Temat: Huawei B818 + OpenWRT (problemy z trybem mostu)

Chciałem połączyć router LTE od Huawei B818 z NanoPi R3S (OpenWRT a właściwie FriendlyWrt).

Przy ustawieniu B818 w tryb bridge (wyłączając wcześniej tam serwer DHCP itp). i podłączając kablem LAN między urządzeniami nie działa mi Internet.

od Huawei nie wiem czy kabel powinienem podłączyć w wejście pierwsze czy drugie (chodź kombinowałem tak i tak).
W NanoPi łączyłem między routerami z wejściem WAN.

Podłączając później kompa do wyjścia LAN w NanoPI.

Trzeba coś jeszcze ustawiać?

Kombinowałem po zalogowaniu w OpenWRT z interfejsem WAN przestawiając go w różne opcje niestety bez rezultatów.

Rozumiem że Huawei będzie tylko odbierał sygnał od LTE i przekazywał całe połączenie do OpenWRT (ten sobie pobierze te IP od operatora itp).

Jakieś sugestie by to działało?

2

Odp: Huawei B818 + OpenWRT (problemy z trybem mostu)

Ma być zwykłe DHCP, tak po prostu, na interfejsie wan.

Przywróć domyślną konfigurację w B818. podłącz go po wanu w R3S i zobacz czy w ogóle ci to działa. Jak tak to przestaw w bridge i zobacz co będzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokładnie tak ma działać bridge w Huawei. A żeby sprawdzić czy działa to wsadź kabel sieciowy nie do R3S , tylko bezpośrednio do komputera , i zobacz jaki adres dostał ten komputer ( w windowsie w wierszu polecenia komenda ipconfig ).
Powinien być jakiś zewnętrzny.

A co do R3S to wtedy podaj konfigurację , najszybciej  pewnie "uci show network"

4

Czy B818 połączone do NanoPi mają być w jednym i drugim przypadku na porcie WAN?

Bo z NanoPi to wiem że ma mieć on Internet od portu WAN, ale czy Huawei mam też tym kablem połączyć z portem WAN? czy to obojętne?

5

Do lanu. Domyślnie, jeżeli nic nie przestawiłeś to ten oznaczony lan2/wan też robi za lan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Ja korzystałem dość długo z B818 w trybie bridge i nie miałem żadnych problemów. Można sobie ustawić dodatkowo statyczny adres 192.168.8.2-254 na interfejsie wan i mieć dostęp do konfiguracji B818.

7 (edytowany przez Spioszek 2024-12-13 14:39:46)

Mieliście racje jeśli w B818 wyłączymy DHCP i damy potem na nim Bridge to nie działa.
Nie działało zarówno podłaczając bezpośrednio kompa ethernetem jak i przez OpenWRT.

Dopiero włączenie DHCP na Huawei i potem tryb Brigde działa ponieważ dostaje IP z serii 100.109.xxx.xxx.

Zauważyłem dość ciekawą rzecz.
Mianowicie jak zrestartuje OpenWRT to przez parę sekund w interfejsie WAN otrzymuje IP z serii 192.168.8.xxx po paru sekundach to połączenie jest zrywane i OpenWRT dostaje IP publiczne 100.109.xxx.xxx.
Widać tak już musi być.

Dodatkowo zanim włączyłem tryb brige to wyłączyłem jeszcze jak ktoś pisał wyżej firewall i inne tego typu rzeczy (nie wiem czy to ma znaczenie, ale wolałem to wyłączyć.

Dodatkowo po włączeniu trybu Bridge na Huawei dalej się mogę na niego logować przez 192.168.8.1
OpenWrt przestawiłem na 192.168.1.1