1

Temat: Tailscale przez OPENWRT subnets do NR5103E

Cześć,
mam router NR5103E nie obsługuje on tailscale, więc mój drugi router Netgear WNDR4300 ma wgrane openwrt i zainstalowane tailscale.
Do modemu mam dostęp po 192.168.1.1, a drugi router z tailscale ustawiłem w trybie bridge i adres 192.168.1.2 (wyłączone DHCP).

Skonfigurowałem tailscale, zrobiłem subnets 192.168.1.0/24 oblikowałem porty 80, 443, 41641, w routing dodałem 100.64.0.0/10.
W modemie NR5103E zmniejszyłem na maxa zapore sieciową, oblokowałem port 41641.

I przechodzę na telefon, włączam tailscale, i po adresie: 192.168.1.2 normalnie widze openwrt a adres 192.168.1.1 - muli nie ładuje dostępu do panelu i potem "przekroczono czas oczekiwania".

Czy ktoś wie co jeszcze poprawić żeby był dostęp do tego panelu admina NR5103E?
Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Tailscale przez OPENWRT subnets do NR5103E

Dodaj option masq 1 do sekcji lan w firewallu i zezwól na forwarding pomiędzy strefą z tailscale oraz lan?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Działa dzięki! ;D

4

Cześć, wracając jeszcze do tego tematu, na routerze domowym mam również tailscale.
Na Netgear WNDR4300 gdy włączę przez machines na tailscale "subnets" to w domowym routerze wyłącza się dostęp do internetu, nie mogę nawet wejść na 192.168.1.1 po prostu takie "frozen". Dopiero jak po necie z telefonu zaloguje sie do machines tailscale i wyłącze to subnets to internet wraca. Waidomo jak to może naprawić żebym miał dostęp do subnets?

5

Masz taką samą podsieć zdefiniowaną routerze i taką samą w tailscale gdzie kierujesz ruch w inne miejsce (np na tailscale). Tak nie będzie działać, nie rób trasy skoro ona juz jest w routerze.

6

Kurcze no ok to jak się mogę dostać do tego routera 192.168.1.1? Z tailscale to mi przypisuje adres ale do tego routera na którym stoi tailscale.

7

Zrób tak samo maskaradę i po prostu się odwołaj do 192.168.1.1? Robiąc także ew odpowiedni routing na tym innym kliencie który nie może mieć sieć 192.168.1.x.

8

Właśnie tak to robiłem, niestety gdy włączam to subnets na machines w tailscale router ten domowy traci dostęp do internetu i nie wiem dlaczego.
Dodam tylko że wtedy jeśli np. na komórce odpalę tailscale i wpiszę 192.168.1.1 to normalnie wchodzi ten panel modemu.

9

Tailscale definiuje subnets dla jednego hosta czy dla wszystkich?

10

Denifiuje do 192.168.1.0/24

11

Dla jednego hosta czy dla wszystkich w sieci? takie było pytanie. Pokaż screenshot jak to wygląda w tailscale.

12

Jeśli chcesz łączyć się z innej sieci, w której lokalnie używasz tej samej puli lokalnych adresów, to nie zadziała. Musisz w którejś podsieci zmienić sobie na cokolwiek poza 192.168.1.x. Mam kilka lokalnych LANów spiętych przez tailscale i każda ma ustawioną inną pulę lokalną - wtedy działa bez problemu.

13

Cezary napisał/a:

Dla jednego hosta czy dla wszystkich w sieci? takie było pytanie. Pokaż screenshot jak to wygląda w tailscale.

PunBB bbcode test

kszaq napisał/a:

Jeśli chcesz łączyć się z innej sieci, w której lokalnie używasz tej samej puli lokalnych adresów, to nie zadziała. Musisz w którejś podsieci zmienić sobie na cokolwiek poza 192.168.1.x. Mam kilka lokalnych LANów spiętych przez tailscale i każda ma ustawioną inną pulę lokalną - wtedy działa bez problemu.

Czyli na jednym routerze muszę mieć 192.168.2.1 adresy w górę
A na swoim w domu zostawić 192.168.1.1?
Kurczę jestem pewny że do niedawna miałem 192.168.1.1 i tu i tu, po prostu tam wymieniłem modem na nowy teraz.

14

Dobra, zmieniłem domowy router na 192.168.2.1 i zaczęło działać, pięknie dziękuję wink