Temat: Xiaomi ax3000T + zte mf286d

witam,

mam do was pytanie, mam xiami ax3000t na open wrt, po przeprowadzce nie mam podlaczenia do internetu, wiec padlo na internet mobilny. Kupilem do tego router zte mf286d i chcialbym teraz obydwa modele polaczyc w jedna siec. Jak to zrobic, widze ze jest openwrt na ten drugi router, ale nie wiem do konca jak to zainstalowac (do xiaomi uzywalem xmir patchera ktory zrobil wsyzstko za mnie). Czy bez tego zrobie sobie jedna siec i telefony / sprzet sam bedzie przeskakiwal sobie pomiedzy routerami zaleznie od  tego ktory ma lepszy zasieg?

2

Odp: Xiaomi ax3000T + zte mf286d

I na mf286d i na ax3000t jest openwrt. Ten pierwszy flashujesz przez frameworka (opis jest w odpowiednim wątku na tym forum wraz z linkami), ten drugi przez xmir patchera.

Pierwszy zostawiasz normalnie, drugi konfigurujesz na głupiego AP: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady oba łączysz kablem (lan do lanu). Ustawiasz np. identyczne ssid i masz to co chciałeś. Czy klient będzie przeskakiwał pomiędzy routerami to od niego zależy a nie od routera, ale możesz mu trochę pomóc instalując np. usteer na obu oraz włączając fast roaming (nie mesh!) na obu sprzętach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.