1 (edytowany przez matibu06 2024-12-13 21:19:14)

Temat: OpenWRT - samoczynne restart

Jest jakiś sposób sprawdzić co było przyczyną samoczynnego restartu routera z OpenWRT?
Jest to router AX1800U, system OpenWrt 23.05-SNAPSHOT (r24041-a07a531329)
Dzisiaj zauważyłem że już 4-5 razy samoczynnie zrobił restart, tzn uruchomił się ponownie, w odstępie 20-30 minut - z czego to może wynikać? Jak mogę to zdiagnozować? Chyba żadnego oprogramowania nie instalowałem ponad to, co jest standardowo w pakiecie

2

Odp: OpenWRT - samoczynne restart

Nie masz jak. Możesz włączyć sysloga na zdalny serwer jak sobie takiego zrobić lub podłączyć konsolę szeregową i łapać wszystko co się na niej pojawi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

zaktualizuj do najnowszego i poobserwuj, może ramu brakuje , może zasilacz umiera, może router umiera, może mu za gorąco, może mu za zimno, może żyła wodna.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Heh, dzisiaj miałem znowu taki przypadek i chyba znalazłem przyczynę smile

Mam router w trybie WDS z drugim routerem, czasem takie połączenie mocno zwalnia, dlatego w cron ustawiłem zadanie - restart codziennie o 4:05.
Z jakiegoś powodu(z jakiego jeszcze nie wiem) router gubi czasem ustawienia serwerów DNS dla interfejsu br-lan, przez co nie rozpoznaje żadnej domeny, m.in serwerów NTP
Efekt:
router miał złą datę/godzinę, widział że jest 4:05 i się restartował. Po restarcie wstawał i miał godzinę około 4:00, może trochę wcześniej - więc znowu zrobił restart

5

Więc zły restart zrobiłeś. Taki ma być: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … awnyreboot

6

Dzięki - wcześniej miałem poprostu reboot
Zaktualizowane, i mam nadzieję że mogę o tym zapomnieć tongue

7

To nie jest panaceum na brak aktualnego czasu tylko na to że nie restartował się w pętli.

8

Wiem o tym, brak aktualnego czasu to efekt nieprawidłowej konfiguracji DNS, przez co nie mogło sprawdzić na serwerach NTP. Mam wrażenie że przy konfiguracji trybu WDS(ten router jest jako drugi w sieci, łączy się do głównego MF286D) pominąłem/nie odhaczyłem czegoś z DNS?
Obecnie serwer ustawiłem w:
Network --> Interfaces --> lan --> Edit --> własne serwery DNS w zakładce Zaawansowane ustawienia/Advanced Settings
i narazie działa, zrobiłem też restart ręcznie. Tylko mam wrażenie że to ustawiałem wcześniej, a i tak zgubiło. Samą pętlę restartów miałem dwa razy - jak dodałem ten temat, i dzisiaj