety online, więc będzie to działało dopóki tamto repo będzie istniało i nie będzie zawierało pakietów o takich samych nazwach a innej funkcjonalności niż że jest w repo openwrt czy moim. Bo wtedy sie w ogóle to posypie smile

89

Czesc,
mam pytanie dlaczego u mnie az tyle jest failed

owut check
owut - OpenWrt Upgrade Tool 2025.01.06~e623a900-r1 (/usr/bin/owut)
ASU-Server     https://dl.eko.one.pl
Upstream       https://dl.eko.one.pl
Target         mediatek/filogic
Profile        xiaomi_mi-router-ax3000t
Package-arch   aarch64_cortex-a53
Root-FS-type   squashfs
Sys-type       sysupgrade
Version-from   24.10-SNAPSHOT r28364-1e079d790a (kernel 6.6.71)
Version-to     24.10-SNAPSHOT r28364-1e079d790a (kernel 6.6.71)
Build-FS-type  squashfs
Build-at       2025-01-19T10:17:23Z (~104 hours ago)
Image-prefix   openwrt-24.10-snapshot-r28364-1e079d790a-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t
Image-URL      https://dl.eko.one.pl/releases/24.10-SN … ek/filogic
Image-file     openwrt-24.10-snapshot-r28364-1e079d790a-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin
Installed      349 packages
Top-level      175 packages
Default         35 packages
User-installed 148 packages (top-level only)

Package version changes:
  arp-scan                            1.10.0-r2                                  missing to-version
  bind-host                           9.20.4-r1                                  missing to-version
  bind-libs                           9.20.4-r1                                  missing to-version
  bridger                             2024.04.22~40b1c5b6                        missing to-version
  cifsmount                           6.11-r2                                    missing to-version
  collectd-mod-thermal                5.12.0-r53                                 missing to-version
  eip197-mini-firmware                20241110-r1                                missing to-version
  facinstall                          1.9-20240825                               missing to-version
  fping                               5.2-r1                                     missing to-version
  glib2                               2.82.0-r1                                  missing to-version
  htop                                3.3.0-r2                                   missing to-version
  i2c-tools                           4.3-r3                                     missing to-version
  ip-full                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  iperf3                              3.17.1-r4                                  missing to-version
  irqbalance                          1.9.4-r1                                   missing to-version
  libattr                             2.5.2-r3                                   missing to-version
  libbpf                              1.5.0-r1                                   missing to-version
  libelf                              0.192-r1                                   missing to-version
  libffi                              3.4.6-r1                                   missing to-version
  libgcrypt                           1.10.3-r1                                  missing to-version
  libgd                               2.3.3-r1                                   missing to-version
  libgpg-error                        1.49-r1                                    missing to-version
  libi2c                              4.3-r3                                     missing to-version
  libiperf3                           3.17.1-r4                                  missing to-version
  libjpeg-turbo                       3.0.3-r1                                   missing to-version
  libncurses                          6.4-r2                                     missing to-version
  libopenssl                          3.0.15-r1                                  missing to-version
  libpcap                             1.10.5-r1                                  missing to-version
  libpcre2                            10.42-r1                                   missing to-version
  libpng                              1.6.44-r2                                  missing to-version
  libspeedtestcpp                     1.20.3-r1                                  missing to-version
  libssh2                             1.11.0-r1                                  missing to-version
  libtirpc                            1.3.4-r1                                   missing to-version
  liburcu                             0.14.1-r1                                  missing to-version
  libuv                               1.48.0-r1                                  missing to-version
  libwebp                             1.4.0-r1                                   missing to-version
  lsof                                4.99.3-r1                                  missing to-version
  luci-app-argon-config               0.9                                        missing to-version
  luci-app-ledtrig-switch             25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-app-usteer                     25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-app-watchcat                   25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-i18n-usteer-pl                 25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-i18n-watchcat-pl               25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-lib-ipkg                       25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  luci-theme-argon                    2.3.1                                      missing to-version
  luci-theme-material                 25.014.55016~7046a1c                       missing to-version
  mailsend                            1.19-r2                                    missing to-version
  mc                                  4.8.32-r1                                  missing to-version
  mt7981-wo-firmware                  20241110-r1                                missing to-version
  netcat                              0.7.1-r2                                   missing to-version
  openssh-sftp-server                 9.9_p1-r1                                  missing to-version
  owut                                2025.01.06~e623a900-r1                     missing to-version
  psmisc                              23.7-r1                                    missing to-version
  speedtestcpp                        1.20.3-r1                                  missing to-version
  tc-tiny                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  ucode-mod-uclient                   2024.10.22~88ae8f20-r1                     missing to-version
  usteer                              2024.11.11~2be670f7-r1                     missing to-version
  watchcat                            1-r17                                      missing to-version
58 packages missing in target version, cannot upgrade
58 packages are out-of-date

Default package analysis:
  Default                             Provided-by
  nftables                            nftables-json

No package build failures found for 24.10-SNAPSHOT aarch64_cortex-a53.

ERROR: Checks reveal errors, do not upgrade

90

Oczywiście. A wiesz dlaczego? Bo nie przestawiłeś serwera z dl.eko.one.pl na sysupgrade.eko.one.pl, a sam dl.eko.one.pl NIE JEST kompatybilny z owut.

91

PS. Ale nie zbuduje ci to obrazu np. z powodu luci-app-argon-config/luci-theme-argon   - tego nie ma w openwrt.

92

Cezary napisał/a:

Oczywiście. A wiesz dlaczego? Bo nie przestawiłeś serwera z dl.eko.one.pl na sysupgrade.eko.one.pl, a sam dl.eko.one.pl NIE JEST kompatybilny z owut.

o ja glupi ..., jakos nie zauwazylem ze nalezy to zmienic

93

Jeden w pierwszych postów tego wątku opisujący czym to w ogóle jest...

94

Cezary napisał/a:

Jeden w pierwszych postów tego wątku opisujący czym to w ogóle jest...

a jest jakas opcja w owut, ktora mogla by ignorowac pakiety, np exclude ...

95

-r

czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-owut

96

Cezary napisał/a:

-r

czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-owut

ok, super, skomilowalo sie bez tych 2 pakietow, ma obraz z pakietami (bez tych 2), troche dlugo to robi, no i szkoda ze nie da sie aktualnego configa do upgradu dozucic, zeby miec takieg gotowca do instalowania.

97

Robi zachowanie konfigów, co więcej - możesz nawet uci-default zrobić samodzielnie żeby coś tam robić. Przeczytaj manual od owuta.

98

Cezary napisał/a:

Robi zachowanie konfigów, co więcej - możesz nawet uci-default zrobić samodzielnie żeby coś tam robić. Przeczytaj manual od owuta.

Niby pisza ze mozna, ale nie pisza jak

https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … grade_tool

OpenWrt containing all of your currently installed packages and retaining your configuration

99

No przecież jest w tym linku co podałeś: https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … lts_script oraz https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … n_examples

100

To nie bardzo kumam, jak zapisac swoj bazkup do imaga, a pozniej go odtworzyc robiac owut install